Sidste vinters uldsokker vil sandsynligvis blive fundet frem fra gemmerne, når de kommunalt ansatte i den kommende vinter møder på arbejde. På rådhuset i Allerslev og på skoler Lejre Kommune vil der nemlig ikke blive skruet op for varmen, og således går Lejre imod strømmen og vælger at spare på energien, som det fremgår af et byrådsmøde i kommunalbestyrelsen.
Beslutningen om at gentage sidste års besparelser, som kommunen oplevede som succesfulde, blev taget i kommunalbestyrelsen i september 2023 . I den forbindelse har man politisk vurderet, at manglen på protester fra ansatte vidner om opbakning. Borgmester i Lejre Kommune, Tina Mandrup (V), oplyser, at man ikke har adspurgt de ansatte direkte om beslutningen, og at den alene er baseret på mangel på protester.
– Vi har ikke fået tilbagemeldinger fra sidste år om, at det var et problem, men vi har ikke lavet nogen spørgeundersøgelse, om man synes det var den rigtige beslutning, siger Mandrup og fortæller, at Lejre er en meget grøn kommune, som gør noget for at mindske sin CO2 udledning.
Overordentlig god grund til at inddrage personalet
Om manglen på protester kan forklares ved at se på de fælles visioner om grøn omstilling, er ikke til at svare på. Selvom der ikke har været tale om konkrete tilbagemeldinger, siger Jacob Torfing, professor Politik og Institutioner og forskningsleder i Roskilde School of Governance på Roskilde Universitet, at det er en god ide at inddrage det kommunale personale.
– Når man inddrager dem (personalet, red.), skaber man større ejerskab til beslutningerne, og det giver et bedre beslutningsgrundlag.
I Lejre Kommune drejer den politiske beslutning sig i høj grad om de kommunalt ansatte, da det er dem og deres komfort, beslutningen sker på bekostning af.
– Her er der overordentlig god grund til at inddrage personalet, da det er dem, der skal arbejde i en lavere temperatur, og det er deres trivsel, det angår. Man kan frygte, at kommunalbestyrelsen træffer en beslutning, som administrationen har ringe forståelse for, og protesterer mod, og det giver negativ trivsel.
Læs også: Byråd afskaffer borgernes spørgetid: »Signalværdien er ringe,« mener ekspert
Borgmesteren i Lejre Kommune slår dog fast, at det kan blive relevant at inddrage de kommunalt ansatte, da de i administrationen er lydhøre over for eventuelle uenigheder.
– Det kan godt være noget, der skal drøftes i hovedudvalget, hvorvidt der i virkeligheden er flere, der synes, at det ikke er en bekvem beslutning, vi har taget. Så må jeg gå tilbage til kommunalbestyrelsen og sige, at vi har taget en beslutning, som ikke er helt i overensstemmelse med, hvad vi troede. Jeg er meget lydhør over for det, for det er vigtigt, at man sidder godt
Om det er tilfældet, at der opstår utilfredshed, må tiden vise i det nye år, når de ansatte måske trækker i julesweatrene lige til påske.
Sådan gjorde vi: Vi kontaktede Lejre Kommunes borgmester, Tina Mandrup, for at høre om beslutningsprocessen, hvortil en undren opstod over, om hvorvidt det er hensigtsmæssigt ikke at inddrage berørte ansatte i en sådan beslutning. Derfor kontaktede vi også professor i Politik og Institutioner ved Roskilde Universitet, Jacob Torfing, for at danne blive klogere på det at inddrage ansatte i politiske beslutninger.