Anders Gadegaard, der er domprovst i København, har banet vejen for en ny dansk statsfinansieret imam-uddannelse.
En rundringning fra Kristeligt Dagblad viser, at initiativet har fået et flertal i Folketinget bag sig, og at blandt andet teologiuddannelsen i København er åbne for ideen.
Det er planen, at uddannelsen skal være fælles for alle muslimske trosretninger, og Anders Gadegaard ser ikke et problem i at samle alle retninger under en uddannelse.
– En universitetsuddannelse i islam skal ikke være rettet ind efter de forskellige retninger, men være en overordnet akademisk uddannelse i koran-tolkning og Islam. Og så kan man, fuldstændig som i Folkekirken, tage et pastoralseminarium bagefter i et halvt år, som alle skal, hvis man vil være præst i folkekirken, siger Anders Gadegaard, der også er formand for Danske Kirkers Råd.
Hvis det er et universitet, som uddannelsen er tilknyttet, så er det et mere neutralt sted og akademisk funderet, hvor folk føler sig inkluderet.
Imam på Rigshospitalet, Naveed Baig
Et pastoralseminarium i Folkekirken tager man efter en teoretisk basis på teologistudiet for at få praktisk erfaring i præstens opgaver. Anders Gadegaard mener, at det netop er her, man kan dele studierne for de forskellige trosretninger, som eksempelvis sunni- og shia-muslimer.
– Så kan de enkelte retninger tilrettelægge deres egen særlige uddannelse, som så skoler dem til hver sin islamiske trossamfundstolkning, siger han.
Læs også: Indvandrerkvinder cykler for jobs
De to største retninger inden for islam er sunni- og shia-muslimer.
En stor forskel på retningerne er:
– Shia-muslimerne mener, at Muhammeds efterfølger skal vælges gennem slægtsforhold.
– Sunni-muslimerne mener, at forbindelsen til Muhammed sker igennem handlinger og traditioner.Sunni-muslimerne udgør ca. 80 procent af verdens muslimer.
Kilde: Religion.dk
Imam: »Et skridt i den rigtige retning«
Imam på Rigshospitalet, Naveed Baig, er også positivt stillet overfor en dansk imam-uddannelse og mener, at »det er et skridt i den rigtige retning«.
Hvorvidt uddannelsen kan blive begrænset af forskellige islamiske trosretninger, mener han afgøres af uddannelsens form.
– Det kommer an på, hvilke signaler man sender. Hvis det er et universitet, som uddannelsen er tilknyttet, så er det et mere neutralt sted og akademisk funderet, hvor folk føler sig inkluderet. Det kommer også an på pensum og hvem der underviser. Det er nok nogle af de ting, der vil gøre sig gældende i forhold til at kunne samle i stedet for at splitte, siger han.
Naveed Baig påpeger, at man bør kalde studiet for en islamisk teologisk uddannelse, og at man i Osnabrück i Tyskland har stor succes med en lignende uddannelse.
Læs også: Rusland frygter regimeskifte i Syrien
Et oplagt næste skridt vil ifølge Anders Gadegaard være at samle ledere fra større islamiske trossamfund i Danmark med universitetsfolk fra de teologiske fakulteter, og få dem til at tegne indholdet af uddannelsen.
– Og så vil det afsløre sig, om uoverensstemmelserne er for store, siger han.