En kold vinteraften indbyder mere til hygge i sofaen med varm kakao og chokoladekage end til vand, frugt og motion. Det mørke og kolde vinterhalvår får os til at spise mere, fordi det ligger i vores gener at skulle lægge på lager til den kolde vintertid. Derfor spiser vi mere bastant mad om vinteren, fortæller kosteksperter Irene Brøndum og Majbritt Louring Engell.
I det kolde vejr får man lyst til mere bastant mad som gryderetter og supper
Majbritt Louring Engell, medejer af Diætistklinikken
Medejer af Diætistklinikken og kogebogsforfatter Majbritt Louring Engell fortæller, at skiftet fra sommer til vinter får os til at spise mere for at opbygge et lager:
– Når det bliver mørkt og koldt, er der en mekanisme i kroppen om, at nu skal vi sætte på lager og gå i hi. Men det har vi ikke brug for i dag på grund af den livsstil, vi lever.
Irene Brøndum, ernæringsekspert hos sundhedsmagasinet iForm, og klinisk diætist på Herlev Hospital, er enig i, at trangen til at lægge på lager ligger i vores gener:
– Det ligger i vores gener, at det er nu man skal fylde på. Jeg kunne godt forestille mig, at det altid har været sådan, at vi er prækodede til at spise mere op til vinter for at lægge på lager.
Læs også: Guide: Se kosteksperternes bedste vinterretter
Bastant vintermad
Vi spiser tungere mad om vinteren, fortæller Majbritt Louring Engell:
– I det kolde vejr får man lyst til mere bastant mad som gryderetter og supper, som ofte inkluderer kulhydrater fra ris eller kartoffelmos. Så får man overvægt af kulhydraterne, og det er ikke hensigtsmæssigt.
Indendørs hygge er lig med en slikskål, mens udendørs hygge ikke altid er lig med noget spiseligt
Irene Brøndum, ernæringsekspert hos iForm
Irene Brøndum fortæller også, at vinterens tunge mad er en udfordring:
Fakta om vintermad
-Danskerne spiser flere rodfrugter om vinteren ifølge Coop
-Vintermad er ofte bastant og tung
-Usund vintermad kan være fede gryderetter
-Man er mindre udendørs om vinteren, det betyder mindre motion
– Man spiser tungere om vinteren og er mere til hygge. Det er min erfaring fra mine vægttabspatienter, at de er mere udfordrede om vinteren.
Vi er mindre udendørs om vinteren, og indendørs hygge er mere usund, siger Irene Brøndum.
– Om sommeren er der en tendens til at man vil ud og lave noget efter, man har spist. Om vinteren er det ikke så nødvendigt, at man kan bevæge sig bagefter, da man alligevel bare skal ind i sofaen. Indendørs hygge er lig med en slikskål, mens udendørs hygge ikke altid er lig med noget spiseligt, fortæller Irene Brøndum.
Læs også: Velbekomme! Simregryde med trafikdræbt hjort
Mæt af sunde sæsonvarer
For at blive sundere om vinteren, skal vi sørge for at blive optimalt mætte af vores måltider, siger Majbritt Louring Engell.
– Det handler om at skabe den optimale mæthed i måltidet ved at få tilstrækkeligt med protein fra for eksempel kød, fjerkræ eller fisk og få fedt nok fra for eksempel avokado, olivenolie, kokosmælk eller nødder. Der sker ikke noget ved at komme kokosmælk i suppen, lyder det fra Majbritt Louring Engell.
Irene Brøndum mener, at vejen mod at øge danskernes sundhed er at skabe et udbud:
– En god ting er, at der er et udbud, så der altid er noget sundt. Man kan lægge større vægt på de ting, der er i sæson og samtidig er sunde. Det kan være kål og rodfrugter, som både er lækre og sunde i de her vintermåneder.