Bange for smitte til valget? Husk kuglepen eller sæt kryds fra bilen

Vælgermøde Halsnæs
Under et vælgermøde på Halsnæs Rådhus sidste weekend var alle spidskandidater mødt op. Nu har flere af dem trukket sig fra større forsamlinger pga. Covid-19. Foto: Somia Anjum Jan

Det er ikke kun det mørke efterårsvejr, der har lagt sig over Danmark. Covid-19 er fulgt med, og smittetallene stiger hver dag.

Stigning af smittetal i Danmark

  • Smittetallet for 14 dage siden: 1532
  • Dagens smittetal: 3223
  • Smittetallet er dermed steget med 110% på 14 dage

Kilde: sst.dk

Halsnæs Kommune har derfor indført en alternativ måde at stemme på til kommunalvalget i morgen tirsdag, siger Martin Kjellberg Ishøy, leder af ledelsesbetjening og kommunikation i Halsnæs Kommune.

– Er man meget bekymret, smittet eller symptomer, kan man stemme fra sin bil. Der kan man ringe fra sin telefon eller gå hen og ringe på en klokke. Så kommer der en ud og hjælper, siger lederen og uddyber, at kommunalvalget er for alle borgere. Smittede som ikke-smittede.

– Smittede har en grundlovssikret ret der betyder, at de gerne må stemme, selvom de er smittede, siger Martin Kjellberg Ishøy.

Mandag understregede indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek da også, at han håber, at så mange som muligt til sætte et kryds:

– Valgdagen er både demokratiets festdag og demokratiets fundament. Derfor er jeg glad for, at vi i morgen – selv i en tid med stigende tilfælde af COVID-19 – kan gå ned til vores lokale valgsted og stemme, stort set som vi plejer. Jeg håber, at så mange som muligt vil bruge deres stemme, og hvis man er bekymret, kan det være en god idé at stemme midt på dagen, siger han i en pressemeddelelse.

Her understreges det samtidig, at alle vælgere “trygt og sikkert” kan gå ned til deres lokale valgsted og sætte deres kryds til kommunal- og regionalvalget.

Håbefuld men nervøs

SF Halsnæs annoncerede for få dage siden, at de ligesom Socialdemokratiet har trukket sig fra store forsamlinger og dermed dele af valgkampen. Anja Rosengren, nuværende viceborgmester og spidskandidat for SF, håber ikke, at det kommer til at betyde noget for deres valgkamp.

Læs også: Midt i valgkampen trækker Socialdemokratiet sig fra… dele af valgkampen

– Jeg håber ikke, at det betyder noget. Jeg håber, at dem, der skal stemme, godt ved, at de skal gøre det. Jeg vil anbefale alle at stemme, siger viceborgmesteren.

Hun håber samtidig, at dem, der er meget bekymrede for at blive smittet, allerede har brevstemt.

– Det har for alvor store konsekvenser, hvis det påvirker vores demokrati, siger Anja Rosengren.

Tag din egen blyant med

Ifølge Rune Hartmann, professor i Institut for Molekylærbiologi og Genetik fra Aarhus Universitet, kan et valg afvikles uden de store problemer. Man skal blot overholde myndighedernes anbefalinger, herunder at huske håndsprit. Han har dog også et godt råd til alle landets vælgere.

– Man kan tage sin egen blyant eller kuglepen med. Og så skal vi huske at undgå at stå tæt på hinanden, siger professoren, der vurderer, at et kommunalvalg foregår under kontrollerbare forhold, hvor smitterisikoen ikke er et problem.

Læs også: Viceborgmester om coronasmitte: Vi er tager selvfølgelig situationen meget alvorligt

– Der hvor det er et problem, er, når vi er sammen under ukontrollerbare forhold, som for eksempel i offentlig transport og på arbejdet. Men særligt i nattelivet, siger Rune Hartmann og påpeger, at det at sætte et kryds til kommunalvalget ikke burde være det store problem.

– Jeg kan ikke se, at noget så simpelt som at tage op og stemme ikke kan udføres. Det kan jeg ikke, siger han.

Ønske om flot valgdeltagelse

For at Covid-19 ikke skal påvirke kommunalvalget, håber Anja Rosengren, at borgerne er orienterede om, hvordan dagen kommer til at foregå.

– Jeg håber, at det ikke holder folk hjemme, for ellers har det pludselig en ret alvorlig konsekvens, siger Anja Rosengren.

Her kan du stemme til kommunalvalget i Halsnæs Kommune

  • Rådhussalen, Frederiksværk
  • Enghavehallen, Frederiksværk Skole
  • Ølsted Hallen
  • Melby Hallen
  • Hundested Hallen

Kilde: Halsnaes.dk

For at få flest mulige til at føle sig trygge, har Halsnæs Kommune sat afstandsplakater op. Derudover vil der være plexiglas mellem dem, der udleverer stemmesedler, og dem der kommer ind. Man har også gjort brug af sociale medier, hvor kommunikationskampagner har kørt på Facebook og på kommunens hjemmeside.

Vælgerne kan dog undgå for meget kø og tæthed, hvis de kommer på et bestemt tidspunkt på dagen, forklarer Martin Kjellberg Ishøy, leder af ledelsesbetjening og kommunikation i Halsnæs Kommune.

– Hvis man har mulighed for det, må man gerne vælge at stemme på et tidspunkt, hvor der typisk ikke er mange mennesker. Det vil sige midt på dagen, lyder opfordringen.

Man kan stemme fra klokken 8.00 – 20.00. Læs mere om valget i Halsnæs Kommune her.

Sådan har vi gjort: Idé til artikel kom efter nyhed om stigende smittetal. Alle kilder er interviewet telefonisk.