I de første måneder af 2024 har Egedal Kommune måtte sige farvel til to af sine lokale bagerier, Ølstykke Bageri og Conditori og Ganløse Bageri i Stenløse, som begge har lukket deres døre for sidste gang. Disse lukninger efterlader et tomrum i det lokale butiksliv. Mange borgere mærker denne forandring og føler et stort ansvar for, at handlen fortsætter i byen.
Ølstykke Bageri og Conditori lukkede i april, og Ganløse Bageri måtte i januar give slip på deres butik i Stenløse. Det fremgår af Statstidende. Ejeren af Ganløse Bageri, Lars Jensen, bekræfter lukningen.
Borgerne i Egedal Kommune, der ifølge Danmarks Statistik har 45.530 indbyggere, er berørte over, at hele to bagerier er lukket inden for blot 3 måneder. En borger, der er ærgerlig over, at bagere og butikker i Egedal Kommune lukker, er Tenna Knudstrup fra Ølstykke, hvor hun har boet i over 15 år.
– Jeg synes, at det er brandærgerligt, at bagere og butikker lukker. Jeg synes, at det er rigtig, rigtig ærgerligt, at vi som borgere i kommunen ikke formår at værne om at lægge vores forbrug i de små butikker, så vi kan holde dem i live, siger Tenna Knudstrup.
Hvis vi havde det samlet, så ville vi være meget mere loyale, men mange mennesker i dag, inklusiv os selv, er tilbøjelige til at handle det sted, hvor man kan få sine ting hurtigst og ikke skal køre rundt alverdens forskellige steder.
Kirsten Toft Nonboe, borger.
Læs også: Egedal distriktsskole Stenløse har haft formindsket skolevægring ved aktiv indsats
Tenna Knudstrup synes, at borgerne i kommunen har et stort ansvar for at benytte sig af de butikker, der er.
– Vi er nødt til at begynde at tænke mere bevidsthed ind i, hvad det er for butikker, vi handler i, for vi vil eksempelvis gerne have en blomsterhandler at gå til, når Føtex kun har kedelige roser, lyder det fra Tenna Knudstrup.
Beliggenhed spiller en vigtig rolle
Ifølge Kirsten Toft Nonboe, der bor i Jyllinge, men også benytter sig af forretninger i Ølstykke og Stenløse, så spiller placeringen af forretninger en vigtig rolle for, hvilke forretninger der lukker, og hvilke der ikke gør.
– Vi har ikke en slagter, en ostehandler, en bager og en fiskehandler. Hvis vi havde det, ville vi være meget mere loyale, men mange mennesker i dag, inklusive os selv, er tilbøjelige til at handle det sted, hvor man kan få sine ting hurtigst og ikke skal køre rundt alverdens forskellige steder, siger Kirsten Toft Nonboe.
Erhvervslivet er ikke ved at dø
Rie Skovgaard, formand for Egedal Erhverv, er dog ikke bange for, at erhvervslivet er ved at dø i Egedal Kommune.
– Jeg ser ikke disse bagerilukninger som noget symptomatisk for, at det næste, vi eksempelvis vil se er, at skobutikkerne lukker. Vi har lige set caféer åbne, så jeg ser ikke en tendens, lyder det fra Rie Skovgaard.
Fakta om Egedal Erhverv
- Egedal Erhverv er en frivillig forening og et talerør mellem de erhvervsdrivende og kommunen
- Et medlemskab koster 600 kr. om året
- I Egedal Erhverv er 115 virksomheder medlemmer
- Egedal Erhverv er et berigende fællesskab for de erhvervsdrivende og erhvervslivet i kommunen
Kilde: Rie Skovgaard
Hun påpeger dog, at hvis man er erhvervsdrivende i mindre byer og kommuner, er der færre kunder. Specielt hvis det er samme type erhverv, så risikerer man at kæmpe om de samme kunder. Så som erhvervsdrivende skal man formå at tilpasse sin forretning, så det passer til efterspørgslen, siger Rie Skovgaard.
Lars Jensen, der ejer Ganløse Bageri og er tidligere ejer af bageriet i Stenløse, fortæller, at forretningen i Stenløse var et hobbyprojekt. han overtog forretningen efter sine forældre og har været i bagerfaget i 23 år. Lars Jensen siger, at der ikke var nok at lave i bageriet i Stenløse, og at han simpelthen løb sur i det, og derfor valgte at lukke bageriet.
– Vi lagde ikke de kræfter i det, vi skulle. Jeg havde ikke energien til det. Mit hovedfokus har og er her i Ganløse. Jeg havde ikke kræfter til mere, lyder det fra Lars Jensen.
Selvom der er langt mellem de små forretninger i kommunen, har det også sine fordele, at de er spredt ud. Lars Jensen oplever for eksempel ikke konkurrence fra de store detailkæders bake off, som nogen af hans kollegaer inde i byen oplever, fordi hans bageri er mere isoleret.
Infrastrukturen udfordrer erhvervslivet i kommunen
Rie Skovgaard ser, at den største udfordring for erhvervslivet i Egedal Kommune, som ifølge Danmarks Statistik har lidt over 2000 virksomheder, er infrastrukturen.
– Transport og infrastruktur kan være udfordringer. Der er vejarbejde på Frederikssundsvej, hvor der er kø om morgenen og lange rejsetider. Færdiggørelsen af Frederikssundsmotorvejen fra Tværvej i Smørum vil have en positiv effekt, lyder det fra Rie Skovgaard.
Læs også: Konservativ spidskandidat forstår kritik fra erhvervslivet på Frederiksberg
En anden stor udfordring for erhvervslivet i Egedal Kommune er beliggenheden. Erhvervslivet i kommunen er udfordret af, at Frederikssundmotorvejen stopper ved Tværvejen i Smørum, som er en udkantsby i Egedal Kommune.
– Erhvervslivet i Egedal Kommune er afhængigt af infrastruktur og netværk, lyder det fra Rie Skovgaard.
I 2026 er planen, at Frederikssundmotorvejen skal forbindes hele vejen til Frederikssund, gennem blandt andet Stenløse og Ølstykke. Det fremgår af Vejdirektoratets hjemmeside.
Sådan gjorde vi: Journalisten gik ind på facebookgruppen ’Egedal NYT’ og faldt over en borger, der havde delt en artikel om, at Ølstykkes Bageri og Conditori er gået konkurs. Journalisten scrollede igennem kommentarsporene og kunne læse sig frem til, at borgerne var enormt kede af, at bageren lukkede. Dernæst kiggede journalisten igennem arrangementer inde på Egedal Kommunes hjemmeside, og faldt over et arrangement fra Egedal Erhverv, hvilket fik journalisten til at undre sig over, hvordan det egentlig går erhvervslivet i Egedal Kommune, nu hvor en populær bager lige er gået konkurs. Det ledte journalisten i retningen af endnu en bager i Egedal Kommune, der lukkede tilbage i januar.
One Response to "Bagerier bye-bye: Egedal Kommune mister to elskede bagerier på tre måneder"