Unge rustes til voksenlivet gennem brandkadetuddannelsen

De unge der netop har færdiggjort deres brandkadetuddannelse i Nordsjællands Brandvæsen laver opvisning på Hørsholm Brandstation. Foto: Nanna Hougaard Whitta

Brandkadetuddannelsen lyder umiddelbart som et tilbud til børn og unge, der brænder for at blive brandmænd. Det er også et tilbud til dem, men brandkadetuddannelsen kan også meget mere.

Det er Storm Wacherhausen på 13 år og går i 7. klasse på Emdrup Skolen et eksempel på. Han har netop modtaget diplom for at have færdiggjort sin brandkadetuddannelse hos Nordsjællands Brandvæsen, hvor han startede sidste sommer.

– Jeg ville gerne prøve nye ting og rykke mine grænser, forklarer Storm Wacherhausen, når han skal uddybe, hvorfor han startede på brandkadetuddannelsen.

Der er mulighed for at blive brandkadet rundt omkring i hele landet for børn og unge mellem 12 og 17 år. De kommer blandt andet igennem et førstehjælpskursus, de lærer om brandslukning, stigerejsning, slangeudlægning og at binde knob. Derfor medvirker forløbet til, at de udvikler sig både fagligt, socialt og mentalt på forskellige måder.

Læs også: Flere vil være frivillig brandmand

Uddannelsesformen varierer lidt alt afhængigt af, hvilket korps man er en del af, men uddannelsen varer for det meste mellem 6 til 12 måneder.

Et fællesskab der ruster unge

Det er landsorganisationen Unge i Beredskabet, der står for brandkadetkorpsene. På deres hjemmeside beskriver de, at de varetager arbejdet med alle børn og unge, der har interesse for brand og redning.

Der er mange gode grunde til at at blive brandkadet, forklarer Maria Wiktoria Karolini, projektchef hos Unge i Beredskabet.

– Formålet er at give unge mennesker et hensigtsmæssigt og positivt fællesskab, hvor de kan udvikle sig, og det ruster dem samtidig til det voksne liv. Vi ruster unge til at handle og tage ansvar, når nogle har brug for hjælp, og det kan overføres til andre arenaer i de unges liv.

Hun forklarer ligeledes, hvorfor der er et behov for netop sådan et tilbud.

– Unge har et behov for, at der er mulighed for et anderledes fællesskab end det, som de kender i folkeskolen. Vores oplevelse er, at mange unge trives godt med de rammer, der er i beredskabet. Her får de mulighed for at vokse på en anden måde, siger hun.

 

Storm Wacherhausen på 13 år har netop fået overrakt diplom for at have færdiggjort sin brandkadetuddannelse i Nordsjællands Brandvæsen. Foto: Nanna Hougaard Whitta.

13-årige Storm Wacherhausen fortæller, at han sendte en ansøgning, fordi Ung Fredensborg havde besøgt hans skole og fortalt om brandkadetuddannelsen. Det lød spændende, syntes han.

– Det har været super fedt, lærerigt og inspirerende, og jeg har fået nogle nye venner, siger Storm Wacherhausen.

Storm Wacherhausen tilføjer også, at han gerne vil fortsætte i brandkadetkorpset, men han ved ikke endnu, om han i fremtiden vil være noget indenfor beredskabet.

Læs også: Lær dit barn at overleve katastrofer

Brandkadetuddannelse kan bruges til mange ting

Brandkadetuddannelsen er brugbar for de unge på mange forskellige måder, mener Tinne Guldager, viceungdomsleder hos Ung Fredensborg. Hun mener, at det både er gældende for dem, der vil fortsætte i beredskabet, og for dem, der vil gå andre veje.

– Hvis du formår at få dit bevis som brandkadet, så har du bevist, at du er i stand til at arbejde i fællesskab, modtage ordre og følge retningslinjer. De lærer at være en del af en arbejdsplads, og det de lærer, vil de kunne overføre til en helt masse andre ting i deres liv, siger Tinne Guldager.

Hun mener ikke, at det er så vigtigt, hvad de ender med at arbejde som.

– Det vigtige er, at de får en succesoplevelse med at lære at deres rolle i et fællesskab er værdifuld, tilføjer Tinne Guldager.

De unge brandkadetter hjælper hinanden med iltapparatet. Foto: Nanna Hougaard Whitta.

De lærer at handle, når det virkelig gælder

Kenny Thomsen er hovedinstruktør for brandkadetterne i Fredensborg Kommune, der er tilknyttet Nordsjællands Brandvæsen.

Fakta om brandkadetter

  • I 2016 var der 29 brandkadetkorps, og i dag er der 52
  • Brandkadetuddannelsen kan tages i hele Danmark
  • Ud af de 600 unge der startede på uddannelsen i år 2022 bestod 90% af dem
  • Efter brandkadetuddannelsen kan de fortsætte i et brandkadetkorps
  • De kan også tage unge uddannelser efter, at de har færdiggjort brandkadetuddannelsen
  • Eksempler på unge uddannelser er blandt andet UngLeder og UngBehandler.

Kilde: Unge i Beredskabet.

Han fortæller, at de i Fredensborg har haft brandkadetter siden år 2013, og at de tager alle typer af unge ind herunder både drenge og piger.

Kenny Thomsen siger, at de unge prøver kræfter med at være i pressede situationer på brandkadetuddannelsen. De har blandt andet lært om skadehåndtering og førstehjælp, og det har vist sig at være gavnligt:

– Vi har haft elever, der har ydet førstehjælp til nogle, der var faldet om, og en elev der trådte i kraft og brugte sin viden fra brandkadetuddannelsen, da en fysiklærer satte ild til sig selv, fortæller han.

Klik på nedenstående kort og se, hvor du kan finde en brandkadetuddannelse.

Sådan gjorde vi: Journalisten skrev et opslag i en Facebookgruppe for Fredensborgs borgere, hvortil en borger kom med idéen om brandkadetter i Fredensborg. Journalisten kontaktede derefter instruktøren for brandkadetterne i Fredensborg.