TV: Asatro hitter hos danskerne

Af: Christina Keldby Nielsen, Julie Caroline Falster og Frida Kruse Lind

Det kan godt være, at den danske folkekirke har svært ved at holde på de troende. Men det har en anden trosretning til gengæld ikke. For asatroen oplever en større tilslutning. Det vurderer Asmund Madsen, der er kartoteksansvarlig i asatroens officielle trossamfund Forn Sidr.

– Der er en tendens til, at flere søger asatroen i disse år, siger han.

Det er dog svært at sige, præcis hvor mange asatroende, der er i Danmark. Det skyldes, at det er en religion, hvor langt fra alle registrerer sig som troende, og hvor det officielle trossamfund, Forn Sidr, ikke fører statistik over antallet af medlemmer.

– Lige nu har Forn Sidr cirka 650 medlemmer. Det uofficielle tal er svært at fastslå, men mit bud er, at tallet ligger mellem 2.000 og 3.000 asatroende, fortæller Asmund Madsen.

Asatro i Danmark

  • Asatro er dyrkelsen af naturens kræfter og de oldnordiske guder.
  • Asatro er i dag en religiøs genoplivning og genfortolkning af oldnordiske tekster.
  • I 2003 blev Forn Sidr officielt godkendt som trossamfund af Kirkeministeret.
  • ‘Blot’ er et oldnordisk ord og betyder ofring.

Kilde: Religion.dk

Læs også: Den moderne ateisme er mere offensiv i sin religionskritik

En hyldest til de nordiske guder
Den 29-årige Louise Holm Jensen er en af dem, der endnu ikke er officielt registreret som asatroende, men det afholder hende ikke fra at dyrke sin tro. Med sin rævepels om halsen og med et horn med mjød i hånden er hun taget ud i skoven for at afholde et blót.

Et blót er en ofrings- og takkeceremoni, hvor asatroende hidkalder og ærer de nordiske guder.

– I asatroen beder man ikke guderne om noget. Man hylder dem og håber på, at man har deres styrker med sig, fortæller Louise Holm Jensen.

Den individuelle tro
I løbet af et år afholder de asatroende fire store blóter i forbindelse med hver årstid. Hver enkelt asatroende kan også blóte på egen hånd, da troen på mange måder giver plads til egen fortolkning.

– Asatroen er en religion, hvor det er meget individuelt, hvad man tror på. Man kan tro på guderne som noget rigtigt, som en forståelse af naturen eller man kan tro på guderne som en del af menneskets sind, forklarer Morten Warmind, religionssociolog ved Københavns Universitet.

Sådan gjorde vi: Vi fandt frem til Louise Holm Jensen gennem én af de mange Facebook-grupper for asatroende i Danmark. Religionssociolog Morten Warmind fandt vi frem til via research på Københavns Universitets hjemmeside, hvor vi ledte efter en ekspert i religion, der havde beskæftiget sig med asatroen. Vi fik derudover kontakt til Asmund Madsen via Forn Sidrs hjemmeside.