Guide: Sådan undgår du snot-epidemi på arbejdspladsen

Mange danskere oplever hvert efterår forkølelse. Praktiserende læge Birgitte Ries Møller advarer mod at tage på arbejde, hvis man er syg. Foto: Line Marie Sommer

Efteråret er for alvor kommet, og vinteren lurer om hjørnet. Det betyder højsæson for snot og hoste på arbejdspladsen. Mange bliver hvert år ramt af influenza eller forkølelse, men kan vi undgå at smitte og blive smittet?

Birgitte Ries Møller, der er praktiserende læge i Odense, gennemgår de fem vigtigste råd til at komme gennem efteråret og vinteren uden snot og hoste på arbejdspladsen.

Kort om forkølelse

  • Forkølelse er en virus i de øverste luftveje.
  • Symptomerne er oftest hovedpine, snot, hoste og mild feber.
  • Sygdomsforløbet er ca. en uge.
  • Virusen smittes dels ved berøring og gennem nys og hoste.
  • Forkølelse smitter oftest i starten – når snotten stadig er gennemsigtig.

Kilde: Netdoktor.dk

  1. Vask hænder

Det vigtigst råd er hyppig håndvask og god hygiejne. Ofte bliver du smittet ved at røre ved ting, som andre med virus har rørt ved. Vi skal vi blive bedre til at vaske hænder, ellers er vi selv skyld i forkølelsen, lyder det fra Birgitte Ries Møller. Derfor skal du vaske dine hænder ofte, så du ikke får virus fra andre omkring dig.

  1. Undgå tæt kontakt med mange mennesker

Ifølge Birgitte Ries Møller bliver man ofte smittet steder med mange mennesker, som står tæt sammen. Det kan for eksempel være tog eller bus. Det kan du undgå ved at cykle eller tag et tog før eller senere end du plejer. Undgå afgange hvor der er proppet med mennesker. 

  1. Spis sundt

Sørg for at spise sundt, så du får de nødvendige vitaminer. Især D-vitamin. Birgitte Ries Møller forklarer, at mange danskere mangler D-vitamin i blodet. Det gælder især om vinteren, når solen forsvinder. Både appelsiner og fisk indeholder D- vitamin. Derudover kan du supplere din kost med D-vitaminpiller.

  1. Bliv vaccineret

Man skal huske at få sin vaccine hos egen læge, hvis man vil undgå influenza. Birgitte Ries Møller påpeger, at vaccinen er vigtig, da forhindrer dig i at fange influenza. Birgitte Ries Møller oplever mange myter om influenza-vaccinen. Mange danskere tror, at de ikke kan tåle vaccinen, hvis de har fået forkølelse efterfølgende. Hun forklarer at det er overdrevet at tro, at man ikke kan tåle vaccinen. Da der ikke er levende virus i vaccinen, får man ikke de reaktioner, som mange tror.

  1. Bliv hjemme

Selvom man ikke har den alvorlige influenza, er det stadig okay at blive hjemme, lyder det fra Birgitte Ries Møller. Du skal ikke gå syg på arbejde. Så smitter du resten af kontoret. Derfor lyder anbefalingen at blive under dynen til du er rask.

Kropslig guide til at undgå forkølelse:


Kilde: videnskab.dk

Influenza eller Forkølelse?

Birgitte Ries Møller oplever, at mange henvender sig til lægen, og tror de har influenza. Dog er de i virkeligheden er forkølede. Derfor understreger hun, at der er en forskel. Influenza kan være meget alvorlig. Sidste år døde hele 1.644 danskere af influenza. Forskellene på forkølelse og influenza ligger for det første i opståen. Influenza opstår hurtigt, mens forkølelse opstår langsomt. For det andet, indebærer influenza tør hoste, hvorimod forkølelse frembringer snot og slim. Derudover giver influenza høj feber og kraftig hovedpine, fremgår det fra Samvirke. Budskabet fra Birgitte Ries Møller er, at det er vigtigt at adskille influenza og forkølelse. Man skal ikke kalde det hele influenza.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik idéen til artiklen gennem sin egen erfaring med forkølelse og oplevelsen af, at alle i journalistens hverdag gik med en forkølelse. Derigennem var det oplagt, at lave en guide til at undgå forkølelse. Dette var særligt relevant på arbejdspladsen, da mange danskere smittes på arbejdspladsen. Herefter kontaktede journalisten PLO (Praktiserende Lægers Organisation), som henviste til en praktiserende læge, der ville stille op til interview.