Det er ikke let at flygte og finde sig tilpas i et nyt land. Det kan Nataliia Fedchenko nikke genkendende til. Hun flygtede til Danmark fra Ukraine på grund af krigen med Rusland. Kunsten blev hendes lyspunkt i en svær tid. Nu udstiller hun og otte andre ukrainske flygtninge samt en kvinde med palæstinensisk baggrund i Stenløse Kulturhus.
“Hvert Liv er Enestående”
Stenløse Kulturhus har i efteråret temaet ”På Flugt 1943-2023”. Temaet afsluttes med udstillingen “Hvert Liv er Enestående”, som man kan se fra d. 12. november til d. 13. december. Kunstværkerne består af malerier, tegninger, fotos og broderier såvel som kunstnernes personlige historier. En af de kunstnere der udstiller, er 34-årige Nataliia Fedchenko.
– Jeg er meget glad for muligheden for at udstille på Stenløse Kulturhus. Min del af udstilling hedder ”Kun du vælger, hvordan du vil leve dit liv!”. Jeg håber på at inspirere folk til at tage kontrol over deres liv. Til at finde en løsning på et problem, til at finde noget, der gør glad, noget der giver dagene farve, siger Nataliia Fedchenko.
Nataliia Fedchenko håber særligt på, at udstillingen kan inspirere de ukrainere, der har haft det svært efter at være flygtet til Danmark.
Flugten til Danmark
Da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, følte Nataliia Fedchenko sig ikke i sikkerhed i hovedstaden Kyiv. Særligt ikke på sin datters vegne. Da hun og datteren kom til Danmark, blev de først huset hos en familie i Ishøj, hvor de boede i tre måneder. Efter dette boede de på en skole i Stenløse sammen med andre ukrainske flygtninge. Nu bor Nataliia Fedchenko i Valby med datteren.
– Det var hårdt at flygte til Danmark. De første måneder følte jeg mig som en zombie. Alt var forvirrende. Selvom folk var søde og prøvede at gøre det så godt som muligt, var det stadig svært at forstå, hvad der foregik, siger Nataliia Fedchenko.
Ukrainske indvandrere i Danmark i 2022
31.400 ukrainske statsborgere indvandrede til Danmark
6000 var børn under 10 år
14.900 var kvinder på +20 år
4.600 udvandrede
3.300 af dem er vendt hjem til Ukraine
Kilde: Danmarks Statistik
Flygtninge fra Ukrainere har en fordel i forhold til flygtninge fra andre lande, når det kommer til at integrere sig i det danske samfund, mener Torben Bechmann Jensen, der forsker i socioøkonomisk og -kulturel integration af etniske minoriteter på Københavns Universitet. Grunden til dette er, at ukrainere er knapt så kulturelt forskellige fra danskere, som andre flygtninge er, for eksempel flygtninge fra mellemøsten. Torben Bechmann Jensen uddyber dog, at der stadig er udfordringer ved at blive integreret, når man flygter fra Ukraine.
Læs også: Ukrainske flygtningebørn i Roskilde mangler ”krea-ting”
– Det er svært, da de er flygtet på grund af fare. Og de er flygtet fra deres nære og kære. De er overrumplede. Pludseligt er de gået fra at have et helt almindeligt liv til ikke at længere at have det. Det der også gør det svært er, at mange kom på samme tidspunkt. Det var en presset situation. Integrationen ville formodentligt være gået lettere, hvis der var færre flygtninge, siger Torben Bechmann Jensen.
Takket være kunsten
Da Nataliia Fedchenko begyndte at lave kunst, fik hun det bedre.
– Kunst har hjulpet mig med at være sammen med mig selv. Jeg laver ikke triste billeder. Jeg laver glade, smukke og lyse billeder. Det er nemlig meget bedre for mig at være i et rart og roligt rum, når jeg laver kunst – så får jeg det meget bedre, siger Nataliia Fedchenko.
Da Nataliia Fedchenko kom til Danmark, havde hun ikke særligt mange penge. Hendes løn var ikke blevet udbetalt på grund af krigen, og pengene rakte ikke lige så langt i Danmark som i Ukraine. Af den grund havde hende og datteren ikke særligt mange ting. Til underholdning havde de kun et enkelt stykke legetøj. Derfor blev Nataliia Fedchenko meget glad, da en venlig sjæl gav hende muligheden for at udtrykke sig kreativt.
– En mand fra Ishøj gav mig kunstartikler, som han ikke længere brugte. Maling, lærreder, den slags. Det var virkelig cool, og så begyndte jeg ellers at male. Det betød rigtig meget, at han gav mig det, for jeg havde ingen penge, siger Nataliia Fedchenko.
Ditte Mejlhede, der er kulturkoordinator i Stenløse Kulturhus, håber, at udstillingen “Hvert Liv er Enestående” vil være med til, at borgerne vil se Stenløse Kulturhus som et sted, hvor der er plads til alle.
– Der er flere mål med udstillingen. Både at støtte op om nogle mennesker, som er udfordrede, og samtidigt også at gøre det tydeligt, at her i Stenløse har vi faktisk et kulturhus, som også er for dem. Hvor vi tilbyder en masse gratis arrangementer, men hvor vi også håber, at de kan indgå i nogle faglige og sociale fællesskaber på sigt – på tværs af etnicitet, siger Ditte Mejlhede.
Ditte Mejlhede fortæller, at det har været fantastisk at samarbejde med de ukrainske flygtninge og den palæstinensiske kvinde, som udstiller deres kunstværker i Stenløse Kulturhus dette efterår.
– Der var nogle, der var meget slukkede i deres øjne. Men i løbet af de to uger det tog at få udstillingen op at stå, blev der frembragt smil, et andet overskud og et nyt fokus, der ikke kun var på alt det frygtelige, der sker i Ukraine og i Palæstina.
Læs også: De københavnske højskoler udvider elevernes horisont med fysiske og kunstneriske rejser
Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede Ditte Mejlhede omkring en anden mulig historie. Ditte Mejlhede fortalte om udstillingen, og skabte kontakt mellem journalisten og Nataliia Fedchenko. Torben Bechmann Jensen fik journalisten kontakt til via Københavns Universitets hjemmeside. Alle kilder er interviewet telefonisk.