Den 1. februar trådte den nye ambulancekontrakt i kraft. I den nye ambulancekontrakt besluttede Region Hovedstad blandt andet at fjerne en af ambulancerne i Gilleleje, i Gribskov Kommune. Kommunen gik fra to ambulancer til én.
“Det er i min verden at gamble. Der er i forvejen problemer med noget der handler om logistik, hjælper det aldrig at fjerne noget af den logistik. Og det synes jeg er meget bekymrende, for at sige det mildt”
Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov)
Byrådsmedlem i Gribskov Kommune og tidligere vagtcentralchef i Falck Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov) kan slet ikke forstå meningen med den nye ordning.
– Det er under alt kritik, og det giver ingen mening overhovedet, siger Pernille Søndergaard(Nyt Gribskov).
Responstider på ambulancer i Region Hovedstaden:
– A-kørsler: Skal være fremme inden for 15 minutter. Kører ud til livs- eller førelighedstruende opgaver, hvor der ofte også er fx en paramediciner og/eller akutlæge med. De kører altid med udrykning
– B-kørsler: Skal være fremme inden for 30 minutter. Kører til hastende opgaver, hvor der ikke umiddelbart er hverken livstruende eller førelighedstruende risici. Der laves en vurdering over, hvorvidt udrykning er nødvendigt eller ej
– C-kørsler: Kører uden udrykning til ikke-hastende opgaver og planlagte transport-opgaver, der kræver medicinsk behandling eller overvågning.
Mål
– Regionsrådet har sat som mål, at 93% af ambulancer i A-kørsel skal være fremme hos borgerne inden for 15 minutter, efter at opgaven er modtaget hos Regionens Vagtcentral
Placering i Gribskov kommune
– En ambulance i Gilleleje og en ambulance i Helsinge
Kilde: Region Hovedstaden
Ambulancekontraktens mål
Region Hovedstadens beslutning er taget for at “forbedre” responstiden.
– Akutberedskabet vurderer, at den kommende ændring i basestrukturen samlet set fastholder eller forbedrer de nuværende responstider på regionalt niveau. Dette bygger bl.a. på dataanalyser, der er foretaget ifm. planlægningen af den nye basestruktur, skriver Region Hovedstad i et skriftligt svar.
Pernille Søndergaard forstår ikke det argument, som Region Hovedstad giver for deres beslutning.
– Det giver simpelthen ikke nogen mening. Det er et regnskab og Excel-argument i stedet for et argument om at få ambulancerne derud, hvor ulykkerne opstår – og det gør de jo ude i verdenen, og Gribskov er en ret stor kommune, siger Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov).
Borgmesteren i Gribskov Kommune, Bent Hansen (V), har allerede ytret sine bekymringer omkring den nye struktur til Region Hovedstad. Det gjorde han fordi det såkaldte ‘politiske responstidsmål for A-kørsler’ – om ambulancerne når frem indenfor det mål der er sat – ikke blev opfyldt inden den nye struktur. Formand for Region Hovedstad, Lars Gaardhøj (S), svarede borgmesteren i et brev, at de er meget interesseret i at få problemet løst.
– Det ligger mig meget på sinde, at ambulancen er hurtigt fremme ved akutte tilstande uanset, hvor i regionen man bor. Det gælder naturligvis også for Gribskov Kommune, og jeg er bevidst om, at det politiske responstidsmål for A-kørsler ikke opfyldes i dag. Det er en udfordring, som vi skal have løst, og jeg ved at vi, sammen med vores ambulanceleverandører, arbejder på at løse udfordringen, skriver Lars Gaardhøj (S).
Lars Gaardhøj (S) opfordrer i brevet til, at den nye struktur vil forbedre responstiden.
– Det centrale er, at regionens vagtcentral har tilstrækkelig ambulancekapacitet til rådighed, og sørger for at fordele turene efter hastegrad, så responstiden bliver så kort som muligt. Den nye struktur muliggør i højere grad end i dag en fleksibel udnyttelse af den samlede ambulance kapacitet i regionen, skriver Lars Gaardhøj (S).
Læs også: Dragstrup får nu sin første hjertestarter: »Vi vil føle os trygge«
Pernille Søndergaard synes, at det er det forkerte valg at pille ved det, der mangler.
– Det er i min verden at gamble. Der er i forvejen problemer med noget, der handler om logistik, hjælper det aldrig at fjerne noget af den logistik. Og det synes jeg er meget bekymrende, for at sige det mildt, siger Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov).
Efter mødet vil der være mere klarhed omkring strukturen, da kommunerne forhåbentlig kan få svar på deres spørgsmål.
Sådan gjorde vi: Journalistens kollega snakkede med en borger med hensyn til en historie om en hjertestarter i Gribskov. Borgeren tippede omkring, at der blev fjernet en ambulance i Gribskov. Journalisten søgte på infomedia og fandt et læserbrev fra kilden Pernille Søndergaard. Her fik journalisten et interview med kritikken, hvorefter de forsøgte i 2 dage at få et citat fra regionhovedstad. Journalisten fik en masse skriftlige citater, men ikke noget interview.