Hvis du som borger i Hillerød vil have en svømmetur med dine børn, er dine muligheder begrænsede.
Hillerød Svømmehal har nemlig ikke noget varmtvandsbassin. Kun en 50 meter bane med koldt vand.
Derfor har flere af Hillerøds børnefamilier mere eller mindre boykottet den lokale svømmehal for i stedet at køre til nabokommunerne som eksempelvis Helsinge og Frederikssund, når de skal svømme.
Én af dem er Maja Kirkegaard, som har en søn på 7 år.
– Vandet er simpelthen for koldt. Selv med våddragt får min søn blå læber og kulderystelser efter bare 20 minutter i vandet. Det er ikke godt nok, siger hun.
Carsten Larsen, direktør for Royal Stage, der driver svømmehallen, kan godt se problemet.
– Det er under al kritik, at vi siger, vi gerne vil være en by, der tiltrækker familier, og så kan vi ikke engang tilbyde varmvandssvømning, siger han og tilføjer, at det også rammer de ældre og dem, der skal til genoptræning.
Læs også: Trods faldende medlemstal i andre sportsgrene: Golf og badminton hitter i Hillerød
Ligesom flere af de lokale mener Carsten Larsen, at det er på høje tide, at Hillerød får en svømmehal, der ligesom nabokommunerne har varmvandsbassin og andre mere moderne faciliteter.
– Vi har helt klart brug for en ny svømmehal. Dengang svømmehallen blev bygget, var der 23.000 folk i kommunen, og nu er der over 50.000, siger han.
Ny svømmehal står ikke øverst på listen
Selvom både borgere og svømmehalsdirektør efterlyser en nyere svømmehal, har Hillerøds byråd umiddelbart ikke planer om hverken at bygge nyt eller udbygge den gamle svømmehal.
Ifølge Peter Frederiksen, der er formand for Børn- og familieudvalget, handler det om økonomi.
– Jeg ville ønske, vi havde pengene til at få renoveret den gamle svømmehal. Men det står ikke øverst på listen lige nu. Budgettet har været presset fra mange andre sider, siger han.
– Selvfølgelig bliver det er stort og dyrt projekt, men det må man bare acceptere.
Carsten Larsen, direktør for Royal Stage
Det samme fortæller Hanne Kirkegaard, formand for Idræt- og sundhedsudvalget, som dog anderkender, at kommunen snart må handle.
– Det varer ikke længe, før vi er nødt til at gøre noget rigtig gennemgribende. Men det bliver nok svært at overbevise et nyt byråd om at skaffe midler til en helt ny svømmehal. Jeg synes hellere, at man burde udbygge den gamle, siger hun.
Private investorer er en mulighed
Carsten Larsen er åben for en tilbygning, men han mener samtidig, at det på den lange bane også vil betale sig at bygge en helt ny.
– Selvfølgelig bliver det er stort og dyrt projekt, men det må man bare acceptere. En ny hal ville desuden medføre store energibesparelser, og driftsmæssigt vil den kunne løbe rundt. Hvis det alligevel er for dyrt, så burde man finde andre måder at få den finansieret. Måske gennem private investorer, siger han.
Hillerød Svømmehal
Blev bygget i 1976
Mellem 100.000 og 200.000 besøgende årligt
Bassinlængde på 50 meter
Tre vipper
Intet varmvandsbassin – tilbyder dog varmvandssvømning i anden bygning
Kilde: Royalstage.dk
Byrådsmedlemmet Hanne Kirkegaard ser et lignende offentligt-privat partnerskab som en mulig løsning til en udbygning.
– Det ville være fornuftigt at lave et samarbejde, hvor vi fik en privat partner ind over at renovere og udbygge, siger hun.
Ikke alle har varmt vand
Hillerød er ikke den eneste kommune, som ikke har en svømmehal med et varmvandsbassin. Også i Allerød har de lokale efterspurgt varmvandssvømning gennem flere år.
– Mange brugere vil gerne have et varmvandsbassin. Men vi har endnu ikke fået udvidet. Vi har derfor ikke så meget til dem, der har behov for varmt vand, siger assisterende halinspektør i Allerød Svømmehal, Bettina Olsen.
Læs også: Vovser i vandet er vanvittigt populært
Det kolde vand i Hillerød kan også mærkes tretten kilometer længere nordpå.
Her ligger Gribskov Svømmehal, som modsat naboen mod syd, faktisk har et varmtvansbassin. Halinspektør Carsten Selnæs fortæller, at Gribskov Svømmehal har faste gæster fra alle de omkringliggende kommuner. Og det har han en forklaring på.
– De kommer her, fordi vi har varmt vand og gode faciliteter, siger han.
Sådan gjorde vi: Nogle lokale fra Hillerød fortalte, at de gerne ville have en ny svømmehal, fordi den nuværende er gammel. Efter research blev det klart, at flere lokale har samme holdning, og derfor tager de ud af byen for at svømme. Det gav anledning til at spørge politikere om deres holdning, og det viste sig, at emnet har ofte været oppe og vende – men endnu er der ikke blevet gjort noget.