Blødere hår, sjældnere afkalkning og en mindre dose rengøringsmiddel. Alt sammen noget, der kan få en hver husmor til at falde i svime. Ikke desto mindre var det, hvad borgerne i Frederiksberg Kommune havde i vente i november 2022, da Frederiksbergs nye vandværk implementerede et blødgøringsanlæg i vandværket. De kunne dermed forsyne borgerne med mindre kalk i drikkevandet. Borgerne har nu haft glæde af det bløde vand i et halvt år, og har svært ved at få armene ned.
Jubel hos borgerne
Da det blødgjorte vand fossede ud af Johanne Dahl Larsens haner, var det en vaskeægte festdag. Hun har hver dag glæde af det blødgjorte vand i Frederiksberg kommune.
– Jeg må indrømme, at jeg ikke kan smage forskel. Til gengæld kan jeg virkelig mærke forskel på vandet. Efter vi har fået det bløde vand, bruger jeg kun halv mængde shampoo, og jeg bruger mindre tid på at gnubbe det rundt i håret i forhold til, hvad jeg gjorde med det kalkholdige vand.
Det er der også ganske god grund til.
– Ved blødgøring fjernes noget af kalken i vandet, hvilket gør, at forbrugeren f.eks. ikke skal afkalke sin EL-kedlen så ofte. Det giver en energifordel, altså en klimagevinst. Sådan lyder det fra Jens Aamund, Professor og ph.d., der er ansat ved Institut for Geokemi, GEUS.
Hvor blødt er vandet egentlig?
Når vandet blødgøres, reduceres mængden af kalk. I Frederiksberg Kommune blødgøres vandet ved hjælp af Pellet-metoden.
– Kalken udfældes på fint sand, der svæver i vandet og danner små kugler. Ved denne kalkudfældning blødgøres vandet til en hårdhedsgrad på ca. 6 – 8 dH. Vandet blandes dernæst med råvand for at få den ønskede hårdhedsgrad, og vandet beluftes og tilsættes eventuelt kuldioxid for at fjerne et evt. overskud af natriumhydroxid. Dette oplyser Danske Vandværker på deres hjemmeside om blødgøring af drikkevand.
Fordele ved pelletmetoden
- Metoden har dokumenteret virkning – dvs. at kalken bliver fjernet effektivt.
- Miljømæssigt er det en god metode, fordi energiforbrug og vandspild er mindre end ved flere andre blødgøringsmetoder. Den overskydende kalk (pellets) kan desuden genanvendes bl.a. til jordforbedring i landbruget.
- Det er en sikker, velafprøvet metode, som man har erfaringer med i andre lande. Fx har man i Holland brugt pelletmetoden i ca. 30 år. Den bruges også i Sverige og Tyskland.
- Samfundsøkonomisk er pelletmetoden den bedste metode.
Kilde: HOFOR
Teknisk er drikkevandet på Frederiksberg Kommune gået fra at have en hårdhed på 30 dH til at have en hårdhed på 8-12 dH. Dermed går kommunens vand fra at kategoriseres som hårdt til at kategoriseres som middelhårdt.
Læs også: Ingen planer om blødere vand i Furesø: »Vi har ikke samme kalkproblemer som i København«
Dyre dråber
Det blødgjorte vand er dog ikke en gratis fornøjelse for beboerne på Frederiksberg. I 2025 vil borgernes vandregning stige med ca. 4,50 kr. pr. m3. På trods af dette modtager Frederiksberg Forsyningen generelt positiv feedback.
– Borgerne i Frederiksberg Kommune er overvejende glade for det bløde vand, og det er længe blevet efterspurgt. Mest fordi kalkholdigt vand betyder kalk på fliser og kalk i hårde hvidevarer osv., sådan lyder det fra Frederiksberg Forsyningens kommunikationskonsulent, Lotte Lindboe.
Den dyrere vandregning er dog heller ikke noget, Johanne Dahl Larsen studser yderligere over.
– At min vandregning bliver lidt dyrere, er ikke noget, der går mig på. Jeg tænker, at det er godt givet ud både i forhold til min egen dagligdag og miljøet. Jeg bruger meget mindre mængde skrappe rengøringsprodukter.
Selvom borgerne kan se frem til en stigning i deres vandregning, oplyser Frederiksberg Forsyningen, at en gennemsnitsfamilie vil kunne spare 500 kroner med det bløde vand.
Sådan gjorde vi: Journalisten hørte for noget tid siden, at Frederiksberg Kommune har fået blødt vand. I forbindelse hermed blev hun nysgerrig på, hvordan det nu går med det bløde vand. Hun kontaktede Frederiksberg Forsyning for at høre, hvilken generel feedback de har fået. Dernæst kom hun i kontakt med en borger fra Frederiksberg kommune, der viste sig at være positivt stillet for det blødgjorte vand.