Ældres sorg og savn minder om blodpropper

Gennemsnitsalderen for knust-hjerte syndrom er 70 år og rammer især kvinder.
Foto af: Pixabay

Smerter i brystet, kraftig hjertebanken og en kamp om at hive efter vejret. Det er nogle af de mest væsentlige symptomer for en blodprop.

Hvis man aldrig har haft en blodprop, kan man måske genkende symptomerne alligevel. Det er nemlig også symptomerne for en anden medicinsk diagnose der kaldes for knust-hjerte-syndrom.

Thomas Emil Christensen, som er læge og har skrevet en ph.d.-afhandling om knust-hjerte-syndromet fortæller, at ca. 30 danskere hver år rammes af syndromet. Det er udelukkende ældre og særligt kvinder.

Det er stadig uklart, hvorfor det er kvinder, der i højere grad rammes, fastslår han.

Man har hørt fortællingerne om ægtepar, der dør med få timers eller dages mellemrum. Det kan eksempelvis være Edith, der har siddet og nydt sommerdagen med sin mand, som hun har været gift med og haft ved sin side i 30 år. Han falder pludselig om med et hjertestop og dør. Edith får ham aldrig at se igen og det kan påvirke hendes krop fysisk, lyder det fra Thomas’s forklaring på, hvordan knust-hjerte syndrom kan opstå.

– Personer der bliver diagnosticeret med knust-hjerte syndrom, har de samme symptomer, som ved en blodprop i hjertet. Symptomerne som åndenød, ondt i brystet og svimmelhed går igen. Når vi måler patienternes elektriske aktivitet i hjertet, ligner det mønstret på en blodprop, men der er bare ingen prop. Til gengæld kan vi se, at hjertet ikke trækker sig ordentligt sammen, siger Thomas Emil Christensen.

Læs også: Læge: Man kan mærke kærestesorg fysisk i kroppen

Selvom knust-hjerte-syndrom kan lyde en anelse romantisk, er diagnosen faktisk alvorlig. Thomas Emil Christensen fortæller nemlig, at man faktisk kan dø af det.

Hjernens reaktion

Udover den kraftige hjertebanken, hedeturene og udfordringer med at hive efter vejret, forklarer psykolog og terapeut Lajla Boe Frost, som bl.a. har erfaring indenfor sorg og depression, at der også sker noget helt særligt oppe i hjernen, hvis man man mister en kæreste, ægtefælle eller ven, som man har haft en hverdag sammen med.

– Når to parter har været sammen i lang tid, har hjernen dannet en form for aktivitet omkring det, og når den aktivitet forsvinder, finder nogle nye neuroner i hjernen sammen. De danner en ny form for aktivitet, og som kan være negativ, da man kan have negative tanker, såsom skyldfølelse og følelsen af, at man ikke kan klare hverdagen uden personen, forklarer hun.

Læs også: Kærligheden, der aldrig dør, lader livet

Knust-hjerte-syndrom blev opdaget i Japan i 1991, og diagnosen kom til Danmark for bare 20 år siden. Selvom symptomerne næsten er de samme som en blodprop, behandles diagnosen dog ikke på samme måde. I langt de fleste tilfælde hos patienter med knust-hjerte syndrom kurerer hjertet sig selv. Hvis patienter bliver beroliget og taget godt af, begynder hjertet at slå normalt. Det står i modsætning til blodproppatienter, som er nødt til at tage medicin resten af livet, da deres hjerte altid vil være ødelagt, fastslår Thomas Emil Christensen.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel stammer fra journalistens undren over, Knust-hjerte syndromet og hvordan diagnosen påvirker kroppen. Alle kilder er interviewet over telefon.