Hvordan udvikler man fodboldtalenter som nyetableret fodboldklub, hvis der ikke er nok baner at spille på? Det spørgsmål stiller RB Køge, Ravnsborg Boldklub Køge, sig selv, med udsigt til et vinterhalvår med langt færre fodboldbaner til rådighed.
Større magt til store klubber
Et længere forløb mellem RB Køge, Køge Kommune og Køge Nord FC har stået på i forbindelse med fordelingen af vinterbanetider på Rishøj Stadion. I Køge Kommune opfordres klubberne til, at de gennem dialog får fordelt fodboldbanerne. RB Køge mener dog ikke, at kommunens håndtering er tilstrækkelig, fordi det er de store klubber, der ender med at tage de gode banetider.
– Det er de store klubber, der ender med magten over banerne. I alle foreninger burde unge som gamle have lige muligheder for at dyrke sport, men det er ikke virkeligheden, siger Kenneth Santa, formand for RB Køge.
Læs også: I nordsjællandsk fodboldklub baner oprykning vej for udvikling: »Det er fantastisk vigtigt«
Det er ikke kun kommunens ageren, som bliver kritiseret af RB Køge. De mener også, at Køge Nord FC har del i ansvaret for den skæve banetildeling på grund af manglende dialog.
– Kommunen har tildelt et ansvar til nogen, som ikke er i stand til at varetage opgaven. Det er svært at have en dialog med en klub som Køge Nord FC, fordi der går så lang tid før de svarer, siger Kenneth Santa.
Det er ikke nyt, at klubberne har svært ved at nå til enighed om fordelingen af fodboldbanerne, men det er især i vinterhalvåret, at problematikken om banerne opstår. Klubben råder over fire 11-mands baner og to 8-mands baner samt seks mindre baner. Der er derudover en kunstgræsbane, som er den eneste bane, der kan benyttes af klubberne fra oktober til marts.
Man kan ikke gøre alle tilfredse
Anders Ladegaard Bork (O), formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Køge Kommune
Dialog er vejen frem
Formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Køge Kommune, Anders Ladegaard Bork (O), kender godt til problemstillingen og fastholder, at banetildelingen skal ligge uden for kommunen.
– Vi opfordrer til dialog med de andre klubber, hvor der kan være en mediator. Det kunne være fint, hvis det var en mediator fra klubberne selv. Vi har prøvet længe at tage del i dialogen, men der er også et svar, der hedder nej, og det er det svar, som RB Køge har svært ved at forstå i dette tilfælde, siger Anders Ladegaard Bork (O).
Anders Ladegaard Bork siger yderligere, at de har været meget inde over sagen for at tage hånd om problematikken.
– Mine medarbejdere og jeg har haft mange snakke med dem. I det hele taget har vi brugt rigtig meget tid på den her sag, men de er ikke tilfredse med det, de får, kan jeg konstatere. Man kan ikke altid gøre alle tilfredse, siger han.
Læs også: HB Køge-fans glæder sig: Nu skal de igen se bold fra tilskuepladserne
DBU Sjælland er også blevet forelagt uenighederne mellem kommunen og boldklubberne. De har ikke en holdning til fordelingen af banetider generelt hos de enkelte kommuner. De ønsker dog, at medlemsklubberne får så gode rammer som muligt til at udøve idræt i kommunerne.
– Det er vores indtryk, at der er en masse hensyn, der skal tages i fordelingen af banetider, og disse kan også være med lokale forskelle. Der er nødt til at være dialog mellem kommune og klubberne. Vi kan ikke vurdere, om der specifikt skal laves andre tiltag, da det er en dialog mellem klubber og kommuner, men vi har et ønske om, at alle medlemsklubber får og har de rammer, de skal bruge. Har de ikke det, er det vores oplevelse, at kommunen og klubberne samarbejder om at få løst problematikken, siger kommunikationsmedarbejder hos DBU Sjælland Casper Boe Jensen.
Køge Nord FC ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til, at de hele tiden har haft dialog med Køge Kommune og RB Køge.
Sådan gjorde vi: Nyheden udspringer af et opslag, som RB Køge har lavet på Facebook. De inddragede parter er alle blevet interviewet og fremlagt hinandens kritik.