Burkaforbud: ”Det er kvindeundertrykkelse”

Kvinder og mænd – både med og uden tildækning – mødte op til demonstration mod burkaforbud med skilte og opråb. Foto: Rikke Høyen

Til demonstrationen mod regeringens nye maskeringsforbud var der mødt talstærkt op for at sige ”klart og tydeligt NEJ” til burkaforbuddet.

Argumenterne gik bredt fra demokratiske værdier til ligestilling og religionsfrihed. Men overordnet var budskabet det samme:

– Jeg går med tørklæde, og det er et valg, jeg selv har taget.

Det siger en taler til demonstrationen efterfulgt af en lang applaus.

Det er kvindeundertrykkelse

Blandt demonstranterne ses burkaforbuddet overordnet som et ligestillingsproblem, og det blev også bragt frem på talerstolen.

– Det er i sandhed kvindeundertrykkelse at tvinge en kvinde til at blotte sig, siger den første taler til demonstrationen.

Regeringens forslag til et nyt maskeringsforbud, der også dækker burka og niqab, er ifølge de fremmødte til søndagens demonstration et tiltag, der fjerner kvindernes personlige frihed.

– Burkaforbuddet fjerner kvinders selvbestemmelse, fortsætter talen.

Læs også: Kønsforsker: Dansk liberalisme spænder ben for ligestilling

Tildækningen er en vigtig del af kvindernes liv og en del af deres identitet, bliver det fremhævet blandt demonstranterne på Den Røde Plads på Nørrebro.

– Det er vigtigt for mig, at jeg kan få lov til at gå med tørklæde på arbejde eller universitetet, siger en 25-årig demonstrant.

Burkaforbud fremmer ikke integration

Talerne til demonstrationen mod maskeringsforbuddet tog også fat i politikernes argument for bedre integration ved at fjerne burka og niqab fra det offentlige rum, og de er dybt uenige i politikernes forventninger.

– Det er naivt at tro, at man kan integrere kvinder gennem frihedsberøvelse, siger en tørklædebeklædt taler.

Læs også: Blomster skaber jobs for flygtninge- og indvandrerkvinder

En taler, der bærer niqab, taler også for, at kvinderne selv kan finde deres plads i det danske samfund – med tildækning.

– Der er nogle jobs, vi ikke kan få, men vi finder andre muligheder, siger hun.

Forbuddet er imod danske værdier

Burkaforbuddet kriminaliserer kvinder, der holder sig inden for lovens rammer, og det er uretfærdigt, mener personerne til demonstrationen.

– Jeg står som en lovlydig borger i dag, som kan være kriminel i morgen, siger en niqab-bærende taler.

Af en anden taler bliver det fremhævet, at politikerne går imod deres egne værdier om frihed og selvbestemmelse med forbuddet.

– Hvis politikerne mener, der er behov for et burkaforbud, så har de ikke meget tillid til de værdier, de prøver at bevare, mener den første kvinde på talerstolen.