Fertilitetslæge: For meget insulin i blodet er årsag til barnløshed

Gravid
Foto: Morguefile

I øjeblikket bliver det stigende antal danskere, der lægger vejen forbi en fertilitetsklinik for at blive gravid, hovedsagligt behandlet med hormoner. Men ifølge Bjarne Stigsby, gynækolog og forfatter til bogen Spis dig gravid, kan man i mange tilfælde klare sig med insulinsænkende kost.

KISS-kost® kort fortalt

  • Formålet med KISS-kost er at sænke mængden af insulin i kroppen og gøre blodsukkeret mere stabilt.
  • Tredel kostens kalorier, så de består af en tredjedel protein, en tredjedel fedt og en tredjedel kulhydrater.
  • Spis færre af de hurtige kulhydrater som ris, pasta og hvidt brød og flere af de langsomme kulhydrater som grøntsager, nødder og fuldkornsbrød.
  • Undgå sukker.
  • Spis varieret og drik vand.
  • KISS-kost er et registreret varemærke, der tilhører læge Bjarne Stigsby.
    Kilde: Gynækologisk Klinik Taastrup

– Vi gør omkring halvdelen af de henviste barnløse par gravide. Når vi har gjort 100 par gravide, så har vi opnået de 32 graviditeter, bare ved at forældrene spiser anderledes. 27 har vi gjort gravide, ved at forældrene spiser anderledes, samtidig med at vi har suppleret med noget medicin, der hjælper med at sænke insulinet, siger Bjarne Stigsby.

Læs også: Sådan kommer du sundest igennem påsken

Den kost, som han anbefaler de barnløse par at spise, går under navnet KISS-kost. Betegnelsen står for Klinisk InSulin Sænkende Kost, og ifølge Bjarne Stigsbys erfaring kan man med den kost, der er sammensat af 33 pct. fedt, 33 pct. kulhydrat og 33 pct. protein, øge sine chancer for at blive gravid. Problemet er nemlig, at mange danskere spiser for mange kulhydrater, og det øger sukkeret og insulinet i blodet.

– Insulin fjerner sukker fra blodet for at genskabe normalt blodsukker efter et måltid. Man skaber derfor et behov for insulin gennem den mad, man spiser. Kulhydrater bliver til sukker. Det gør fedt og proteiner ikke, siger Bjarne Stigsby.

Dårlige æg og dovne sædceller

En af hovedårsagerne til barnløshed er PolyCystisk Ovarie Syndrom (PCOS). PCOS er en hormonforstyrrelse, der rammer 5-10 pct. af fødedygtige kvinder og kan gøre det svært for dem at blive gravide.

– PCOS hænger sammen med hæmmede ægløsninger, dårlig kvalitet af æggene og for mange mandlige kønshormoner hos kvinden pga. for højt insulin, siger Bjarne Stigsby. Insulinsænkende kost hjælper kvinderne ved at gøre blodsukkeret mere stabilt, hvilket mindsker hormonforstyrrelsen.

Læs også: Danske kvinder føder færre og færre børn

Men også flere mænd oplever i dag, at deres sædceller ikke boltrer sig så ivrigt. Mænd kan derfor drage nytte af at være opmærksom på det, de spiser. Der er nemlig en sammenhæng mellem det mandlige kønshormon testosteron og insulin.

– Testosteron og insulin sidder nærmest på hver side af en vippe. Når manden har højt insulin, så har han lav testosteron. Hvis man sænker insulinet, får han højere testosteron. Testosteron styrer produktionen af sædceller, så man kan øge mandens evne til at gøre en kvinde gravid ved at sænke hans insulin, og det kan man gøre via kosten, forklarer Bjarne Stigsby.

Der er masser af evidens for, at højt insulin hæmmer fertiliteten. Og samtidig er der masser af evidens for, at man kan påvirke insulinniveauet ved hjælp af kosten.
Bjarne Stigsby, speciallæge i gynækologi og obstetrik.

KISS-kost deler vandene

Klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik Søren Ziebe deler ikke Bjarne Stigsbys holdning til KISS-kost. Han mener ikke, der er nok dokumentation for, at KISS-kost faktisk kan påvirke den hormonbalance, som gør det svært for nogle par at få børn.

– Vi vejleder om, at man skal sørge for at spise sundt. Man skal ikke spise for meget og ikke blive for tyk, for så er det specielt problematisk, når man skal føde et barn. Man skal heller ikke blive alt for tynd, for så begynder der at ske noget ved dine hormoncykler. Resten er filosofi, siger Søren Ziebe.

Selv om der ikke er lavet en egentlig kontrolleret undersøgelse af kostens effekt på en kvindes evne til at blive gravid, mener Bjarne Stigsby, at der er videnskabelig belæg for, at sammenhængen mellem insulin, fertilitet og kost er langt mere end filosofi.

– Der er masser af evidens for, at højt insulin hæmmer fertiliteten. Og samtidig er der masser af evidens for, at man kan påvirke insulinniveauet ved hjælp af kosten, siger Bjarne Stigsby.

Han er i gang med en undersøgelse, hvor han bruger resultaterne af fertilitetsbehandlingerne i sin klinik. Når opgørelsen er færdig, vil den bygge på godt 700 afsluttede fertilitetsforløb og resultaterne af KISS-kost behandlingen.

– Opgørelsen vil dokumentere resultaterne fra Gynækologisk Klinik i Taastrup. Siden 2007 har vi registreret samtlige behandlinger, og hvordan det er gået. Vi kan registrere, at i 60 pct. af vores graviditeter, er den eneste behandling, at vi har sænket insulinet hos forældrene enten med kost alene eller kost sammen med medicin, der sænker insulinniveauet, siger han.

Selv om KISS-kost ikke er særlig udbredt på danske fertilitetsklinikker, håber Bjarne Stigsby, at hans undersøgelse vil skabe opmærksomhed omkring kost som behandling af barnløshed. Det ville gavne både samfundet og de gravide kvinders helbred, vurderer han.

– Man vil kunne lette samfundet for en meget stor økonomisk byrde, siger Bjarne Stigsby.

– Der er undersøgelser, der viser, at insulin har betydning for udviklingen af graviditetsbetinget sukkersyge, svangerskabsforgiftning, for tidlig fødsel, abortrisiko og mere. Så hvis man hos en kvinde med højt insulin “gennemtvinger” en graviditet med hormoner og kunstig befrugtning, så risikerer man, at hun får en dårlig graviditet, og det ender måske med et barn, der fødes for tidligt, forklarer han.