Lokal opbakning redder lukningstruet bager i Karlslunde

Baker Street på Karlslunde Strandvej skal – formentlig – ikke lukke, selvom energikrisen har gjort det meget svært. Foto: Astrid Marie Wermus

Hver dag forsyner Baker Street Karlslundes beboere med friskbagte boller, wienerbrød og hindbærsnitter, men tilbage i august så det sort ud for den lokale bager. Stigende energipriser og stigende omkostninger havde presset bageren i sådan en grad, at den havde svært ved at overleve, men lokale kræfter ville det anderledes. En familie i Karlslunde startede en indsamling for at hjælpe Baker Street, og to måneder senere ser det mere positivt ud.

– Det ser ud til, at vi er lykkedes med at få firmaet på rette fod igen. Det er langt hen ad vejen opbakning fra lokalsamfundet, der har gjort, at det er lykkedes, siger Baker Streets bagermester, Mads Frederiksen.

Det er ikke indsamlingens beløb på knap 40.000 kroner, der ifølge ham redder bageren. Som følge af indsamlingen har Baker Streets situation fået meget omtale i lokalsamfundet, og det betyder, at beboerne er mere opmærksomme på at støtte op om og handle i den lokale bager.

– Lokalsamfundets støtte betyder alt. Jeg har altid været god til at støtte lokalsamfundet, så jeg er superglad for, at det nu kommer tilbage den anden vej. Den store opbakning gør, at jeg gider at kæmpe for at få butikken til at overleve. Det giver noget blod på tanden, tilføjer han, der har været bagermester i Karlslunde i 9 år.

I år er 25 bagerier lukket landet rundt, mens det blot var fem bagerier, der lukkede sidste år. Alligevel er direktør i brancheforeningen for de danske bager- og konditormestre, Henrik Mühlendorph, fortrøstningsfuld. Det er nemlig ikke kun i Karlslunde, at situationen er vendt.

Energipriserne er tilbage på samme niveau som sidste år, og det betyder, at færre bagere står til at lukke, end man havde frygtet.

Læs også: Energikrisen får københavnerne til at skrue ned for julelyset: »Er vi ikke nødt til at ofre os lidt?«

– Måske kommer vi kun til at miste otte-ti bagere mere denne vinter. Havde du spurgt mig for 14 dage siden, havde jeg sagt 30. Lige nu trækker vi vejret og tror på, at det værste for bager- og konditorbranchen er overstået, siger han.

Fakta om bagere i Danmark

  • I 2019 var der 790 håndværksbagere i Danmark.
  • Frem til 2021 var Baker Street en kæde af to butikker i Greve. I december sidste år lukkede den ene butik i Greve Midtby Center, fordi den ikke kunne løbe rundt.
  • Mads Frederiksen har været bagermester i Karlslunde i 9 år.

Jes Kjærsgaard Mølbak, der sammen med sin familie startede indsamlingen til Baker Street, mener, at det er vigtigt for lokalsamfundet, at den lokale bager overlever.

Læs også: »Der har været en del år, hvor det har været uinteressant at blive bager«

– Jeg er vokset op i Karlslunde, og der har været en bager der, lige siden jeg var barn. Den har altid været et samlingspunkt, så for mig at se er bageren bare en butik, der hører til i Karlslunde, siger han.

Familien har en stærk tilknytning til bageren. Derfor startede de en indsamling, så de kunne skabe opmærksomhed omkring Baker Streets økonomiske situation.

– Min datter arbejder i bageren og kom hjem og fortalte, at Mads nok ikke klarer den mere. Mads er en ung knægt, der har gjort meget for lokalsamfundet, så han skulle da have noget hjælp. Det kunne vi gøre ved at starte indsamlingen og på den måde skabe noget opmærksomhed omkring det, siger Jes Kjærsgaard Mølbak.

Sådan gjorde vi: Jeg læste om indsamlingen til Baker Street i en lokal facebookgruppe, hvorefter jeg kontaktede Baker Streets bagermester, Mads Frederiksen, familien, der havde startet indsamlingen, og direktøren i brancheforeningen for danske bager- og konditormestre, Henrik Mühlendorph.