Ingen planer om blødere vand i Furesø: »Vi har ikke samme kalkproblemer som i København«

Cirka 1 million danskere har hårdt eller meget hårdt vand i vandhanen. Foto: Sofie Skotte Trampedach

Cirka en million danske vandhaner er fyldt med hårdt eller meget hårdt vand. I Furesø Kommune skal man væbne sig med tålmodighed, hvis man ønsker at få mindre kalk i vandhanen.

Furesø Vandforsyning, der leverer vand til 41.000 borgere,  har ingen aktuelle planer om at installere blødgøringsanlæg.

– Der er ingen aktuelle planer om en blødgøring af vandet, siger Kristian Nielsen, bestyrelsesformand for Furesø Vandforsyning.

Furesø Vandforsyning består af fire ældre vandværker, der sammen leverer vand til kommunens borgere. Ifølge Miljøstyrelsen er vandet i Fures Kommune hårdt, og en blødgøring af vandet vil kræve en stor investering, da en større ombygning af vandværkerne vil være nødvendig for at sikre vandkvaliteten.

– Det er mere omkostningstungt at etablere blødgøring på eksisterende vandværker, end når HOFOR bygger nye vandværker og installere blødgøring på samme tid, siger Kristian Nielsen.

Samtidig har Furesø Vandforsyning et stort investeringsbehov i de kommende år, hvor vandforsyningen renoverer vandledninger og udskifter vandmålere.

Fakta om hårdt vand

  • Om man har hårdt eller blødt vand afhænger af, hvor meget kalk der er i vandet.
  • Det anslås at en million danskere bor i områder, hvor der er hårdt eller meget hårdt vand.
  • I Furesø Kommune har vandet en hårdhed på 17-23°dH, hvilket betyder at vandet er hårdt.
  • Geus.dk har lavet et interaktivt kort, der viser vandets hårdhed i de danske kommuner.

Kilde: mst.dk

Københavnere har blødt vand i sigte

Andre steder i hovedstadsområdet er man begyndt at blødgøre af vandet direkte på vandværket, da det er noget forbrugerne har efterspurgt. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, startede i 2017 på en blødgøring af vandet i udvalgte kommuner.

– HOFOR har lavet en samfundsøkonomisk beregning, der viser, at en blødgøring af vandet både har økonomiske og miljømæssige fordele, siger Christina Otzen, pressechef hos HOFOR.

Forbrugerne vil opleve, at deres maskiner, som elkedler og vaskemaskiner, holder længere, da de ikke kalker til på samme måde. Samtidig skal der bruges færre rengøringsmidler og mindre sæbe, hvilket både har en økonomisk fordel for forbrugerne, men det gavner også miljøet.

– Der er både et økonomisk og et miljømæssigt aspekt. Forbrugerne sparer penge på rengøringsmidler, kan vente med at udskifte maskiner og miljøet drager fordel af, at forbrugerne hælder færre rengøringsmidler i afløbet, siger Christina Otzen.

En anden væsentlig fordel handler om, at forbrugerne sparer tid.

– Jeg tror, noget af det vigtigste for forbrugerne er det praktiske aspekt. De slipper for noget af den kalk, der sætter sig. Eksempelvis de gule fliser i brusenichen og elkedlen, der hele tiden skal afkalkes, siger Christina Otzen.

Hos HOFOR har man en målsætning om, at få reduceret vandets hårdhed til 10-12°dH mod de nuværende 17-25°dH.

Hos Furesø Vandforsyning oplever de ikke, at forbrugerne har et stort ønske om blødere vand i hanerne.

– Vandet er ikke så hårdt igen, når det kommer til stykket i Furesø Kommune. Vi har ikke samme kalkproblemer som de har i København, siger Kristian Nielsen.

Furesø Vandforsyning afviser dog ikke, at blødere vand er muligt på sigt.

– Vi er en andelsejet forsyningsvirksomhed. Hvis der fremstår et stærkt ønske om en blødgørelse til generalforsamlingen, så må vi i sidste ende få det lavet, siger Kristian Nielsen.

Sådan gjorde vi: Frederiksberg Forsyning kunne d. 9. november fejre, at de nu kan levere blødere vand til 100.000 borgere. Dette var inspirationen til artiklen. Vi har været i kontakt med kilderne via telefon.