Du risikerer ikke alene at komme til skade, men også at betale dyrt, hvis du ikke har det lovpligtige udstyr på din cykel i orden, nu hvor vintermørket for alvor sænker sig.
For cykler du uden lovpligtige lys og reflekser, kan du ende med at skulle betale hele to bøder. Manglende lys på cyklen koster 700 kroner, og manglende reflekser koster 700 kroner, så du kan risikere at de to bøder bliver lagt sammen.
– Man skal sørge for, at cyklen er lovlig ved at have de rigtige reflekser på, som er rengjorte. Og man skal have det rigtige lys på i lygtetændingstiden. Man kan sagtens få bøde for begge forseelser på en gang, siger Nordsjællands Politi og begrunder bødestørrelsen med, at det kan være livsfarligt, hvis du ikke er synlig for dine medtrafikanter.
Manglende lys og reflekser kan løbe op i 1400 kr.
Det kan altså ende med en bøde på helt op til 1400 kroner, hvis du ikke har cyklen i orden.
Det kræver dog kun få klik på nettet for at finde de lovpligtige dele til cyklen til en rimelig pris. Og du kan med få klik på nettet finde både de lovpligtige reflekser og lygter til cirka 140 kroner.
– Politiet vil som en præventiv indsats gribe ind og enten uddele bøder eller forklare cyklisten, hvorfor de manglende cykellygter dybest set er farlige for liv og helbred. Her kan et overbevisende argument for cyklisten være at fortælle, at bøden er 700 kroner, og for det beløb kan man jo købe mange cykellygter, siger Midt- og Vestsjælland Politi.
Lys på fra solnedgang til solopgang
At være synlig i trafikken er især vigtigt i den mørke vintertid, fordi man bringer sig selv og andre i fare, vurderer politiet. Tidsrummet for hvornår det er lovpligtigt at køre med lys på cyklen, den såkaldte lygtetændingstid, afhænger af årstiden. Hvis du er i tvivl, kan du rette dig efter råde, at cykellygterne skal tændes fra solnedgang til solopgang, mens reflekserne skal sidde på cyklen døgnet rundt.
– Tænk på, at andre skal kunne se dig, siger Nordsjællands Politi.
Læs også: Guide: Hvornår skal cykellygterne tændes?
Politiet anbefaler i den forbindelse, at cyklister i øvrigt gør sig synlige med deres påklædning ved for eksempel at cykle med refleksvest.
På grafikken nedenfor kan du se, hvor billigt du kan købe det lovpligtige cykeludstyr, som kan gøre dig synlig i trafikken. Du kan også se, hvad det koster at vedligeholde cyklen med cykelolie i de kolde vintermåder. Råd til vedligeholdelse fortsætter under grafikken.
Smør cyklen godt ind til vinter
En tur hos cykelmekanikeren kan også blive nødvendig, når vinterens sne og slud, og ikke mindst salt på vejene, sætter sig fast i cyklens dele og ødelægger den. En klassisk vinterskade på cyklen er, at cykelgearet fryser til. Sådan en “fornøjelse” vil koste omkring 250 kr., siger cykelmekaniker Magnus Lindhart Jørgensen fra Dansk Cykel Forbund. Men de penge kan du spare, hvis du vedligeholder cyklen med cykelolie.
– Først og fremmest handler det om, at cyklen skal have smurt alle de bevægelige dele, så de ikke bliver fyldt med salt og sne. Kablerne skal også smøres, så de ikke fryser til, og kæden skal også have en tur, forklarer Magnus Lindhart Jørgensen.
Læs også: Gør jernhesten klar til vinteren
Cykelmekakineren anbefaler at smøre cyklen ind allerede, før frosten sætter ind, og der bliver strøet salt på vejene.
– Den største skade for din cykel om vinteren er faktisk saltet fra vejene, siger cykelmekanikeren.
Hold cyklen varm og tør
I København kan det være udfordrende at finde et tørt sted til sin cykel, men lige så vigtigt som at holde cyklen tør, lige så vigtigt er det at vaske cyklen med rent vand en gang i mellem for at fjerne saltvandet, som er en af de største trusler for din cykel om vinteren.
– Hvis du har mulighed for at stille den ind, hvor det er varmt og tørt eller i det mindste overdækket om vinteren, så forebygger det mange af skaderne, siger cykelmekaniker Magnus Lindhart Jørgensen.