Influenzasæsonen er over Danmark, hvilket betyder, at ældre og andre sårbare opfordres til at modtage den gratis influenzavaccine.
Det lille stik er nemlig vigtigt i kampen mod influenza, da det langt fra alle, som “kun” ender med at ligge i sengen nogle dage med høj feber. Hvert år dør mellem 1.000 og 2.000 danskere nemlig som følge af komplikationer efter influenza ifølge Statens Serum Institut.
I år er det regionerne, der står for distribueringen af vaccinerne. Danmarks Apotekerforening er tidligere kommet med en kritik af, at regionerne har håndteret udbuddet af vaccinerne forskelligt, samt at ikke alle apoteker må bidrage til vaccinationerne.
– Vi er meget, meget utilfredse over, at regionerne har håndteret det på den her måde. Og at apotekerne ikke er kommet med i aftalen i store dele af landet. Særligt de steder hvor der bor mange ældre, som hverken er mobile eller har mulighed for at møde op på et vaccinationscenter, siger Birthe Søndergaard, sundhedspolitisk chef for Dansk Apotekerforening.
Læs også: Guide: Sådan undgår du snot-epidemi på arbejdspladsen
De fem regioner har håndteret udbuddet af influenzavaccinationerne forskelligt, men fælles er, at de har satset på regionale vaccinationscentre.
Faktaboks om influenza
– Hvert år dør omkring 1.000-2.000 mennesker i Danmark på grund af komplikationer efter influenza.
– Ældre over 65, gravide, børn mellem 2-6 år og personer med kroniske sygdomme bliver tilbudt en gratis influenzavaccine.
– Influenzasæsonen i Danmark varer fra cirka 1. oktober til 15. januar.
– Man kan blive vaccineret på vaccinationscentre, hos egen læge og på udvalgte apoteker.
Kilde: sst.dk
Hos Ældre Sagen opfordrer man ældre til at tage imod tilbuddet om de gratis vacciner, da det kan beskytte mod de alvorlige følgesygdomme.
– I år taler man om en hård influenzasæson. Efter covid-19 er der kommet stor fokus på vigtigheden af vacciner, og mange ældre vil gå langt for at blive vaccineret, siger Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent hos Ældre Sagen.
Selvom mange ældre gerne vil vaccineres, oplever man hos Ældre Sagen, at nogle af dem har været tæt på at miste modet, fordi de det blive et stort projekt at fragte sig mange kilometer hen til et vaccinecenter, hvor de kan få stikket.
– Vi hører, at mange har været udfordret af ikke at kunne blive vaccineret lokalt. Det er hovedsageligt ældre mennesker, som ikke er super mobile, der har brug for et lokalt tilbud, siger Rikke Hamfeldt.
I et skriftligt svar oplyser Region Hovedstaden, at de gør meget for at sikre fordelingen af vacciner.
– Regionen er meget opmærksom på fordelingen af vacciner mellem vaccinationsstederne. Det er bl.a. for at sikre en god geografisk fordeling af vaccinerne, så borgerne kan vaccineres i nærheden af hvor de bor, og for at undgå spild af vacciner. I Region Hovedstaden er lidt under halvdelen af influencavaccinerne gået til alment praktiserende læger, og vaccinationscentrene har modtaget lidt under en tredjedel af influenzavaccinerne, skriver Region Hovedstaden.
Værløse Apotekt har meldt udsolgt fire gange
På Værløse Apotek er muligheden for at få en influenzavaccine afhængig af, hvilken dag man tropper op på apoteket. Kommer man tirsdag, er der stor sandsynlighed for, at vaccinerne er udsolgt.
– Vi får kun den mængde, vi får fra Statens Serum Institut. Vaccinationscentrene har fået den store andel af vaccinedoserne, siger Hossein Jafar, farmaceut på Værløse Apotek.
Apoteket har derfor været nødt til at melde udsolgt fire gange, siden influenza sæsonen begyndte d. 1 oktober.
På Værløse Apotek oplever man, at apotekets centrale placering i Bymidten og åbningstiderne er grunden til, at mange ønsker at blive vaccineret hos dem.
– De tætteste vaccinationscentre er i Hillerød eller Skovlunde. Vi er her, når kunderne er her. Når de skal ud og handle, står vi klar til at tage imod dem, siger Hossein Jafar.
Der cirka 25 kilometer fra Værløse til vaccinationscenteret i Hillerød.
Læs også: Influenzaen er på vej: Sådan undgår du, at dit barn rammes
Selvom Værløse Apoteks vaccinelager hurtigt bliver tømt, er man glade for at bidrage til vaccinationen af borgerne.
– Vi er meget heldige. Vi er et af de apoteker, der har fået lov til at vaccinere, siger Hossein Jafar.
Danmarks Apotekerforening ønsker, at alle apoteker bliver en del af vaccinationsaftalen næste år for at sikre, at flest muligt bliver vaccineret i kampen mod feber og træthed, der kan ramme, når man får influenza.
– Vores ønske er, at apotekerne deltager i vaccinationerne næste år, og at det gælder for apotekerne landet over. Det er det vi arbejder for, siger Birthe Søndergaard.
Opdateret: Der har tidligere stået, at 80% af vaccinerne gik til vaccinationscentrene. Denne oplysning var forkert og er nu slettet. Efter udgivelse er Region Hovedstaden kommet med et skriftligt svar.
Sådan gjorde vi: Ideen til denne artikel stammer fra en række opslag i en lokal Facebookgruppe, hvor to medarbejdere fra Værløse Apotek bl.a. poster sjove videoer, når apoteket er løbet tør for vacciner. Journalisten har været i kontakt med alle kilder via telefon.