I nordsjællandsk fodboldklub baner oprykning vej for udvikling: »Det er fantastisk vigtigt«

Hørsholm-Usserød IK vil være førende talentudviklingsklub. Hvis de vil være det, er det vigtigt, at klubbens førstehold rykker op i Danmarksserien, når sæsonen går på hæld til sommer næste år. Foto: Katja Loran

Tre point. Det er, hvad der på papiret er på spil fredag aften, når HUI, Hørsholm-Usserød IK, og Glostrup fredag aften tørner sammen i Hørsholm Idrætspark.

Alligevel har kampen en større betydning end som så. For HUI, der for anden sæson i træk spiller med helt i toppen af Sjællandsserien, betyder en sejr, at man over vinterpausen kan varme sig ved mindst en andenplads i rækken. Sådan en giver mulighed for oprykning, og dét er vigtigt i en klub med tårnhøje ambitioner. HUI vil nemlig være den klub på Sjælland, som er allerbedst til at udvikle fodboldtalenter – udover de klubber, der spiller i Danmarks bedste række, Superligaen.

– Vi kan ikke fastholde vores talentudviklingsmiljø og spillerne, hvis vi ikke har et sted at aflevere dem, når de bliver seniorspillere. Ambitionen er at skabe et talentudviklingsmiljø, der leverer og fastholder spillere i klubben, siger Tom Jensen, der er talentchef for klubben.

Med sådan en ambition er det ifølge Tom Jensen helt centralt, at førsteholdet, klubbens »spydspids«, præsterer og rykker op. I første omgang til Danmarksserien.

Vejen til målet

For at kunne indfri sin ambitioner inden for talentudvikling, arbejder HUI efter nogle konkrete målsætninger for, hvor klubben skal være i 2025.

Et af målene er, at man skal spille helt oppe i divisionerne på seniorniveau, men også på ungdomsholdene U-17 og U-19. For klubbens førstehold betyder det, at man ikke blot skal rykke op én gang, men to gange over de næste fem sæsoner.

For U-17 og U-19 er det derimod afgørende, at HUI går fra at have 1½ til 2 stjerner i DBU’s licensrangering. Dette er også en del af klubbens 2025-målsætninger.

Læs også: Fodboldklub fortsætter rejse mod stjernerne

– Næste gang vi søger, går vi efter to, fortalte talentchef Tom Jensen tidligere på året til Sjællandske Nyheder.

HUI har også en økonomisk målsætning om at øge den årlige omsætning fra fire millioner i 2019 til seks millioner i 2025. Også her kan en oprykning have stor betydning.

– Det, vi laver, er et produkt. Jo bedre produktet er, jo lettere bliver det at skaffe penge til klubben. Har du et hold i de højere niveauer, så er det meget simplere at skaffe sponsorer, siger Tom Jensen.

Symbiose

På HUI’s førstehold nyder man også godt af klubbens egne talenter. Det er især også tilfældet i den sæson, man spiller nu, ifølge cheftræner Christian Mouroux, som også er sportschef for U-16 til senior-holdene.

– Den store forskel i denne sæson er, at vi har en bredere trup med mere konkurrence om pladserne. Mange af dem, der bidrager til bredden, er folk, der kommer fra klubben. Altså klubbens egne spillere, fortæller Christian Mouroux.

På den måde er der en sammenhæng mellem talentudviklingen og førsteholdet, som gavner begge. Talentudviklingen bidrager til at få førsteholdet til at rykke op, hvilket i sig selv vil bidrage til bedre talentudvikling. Tingene hænger altså ifølge Christian Mouroux sammen.

Ingen landsholdsspillere

Ambitionerne i HUI er store, og de har et klart mål om, hvor de vil hen, og hvad grænsen er. Potentialet og ambitionerne er ikke til hverken superliga- eller landsholdsspillere.

– Vi arbejder med det, vi kalder talent. Det er dem, der ikke nødvendigvis er gode nok til landsholdet og superliga-klubber, men stadig har potentialet til at blive rigtigt dygtige fodboldspillere, siger talentchef Tom Jensen.

Cheftræner og sportschef Christian Mouroux stemmer i.

– Vi bilder ikke os selv noget ind. Vi skal ikke have landsholdsspillere, der render rundt i HUI. Laget lige under skal vi fastholde, så meget vi kan. Det gør vi ved at have et attraktivt tilbud, til når de bliver seniorspillere, fortæller han.

Dette tilbud kan blive en del mere attraktivt, hvis målet om oprykning bliver forløst i denne sæson. Fredag aften kan man komme det tre point nærmere.

Sådan gjorde vi: Artiklen er blevet til på baggrund af interview med HUI’s talentchef, Tom Jensen, og klubbens cheftræner, Christian Mouroux. Idéen opstod på baggrund af en undren omkring, hvordan store ambitioner på talentudviklingsområdet hænger sammen med, at man har et førstehold, der “kun” spiller i Sjællandsserien.