Cigaretskodder og nikotinposer flyder ved busstoppesteder, McDonalds poser flyver rundt i vejkanten, og glasskår ligger i Slotsparken. Borgere i Hillerød Kommune er trætte af affaldsproblemerne. Mængden af affald steg mere end 9 tons fra 2016 til 2020 i kommunen ifølge en rapport fra affaldsselskabet Vestforbrænding. Med en stigende interesse fra borgerne har Danmarks Naturfredningsforening Hillerød skruet op for affaldsindsamlingerne i år. Den helt store landsindsamling bliver holdt søndag d. 14. april, som er til stor gavn for kommunen.
– Det bakker vi meget op om, selvom vi også har vores egne hold, der er ude og samle ind. Men vi må også konstatere, at mængden af affald er eksploderet de sidste 20 år, og vi kan slet ikke følge med, siger formanden af Natur, Miljø og Klimaudvalget, Louise Colding Sørensen (A).
Et problem for borgerne og budgettet
Som borger i Hillerød Kommune oplever Lis W. Jensen også, at der er meget affald. Det generer hende, når hun cykler eller går tur med hunden i Slotsparken.
– Der er glasskår alle vegne, især nede ved søen (red. Slotssøen), hvor de unge fester om lørdagen. Det kan være så slemt, at jeg ser forældre gå væk fra legepladserne med deres børn, siger hun.
Derudover lægger Lis W. Jensen også mærke til, at der kan ligge engangsservice i naturen og undrer sig over, hvorfor folk ikke rydder op efter sig selv.
Affaldsindsamlingen 2024
Søndag d. 14. april er der affaldsindsamlinger over hele landet, arrangeret af Danmarks Naturfredsforening
Der forventes at være 235.000 deltagere til årets landsindsamling – det er en ny rekord, ifølge affaldsindsamlingen.dk
I Hillerød starter Danmarks Naturfredsforening Hillerøds indsamling på P-pladsen Teglgårdssøen kl. 10
Naturfamilier Hillerød arrangerer børneindsamlingen i Hillerød Kommune
Det indsamlede skrald i Hillerød bliver afhentet af Hillerød Forsyning
I Hillerød Kommune vil der være 20 indsamlinger
Hvis du vil finde en indsamling nær dig, kan du finde en på affaldsindsamlingen.dk
Det er en undren formanden for Natur, Miljø og Klimaudvalget, Louise Colding Sørensen, også deler.
– Vi kan ikke bruge hele vores budget på at gå og samle affald ind, og derfor er det så vigtigt, at vi har de her indsamlinger. Et eller andet sted kan man også sige, at jo flere der kommer ud og bidrager, des færre kan man håbe på smider affald, siger hun.
Læs også: Københavnske skraldespande siger selv til, når de er fyldt
Hvad gør kommunen?
Nye dyresikrede skraldespande er ved at blive udskiftet med de gamle. Det har nemlig været et problem, at fugle, egern og ræve har hevet affaldet op, siger Louise Colding Sørensen. De nye affaldsbeholdere har også askebægere, der forhåbentligt får rygerne til ikke at smide deres cigaretskodder på jorden.
Derudover har kommunen et samarbejde med fastfood-restauranter som McDonalds om, at medarbejderne rydder restaurantens område for skrald hver dag. Med kampagner for de unge håber kommunen også blandt andet på at kunne mindske antallet af de mange snusposer på jorden.
Selv om kommunens ressourcer til at rydde affald er steget, er det ikke ifølge Louise Colding Sørensen, men kommunen kan ikke bare skrue op for budgettet:
– Der er også begrænsninger for, hvad vi kan og vil bruge på det her. Det er trods alt også et spørgsmål om, at folk skal lade være med at smide affald.
Stigende deltagelse og flere affaldsindsamlinger
Selvom der har været affaldsindsamlinger i mange år, oplever Vera Søchting, næstformand i Danmarks Naturfredsforening Hillerød, at der er et ”kolossalt engagement hos borgere.” I år er der 20 indsamlinger i alle hjørner af Hillerød Kommune til årets landsindsamling. Men interessen strækker sig ud over landsindsamlingen.
– Vi har gennem et år haft månedlige indsamlinger første tirsdag formiddag i måneden. I starten var vi en lille flok på 4, der mødtes, men nu er vi 10-12 stykker, der gør det fast, siger Vera Søchting
Efter flere henvendelser fra borgere, der ikke kunne deltage om formiddagen, har organisationen tilføjet endnu en indsamlingsdag. Nu rydder frivillige borgere også affald en fast lørdag om måneden sammen. Til landsindsamlingen vil der blive fuldt op på, om der er opbakning til at lave flere indsamlinger, siger Vera Søchting.
Selvom det for Vera Søchting ville være bedst, hvis der bare ikke blev produceret så meget affald, ser hun også mange fordele ved affaldsindsamlingerne. Ud over at der bliver pænt og rent, får deltagerne motion og møder nye mennesker.
– Så får man det også godt med sig selv. Og deltagerne bliver mere opmærksomme på problemet, siger hun.
Læs også: Nyt hashtag udfordrer dig til at samle skrald
Sådan gjorde vi: Journalisten så Danmarks Naturfredningsforening Hillerøds opslag om landsindsamlingen på Facebook. Derefter undersøgte journalisten nærmere på statistik om affaldsmængder i Hillerød. Vi har været i kontakt med alle kilder via. telefon.