Trods faldende medlemstal i andre sportsgrene: Golf og badminton hitter i Hillerød

Person spiller golf
Selvom DIF og DGI oplever generel nedgang i medlemstal, er der stadig flere, der melder sig ind i danske golfklubber.
Foto: Jason Britton, FreeImages.com 

På landsplan bliver der færre, der svinger badmintonketsjer og lader pulsen komme op. Men i Hillerød er der flere flyvende kugler og fjerbolde end før coronapandemien.

Til sammen har de to store forbund Danmarks Idrætsforbund (DIF) og og Danske Gymnastik og Idrætsforeninger (DGI) på landsplan mistet 89.613 medlemmer i 2020, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dansk Idrætsforbund. Men det er ikke ligeligt fordelt over alle sportsgrene. Nogle sportsgrene går frem, og det gælder blandt andet medlemmerne i Dansk Golf Union, der er steget med 5.763 i 2020.

Hvad er DIF og DGI?

  • DIF: Danmarks Idrætsforbund
    • Har til opgave at virke for at udbrede idrætten i det danske samfund.
  • DGI: Danske Gymnastik og Idrætsforeninger
    • DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark.
    • DGI arbejder tæt sammen med foreningerne om at gøre danskerne mere aktive.

Kilde: dif.dk og dgi.dk

Landstendensen med flere golfspillere finder man også i Hillerød. På kommunalt niveau melder Dansk Golf Union om en stigning på 98 sidste år. Dansk Golf Union havde i 2019 1.215 medlemmer, mens tallet i 2020 steg til 1.313.

Morten Backhausen, direktør for Dansk Golf Union, har en mulig forklaring på, hvorfor folk søger mod golfklubberne.

– Fremgangen skyldes jo, at alt andet var lukket ned, mens golfsporten er udendørs og kunne holde åbent, siger Morten Backhausen.

Denne bedømmelse er Kim Hyrzkov, klubmanager i Hillerød Golfklub, enig i.

– Vi har som golfsport været tilsmilet af, at mange andre sportgrene har været nedlukket, siger Kim Hyrzkov.

Kim Hyrzkov mener også, at det har haft stor betydning, at folk har været hjemsendt og haft et større behov for at komme udenfor i fritiden.

Badminton kan også noget

Det er ikke kun golf, der er populært i Hillerød. Trods faldende medlemstal på landsplan, fik Badminton Danmark i 2020 105 nye medlemmer i Hillerød. Det er ikke noget, der kommer som en overraskelse for formanden for Hillerød Badmintonklub, Jørn Gravesen.

– Når vi ser tilbage på tidligere år, er der selvfølgelig altid nogen, der forlader os, men tilgangen af medlemmer har samtidig altid været voksende, siger han.

Læs også: Løbeskoene samler støv under corona

Jørn Gravesen kan ikke give et svar på, hvorfor klubben har fået flere medlemmer, men siger alligevel, at de nok havde fået flere nye medlemmer, hvis ikke de havde været lukket ned.

Han kan også fortælle, at Hillerød Badmintonklub har haft tæt kontakt med deres medlemmer under coronakrisen.

– Vi skylder vores medlemmer at orientere dem løbende om, hvordan coronasituationen står i forhold til badminton, siger Jørn Gravesen.

En blivende effekt

Morten Backhausen, mener, at der både er ting, der taler for og imod golfsportens udvikling i fremtiden. En af de ting, der taler imod udviklingen, er de mere aktive sportsgrene.

– Der er stadig nogle underliggende parametre i vores samfund, der taler imod golfsporten under normale omstændigheder. Det er blandt andet det her med, at de typer idræt, hvor man får meget sved på panden, herunder løb, cykling, fitness og så videre, er gået frem, og det har ramt golfsporten lidt, siger Morten Backhausen.

En ting, han mener, der kan være positiv for golfsportens vækst, er den danske befolknings behov for at være udendørs.

– Folk har fået øjnene op for at være mere i naturen under corona-pandemien. Det tror jeg, der vil give en blivende effekt i forhold til golfsporten, siger Morten Backhausen.

Læs også: RADIO: Aktive ældre trodser corona

Han tror ikke, at væksten fortsætter, når Danmark åbner helt op, men han håber alligevel, at der opstår en blivende effekt, hvor de medlemmer, der har meldt sig ind under corona, vælger at forblive i klubberne efter genåbningen af landet.

Hos Hillerød Badmintonklub forventer man fortsat en lille stigning i medlemstal, men ifølge Jørn Gravesen skyldes det kun klubbens tætte forhold til medlemmerne.

– Man ved jo aldrig, hvordan medlemstallene ser ud til næste år, men vi har selvfølgelig en forventning om, at medlemmerne fra i år melder sig ind igen, og at der også kommer lidt flere til. Det er kun en fornemmelse, vi kan have, fordi vi er i så tæt kontakt med vores medlemmer, som vi er.

Sådan gjorde vi: En pressemeddelelse fra DIF d. 8. april 2021 viste, at medlemstallet for DIF og DGI faldt under corona. Derefter ringede journalisten til centrale personer indenfor DIF, badminton og golf.