GPS-Guidet cykeltur: »Jeg kender jo slet ikke min egen by«

Københavnere på gps-guidet cykeltur  foto: Bike the City
Københavnere på gps-guidet cykeltur
foto: Bike the City

Bor du i København og mangler weekendplaner, der inkluderer frisk luft og seværdigheder, så var det måske noget med en gps-guidet cykeltur. Siden Københavns Cykelbørs i sommer lancerede projektet ”Bike the City,” har de oplevet en stigende interesse for turene, hvor deltagerne i deres eget tempo kan følge forskellige ruter i byen. Og det er ikke bare turister, der henvender sig. Faktisk har Københavns Cykelbørs oplevet, at også københavnere ønsker at udforske deres by.

-Der kommer mange københavnere, der siger ”Det var lige godt pokkers, jeg kender jo slet ikke min by, og jeg har aldrig været de her steder”, fortæller Ole Jensen fra Københavns Cykelbørs

Københavnerne er blevet bedre til at bruge deres by. Der er en nysgerrighed omkring byen
Lena Andersson, Running Copenhagen

Turene foregår på den måde, at man får udleveret en smartphone, der monteres i en gps-kasse på cyklen. Deltageren kan vælge mellem en række forskellige ruter. Undervejs vil der blive givet signal til at stoppe, hvorefter der bliver fortalt om stedets betydning og historie.

Fakta om Bike the City

  • Du kan vælge mellem fire forskellige ruter, og der udvikles løbende nye ture
  • Turene er tilgængelige på dansk, engelsk, fransk og tysk
  • Turene er cirka 10-13 km og varer omkring tre timer
  • Det koster 150 kroner at leje gps’en en dag
  • Gps’en har en batteritid på fem timer, og det er muligt at tage flere ture på samme dag
  • Det er ikke nødvendigt at booke på forhånd
  • Det er muligt at leje cykler og låne hjelme

Selvom deltagerne hovedsageligt er turister, så er der hver måned også københavnere, der deltager. Og det forstår Ole Jensen forstår godt.

– Vi kender ikke den by vi bor i, sådan er det jo. Folk kan godt lide at få nogle gode oplevelser, og vi gør meget ud af at fortælle om, hvor de kan tage hen og komme med gode råd, siger han.

Running Copenhagen: Københavnere er blevet bedre til at bruge byen

At københavnere i stigende grad drager på udflugt i deres egen by, nikker de genkendende til i Running Copenhagen, der arrangerer løbesightseeing i København.

-Vi har rigtig mange storkøbenhavnere, der egentlig kender byen forholdsvis godt. Det har været en overraskelse, da jeg startede firmaet. Og en endnu større overraskelse var, at rigtig mange af dem faktisk kommer igen for at prøve flere ture, fortæller Lena Andersson fra Running Copenhagen.

Hun mener, at det stigende antal tilbud i København har medført, at københavnere er blevet mere nysgerrige på deres by.

– Rigtig mange mennesker har måske været vant til at tage en kanalrundfart en gang om året, men nu er der flere tilbud. Og så synes jeg at københavnerne er blevet bedre til at bruge deres by. Der er en nysgerrighed omkring byen, siger hun.

I turistinformationen ved Visit Copenhagen genkender de også billedet. De oplyser, at der specielt i skoleferier opleves en markant stigning af henvendelser fra københavnere, der ønsker oplysninger om ture og attraktioner i deres nærområde.