Er det okay at vælge konfirmationen for festens skyld?

Karen-Bolette Berg håber, at de unge gennem konfirmationsforberedelsen får et positivt møde med kristendommen. Foto: Simone Overgaard Aaberg

Når foråret springer ud, står konfirmanderne for døren og igen i år vil tusindevis af unge sige ja til at have Gud med sig i livet. Selvom kun lidt over halvdelen af de unge, siger, at troen på Gud er én af årsagerne til, at de vælger at blive konfirmeret, så siger 67% ligeledes at tradition er en væsentlig årsag og 42% at festen har stor betydning for deres valg. Det viser en rapport for Center for Ungdomsstudier (CUR).

Et faktum, som sognepræst Karen-Bolette Berg kan nikke genkendende til.

– Det er rigtig meget tradition, der spiller ind, når de unge vælger at blive konfirmeret. Altså noget de overhovedet ikke tager stilling til – og så alligevel. Der er ikke nogen tradition, der lever, traditioner er noget, vi vælger at tage på os.

Læs også: Flere ansøger om økonomisk hjælp til konfirmationen

Hun ser det ikke som et problem, at de unge teenagere vælger at deltage i noget, som de ikke har sat sig ordentlig ind i. Tværtimod håber hun, at det, at de dukker op til konfirmationsforberedelsen, uagtet deres årsag, kan give dem en indsigt i kristendommen, som de ikke havde forventet.

– Forhåbentlig får de noget, som de ikke troede. Det er ikke sikkert at de bliver glødende religiøse, men forhåbentlig får de et møde med kristendommen, som er interessant og positivt. Lyder det fra Karen Bolette Berg, som har sin daglige gang i Lindehøj Kirke i Herlev.

Teenagerne er selvstændige
Suzette Munksgaard er projektleder på Center for Ungdomsstudier, og har gennem sit arbejde, erfaret, at unge i dag ligger stor vægt på deres selvstændighed, hvilket hun ser som en væsentlig årsag til, at over 45.000 teenagere i 2016 valgte at blive konfirmeret.

– Vi kan se, at de unge i dag stiller store krav til sig selv, i forhold til at vælge selvstændigt. Vores undersøgelse (fra CUR, red.) viser, at de i høj grad vælger at blive konfirmeret for at vise, at det her er deres projekt – de gør det fordi det er deres eget valg, og ikke deres forældres.

Læs også: Præst om genbrugt konfirmationstøj: »Det skal ud over en grænse, hvor det kan være pinligt«

Desuden mener hun, at der er tale om et mindretal af unge, som udelukkende vælger konfirmationen for festens skyld, og at dem der gør, ikke nødvendigvis bliver set som problematiske. Det er mest blandt de jævnaldrende, at der kan opstå en vis skepsis.

– Nogle unge vil mene, at det er et problem, at nogle konfirmeres udelukkende for festens skyld, for så er man ikke selvstændig – så tør du ikke stå ved det du mener. Det giver ikke ret stor streetkredit og sige ja til noget, man ikke kan stå ved. Andre vil sige, at det er fuldstændig lige meget.