Krisemøde i moderklub til FC Roskilde: Ansat sigtet for blufærdighedskrænkelse

En ansat er sigtet i en sag om blufærdighedskrænkelse mod en lang række børn og unge. Politiet er i gang med at efterforske sagen. Arkivfoto.

En krisepsykolog, DBU Sjælland og Danmarks Idrætsforbund var blandt de 80 mennesker, der deltog i et ekstraordinært møde i Roskilde Boldklub i mandags.

Det fortæller Tom Rasmussen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Boldklub, til NetAvisen.

Anledningen for mødet er en bekymrende sag, hvor en ansat i klubben sidste uge blev sigtet for at have filmet 42 unge i et omklædningsrum og for at have berørt en ung mand i skridtet.

Tom Rasmussen ser meget positiv på, hvordan det ekstraordinære møde forløb.

– Vi havde et møde med forældre, hvor en krisepsykolog, Danmarks Idrætsforbund og DBU Sjælland var med. Vi informerede forældrene om sagen, og det var et virkelig godt og konstruktivt møde. Folk fik mulighed for at stille de spørgsmål de havde. Nogle spørgsmål kunne man svare på, nogle spørgsmål kunne man ikke svare på, fordi det er en politisag, fortæller han.

Roskilde Boldklub er en af de tre moderklubber til førstedivisionsklubben FC Roskilde med en god talentafdeling, som ifølge DBU’s licensrangering er den 25. bedste klub i Danmark.

“Svær og ærgerlig situation”

Maiken Ziebell, konsulent hos Danmarks Idrætsforbund, deltog i mødet og vurderer, at klubben har håndteret sagen efter bogen.

– Jeg oplever, at det er en klub, der handler grundigt og kommer hele vejen rundt om en rigtig svær og ærgerlig situation. Der er både blik for de forældre, der sidder der, og hvordan de kan håndtere og snakke med de børn, der har været involveret. De har også haft blik for de resterende trænere og fået passet på dem. Jeg synes faktisk, de kom hele vejen rundt om det, man kan håbe på, at en klub har fokus på i sådan en sag, fortæller hun.

Det er lidt over en uge siden, at den ansatte blev sigtet for at have filmet 42 unge i et omklædningsrum og for at have berørt en ung mand i skridtet.

Forældre bliver tit ret rystet, så det er min erfaring, at de bliver glade for noget konkret vejledning til nogle formuleringer eller måder at italesætte det på.
Pernille Spitz, psykolog hos Red Barnet

Det var vigtigt for Tom Rasmussen og resten af klubbens bestyrelse at informere alle klubbens medlemmer om sigtelsen hurtigst muligt.

– Der skulle ikke være nogen, der havde hørt noget fra nogen. Der skulle ikke skabes de rygter, som sådan en sag nu engang skaber. Så derfor informerede vi alle medlemmer, fortæller Tom Rasmussen.

Sagen i korte træk:

  • Onsdag den 30. oktober blev en ansat i Roskilde Boldklub sigtet for blufærdighedskrænkelse.
  • Mandag den 4. november holdt Roskilde Boldklub et møde for forældre, hvor en krisepsykolog, Danmarks Idrætsforbund og DBU Sjælland var til stede. Mødet varede 1,5 time og der var 80 personer til stede.
  • Den mistænkte er fortsat sigtet og politiet er i gang med efterforskningen.

Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi og interview med Tom Rasmussen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Boldklub.

Konkret vejledning til forældrene

En sag om mulige blufærdighedskrænkelser mod børn og unge kan altid skabe tvivl, skræk og mange spørgsmål hos forældrene, forklarer Pernille Spitz, psykolog hos Red Barnet.

Hun deltog ikke i mødet, men understreger sig generelt om sådanne sager. Her er det vigtigt, at forældrene får noget hjælp i form af konkret vejledning.

– Forældre bliver tit ret rystet, så det er min erfaring, at de bliver glade for noget konkret vejledning til nogle formuleringer eller måder at italesætte det på, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Den ubehagelige sag har ramt Roskilde Boldklub, hvor en ansat er sigtet for blufærdighedskrænkelse. Her ses Roskilde Idrætspark, som er hjemmebane for Roskilde Boldklub og FC Roskilde. Foto: Rasmus Damskov Frederiksen.

Maiken Ziebell fra Dansk Idrætsforbund oplevede også den tilstedeværende krisepsykolog fra mandagens møde som god til at hjælpe de mange fortvivlede og skræmte forældre.

– Krisepsykologen var god til at sætte ord på netop det her med, hvordan man taler med sit barn, fortæller hun.

Læs også: Lokal idrætsforening er Danmarks bedste

Konkrete råd ved offentlige møder kan være nyttige i sådanne situationer.

Men da forældre og børn sjældent er ens, mener Pernille Spitz, psykolog hos Red Barnet, at der med fordel også kan etableres en mere direkte og personlig vejledning, som kan tilbyde konkret hjælp.

– Det er rigtig smart, hvis der er en telefonlinje, der er tilgængelig, så de forældre, der stadig har nogle uforløste spørgsmål eller en ny undren, har muligheden for at ringe og blive guidet videre. Så der er mulighed for at tage mere individuelle snakke, for ingen børn er ens, fortæller hun.

NetAvisen har forsøgt at afklare, hvordan den sigtede forholder sig til sigtelsen, men politiet kan ikke oplyse dette.

Det har heller ikke været muligt at få hverken klub eller politi til at oplyse, hvilken rolle den ansatte har spillet i klubben.

NetAvisen har også forsøgt at række ud til forældre i Roskilde Boldklub uden held.

Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over Midt- og Vestsjællands Politis døgnrapport. Journalisten kontaktede Roskilde Boldklub og fandt frem til at blufærdighedskrænkelsessigtelsen havde fundet sted i Roskilde Boldklub og de havde holdt et ekstraordinært møde i mandags. Herefter kontaktede journalisten Danmarks Idrætsforbund, der var til stede til mødet og fik viden fra en af Red Barnets eksperter omkring blufærdighedskrænkelser. Alle interview blev foretaget telefonisk.