Det er dyrt, når de danske patienter forlader hospitalssengen med en anden sygdom, end de lagde sig med. Derfor skal ledelsen på hospitalerne placere de utilsigtede hændelser øverst på hverdagsdagsordenen, lyder det fra socialordfører Flemming Møller (S).
Hans reaktion kommer efter, at DR i dag har offentliggjort en rundspørge, der viser, at læger og sygeplejersker er så stressede, at de føler, at det går ud over patienterne. Det betyder, at patienter på de danske hospitaler dagligt bliver skadet eller dør på grund af hospitalsfejl, der kunne have været undgået.
Det skal være bedre
Fakta om utilsigtede hændelser
- Hver fjerde patient i 2010 til 2011 oplevede patientskader.
- Typiske skader er liggesår, hospitalsinfektion og medicinsbevirkninger.
- Fra 2004 til 2012 blev over 230.000 hændelser rapporteret.
- Over otte procent, der er indlagt på danske hospitaler, har en hospitalserhvervet infektion.
Kilde: Patientsikkerhed.dk
Utilsigtede hændelser, som eksempelvis infektioner, fejlmedicinering og liggesår, er et problem i ethvert sundhedsvæsen, men for at Danmark fortsat skal have et sundhedsvæsen i verdensklasse, skal antallet reduceres kraftigt, mener Flemming Møller (S).
– Det her skal være bedre. Vi har ikke råd til at lade være med at fokusere på problemet. Det koster hvert år rigtig, rigtig mange penge, og i mange sammenhænge unødige penge. Derfor arbejder regeringen sammen med regionerne om at nedbringe utilsigtede hændelser med 20 procent og dødsfald med 10 procent, siger Flemming Møller (S).
Ro om personalet
Der skal derfor fokuseres på de metoder, der viser sig at virke, mener han.
– Det gælder for eksempelvis tjeklister, ro omkring personalet og ledelsens fulde opmærksomhed på det her. De utilsigtede hændelser kommer aldrig ned på nul. Det kan ikke lade sig at gøre, hvor kompleksiteten er så stor, som den er, men de skal reduceres, siger han.
Læs også: Patientforening: Travlhed på sygehuse skader patienterne
Det er altså ikke kun dyrt for samfundet, når lægerne og sygeplejerskerne fejler. Udover de milliarder af kroner, patienternes ekstra sengedage koster samfundet, er det også dyrt på personalets selvtillidskonto.
Det er vigtigt, at ledelsen har fokus på lægernes og sygeplejerskernes stressniveau. De skal sikre, at der er en løbende dialog mellem ledelse og personale
Flemming Møller (S), socialordfører.
Af DR’s undersøgelse fremgår det, at 43 procent af 1023 adspurgte sygeplejersker og 53 procent 2160 adspurgte læger føler, at deres arbejdsdag er så travl, at det går ud over deres patienter, hvilket kan betyde mellem 1000 og 5000 utilsigtede dødsfald om året.
Ledelsen på hospitalerne skal derfor være bedre til at håndtere et stresset personale, mener Flemming Møller (S).
– Det er vigtigt, at ledelsen har fokus på lægernes og sygeplejerskernes stressniveau. De skal sikre, at der er en løbende dialog mellem ledelse og personale, siger han.
Læs også: Derfor skal du stemme til regionsvalget
Hos Danske Regioner forsikrer de, at der arbejdes med forbedringer på området.
-Man kan altid diskutere, om man kunne have gjort mere, men vi er i fuld gang med at sikre initiativer, der kan nedbringe antallet af utilsigtede hændelser og fejl, sagde Ulla Astman, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner til DR tidligere i dag.
I 2012 indberettede landets regioner, kommuner og private sygehuse i alt 155.791 utilsigtede hændelser, fremgår det af sidste årsberetning fra Sundhedsvæsenets rapporteringssystem (DPSD).