Lokal idrætsforening er Danmarks bedste

For Sønderlundskvarterets Idrætsforening er det vigtigste, at alle børn og unge bliver inkluderet. Foto: Pexels

Smilene var brede, humøret var højt og det var en god dag for Sønderlundskvarterets Idrætsforening, da GymDanmark afholdt sit årsmøde 11. november 2023.

Ud af 27 idrætsforeninger blev Sønderlundskvarterets Idrætsforening kåret til årets bedste. Med titlen medfølger et gavekort på 10.000 kr. til nyt idrætstøj.

Iboende inklusion

Med inklusion og fællesskab i DNA’et har foreningens mål være at have så mange børn og unge med som muligt, siger bestyrelsesformand Hanne Bertelsen.

– Lige siden foreningen blev startet tilbage i ’97 har vi haft en målsætning om at skabe fællesskab for alle børn og unge, siger Hanne Bertelsen.

Det har blandt andet ført til, at Sønderlundskvarterets Idrætsforening har indgået i et samarbejde med Roskilde Kommune, der har til formål at gøre børn og unge foreningsvante.

Læs også: Nyt skakhold: Listen over idrætstilbud til børn og unge med diagnoser bliver længere og længere

Inklusionen ses ikke kun hos forenings medlemmer, men også iblandt beslutningstagerne.

– Vi er organiseret på den måde, at der er meget kort fra at være hjælpetræner, til at bringe en idé igennem til bestyrelsen, siger Hanne Bertelsen.

Udover at være bestyrelsesformand er Hanne Bertelsen også instruktør hos Sønderlundskvarterets Idrætsforening.

Fakta om Sønderlundskvarterets Idrætsforening

  • Etableret i 1997 i Roskilde
  • SIF har siden starten haft som målsætning at skabe sociale relationer og netværk
  • SIF har som grundtanke,at foreningslivet og idrætten skal være rammen for fællesskaber og aktiv deltagelse
  • SIF har over 500 medlemmer

Kilde: GymDanmarks hjemmeside

Foreningsliv og idræt trives

Generelt går det også godt for idrætten og for foreningslivet i Roskilde, siger Mogens Hallager, formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune.

– Det går helt fantastisk. Vi har 957 foreninger, og rigtig mange ildsjæle, der gør et kæmpe stykke arbejde. Fra kommunens side af har vi et rigtig godt samarbejde med dem, siger Mogens Hallager.

Mogens Hallager giver Hanne Bertelsen ret i, at foreningens arbejde med inklusion var årsagen til, at de vandt titlen.

– De gør et fantastisk arbejde. Det får børn ind i idrætten tidligt, og lærer dem om idræt, men også om foreningslivet, siger Mogens Hallager.

Læs også: Krumspring vinder årets idrætsforening i København: »Vi må udnytte de faciliteter der er«

Næstformand for Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune, Anna Bondo Nielsen, er enig.

– De gør et kæmpe arbejde for at inkludere børn, unge og voksne i gymnastikken, siger hun.

Sønderlundskvarterets Idrætsforening samarbejder blandt andet med en række skoler og børnehaver i kommunen. En af deres måder at gøre idrætten attraktiv er ved hjælp af såkaldt pizza-træning, hvor alle der deltager bliver belønnet med pizza efter en hård omgang træning.

Sådan gjorde vi: Roskilde Kommunes facebook-side havde delt et opslag om, at Sønderlundskvarterets Idrætsforening var blevet kåret til årets idrætsforening af GymDanmark. Vi kontaktede bestyrelsesformanden i Sønderlundskvarterets Idrætsforening Hanne Bertelsen for et interview om kåringen. For- og næstformanden for Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune blev også kontaktet for en kommentar. Alle kilder er interviewet telefonisk.