Utrygge passagerer måtte forlade bus i en nærved ulykke: Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over

Busrute 201A tager imod passagerer. Busruten, bussen og chaufføren har ingen relation til den i artiklen skitserede problematik. Foto: Netavisen

Busrute 207 mellem Roskilde og Osted har 33 stop. De chauffører, der skal køre ruten, skal navigere på smalle veje. En oplevelse på netop disse smalle veje rystede for nylig Liselotte Heine Wagner.

Hændelsen, forklarer Liselotte Heine Wagner, skete på de smalle veje omkring vandværket i Lejre, hvor to modsatkørende busser på ruten kom i spænd med hinanden i et sving. Her holdt de, ifølge hende, i en håndfuld minutter, hvor utrygheden blandt passagererne langsomt voksede i takt med, at busserne ikke kunne navigere ud af situationen. Det fik Liselotte Heine Wagner til at bede chaufføren om at åbne døren, så hun kunne komme sikkert ud.

Efter oplevelsen skrev hun et opslag på Facebook. Et opslag som mange reagerer på med kommentarer om, at de også har oplevet ubehagelige situationer på busruten.

– Jeg skrev i Facebook-gruppen grundet mange frustrationer. Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Den oplevelse, jeg havde i forrige uge, kunne være endt rigtig grimt i en trafikulykke med flere tilskadekomne, fordi de to busser var ved at køre ind i hinanden, siger Liselotte Heine Wagner. Hun forklarer også, at det ikke er første gang, hun oplever problemer med busruten.

Læs også: Der sker stadig for mange ulykker i trafikken

Liselotte Heine Wagner oplever problemer af forskellig art stort set hver gang, hun stiger på bussen, som hun benytter to-tre gange om ugen.

– Buschaufførerne kører enten for hurtigt eller ind i kantsten, og presser andre trafikanter ud i grøften. De overholder ikke deres vigepligt, og kører over for rødt, siger Lejre-beboeren.

De smalle veje på busruten er ikke en nyhed, og beboerne oplever, at problemerne opstod, efter busrutens drift gik fra det lokale selskab, Kruse Bustrafik, til Movia for et par år siden.

70 henvendelser alene i år

Movia bekræfter, at de har modtaget en henvendelse, der drejer sig specifikt om svinget ved Lejre Vandværk, og at den omhandler chaufførens kørsel.

Siden den 1. januar 2023 har Movia modtaget knap 70 henvendelser om buslinje 207. Af de henvendelser er der lidt over en håndfuld, der omhandler chaufførens kørsel, oplyser Movia på mail, og skriver, at henvendelserne bliver set på med alvor.

Movia oplyser, at busselskabet rådgiver kommunerne i, hvordan ruter kan lægges, samt en vurdering af, om vejene er til at færdes på.

Bjørn Lykke Sørensen (C), formand for udvalget for Trafik, Miljø og Byggeri i Lejre Kommune, siger, at han ikke ser et problem med, om vejene, som busruten navigerer igennem, skulle være for smalle.

– Der har jo kørt busser på de veje i årtier, de kører der nu, og de vil fremadrettet også kunne køre på dem. Hvis de ikke kunne køre på de veje, så ville busserne jo ikke køre der. Jeg siger ikke, det er de allerbedste veje for busser, men det er sådan, at de godt kan køre der, siger Bjørn Lykke Sørensen, og oplyser, at Movia skal henvende sig til Lejre Kommunes trafikafdeling, hvis noget er uhensigtsmæssigt ved vejene.

Movia skal løse problemet

I Lejre Kommunes trafikafdeling har man haft en dialog med Movia om den omdiskuterede busrute. Det har man haft gennem flere måneder, og dialogen sker på baggrund af henvendelser fra borgerne og således ikke Movia selv, oplyser leder af trafikafdelingen, Henrik Bech Hjortbøl.

– Hvis det handler om chaufførens adfærd, er det noget Movia skal tage sig af, for det er dem, der har kontrakten med busoperatørerne. De opererer busruten, og vi betaler Movia for det. Når der sker sådan nogle ting, får vi ofte borgerhenvendelser ind, og dem har jeg også fået. Vi tager det det fra Lejre Kommunes side meget seriøst. Vores borgere skal kunne stole på en stabil og ordentlig busbetjening og service, siger Henrik Bech Hjortbøl, og tilføjer, at borgerne har henvendt sig om buschaufførens adfærd, og at bussen ikke kører retmæssigt.

Gennem de sidste måneders dialog har trafikafdelingen bedt Movia om at løse problemerne. Derfor kommer den nylige hændelse ved Lejre Vandværk, som Movia har bekræftet, bag på Henrik Bech Hjortbøl.

– Når jeg ikke hører noget, og ikke får flere henvendelser, går jeg ud fra, at Movia har fået styr på busoperatøren, og at driften kører tilfredsstillende. Når jeg intet har hørt i halvanden måned, så har jeg forudsat, at tingene var bragt i orden. Det kan jeg så forstå, de ikke er, siger Henrik Bech Hjortbøl.

Der er, ifølge lederen af trafikafdelingen, ikke grundlag for at gøre noget drastisk alene baseret på den nylige hændelse, men man vil i kommunen skride ind, hvis problemerne gentager sig.

Læs også: Movia: “Vi beklager”

Sådan gjorde vi: I en lokal Facebook-gruppe var der en aktiv diskussion af busrute 207 og problemer ved den. Vi har talt med kilder, der har oplevet problemerne, kontaktet Movias presseafdeling og talt med Lejre Kommunes trafikafdeling, som er ansvarlige for dialogen med Movia.