Politisk bakker man nu op om, at kvinder, som er blevet dræbt, skal mindes i Hørsholm.
Nogle vil sikkert huske den voldsomme sag om en 39-årige kvinde, der om formiddagen 22. marts 2008 blev stukket ned og dræbt af sin eksmand – midt i Hørsholm Isenkram.
Det er et af de nordsjællandske kvindedrab, som kommunalbestyrelsen i Hørsholm nu vil mindes med en messingplade ved Kulturhuset Trommen, der skal hænge i et år.
Det fremgår af et byrådsreferat.
Pladen er led i kampagnen Femcide Watch fra Center for Voldsforebyggelse, der på baggrund af et FN-initiativ vil sætte større fokus på kvindedrab.
Som led i kampagnen har centeret tilbudt alle landets kommuner at få en mindeplade hængende i deres kommune.
Kvindedrab i Danmark 2017-2021
- Fra 2017-2021 blev der begået 67 drab på kvinder i Danmark.
- Det svarer til 30 procent af alle drab i perioden (hvor der i alt var 223 drab).
- 38 af kvindedrabene blev begået af offerets partner eller ekspartner.
- Det svarer til 83 procent af alle partnerdrab i perioden (hvor der i alt var 45 partnerdrab).
Kilde: Justitsministeriets Forskningskontor
Caroline Victoria Christensen (S), der er formand i Sports-, sundheds- og kulturudvalget i Hørsholm Kommune, er glad for, at man fra kommunens side sætter fokus på kvinder, der bliver slået ihjel.
– Det er fantastisk, at der kommer en mindeplade. Jeg synes, det er vigtigt, at vi får mere fokus på kvindedrab, som vi ikke snakker nok om. Kvinder er også overrepræsenterede i partnerdrabsstatistikkerne, og tal fra Justitsministeriet viser, at det er den næstmest udbredte enkeltstående drabstype i Danmark efter drab i kriminelle miljøer, siger hun.
I Justitsministeriets rapport ‘Drab i Danmark 2017 – 2021’ kan man læse, at der mellem 2017-2021 var 45 partnerdrab på både mænd og kvinder i Danmark. Det svarer til 21 procent af alle drab i perioden og er altså den »næsthyppigst forekommende enkeltstående drabstype«.
I rapporten kan man desuden læse, at 83 procent af alle ofre for partnerdrab var kvinder. Partnerdrab er ifølge Justitsministeriet den drabstype, hvor andelen af kvindelige ofre er størst.
Hos partigruppen i Venstre Hørsholm ser man imidlertid mere skeptisk på mindepladeinitiativet. De har som det eneste parti ikke stemt for mindepladen.
Holdningen er ifølge Christian Wikström (V), at det er for snævert kun at fokusere på kvindedrab.
– Vi er ikke vanvittig begejstrede for forslaget. På 23 år har der været ét kvindedrab i Hørsholm, og der har været langt flere trafikdræbte. Der er jo ikke nogen i gruppen, der går ind for drab på kvinder, men det havde det været mere relevant at kigge på partnervold, som også rammer mænd, siger han.
Kun i et år
Center for Voldsforebyggelse har fremlagt to forslag for kommunalbestyrelsen i Hørsholm: at hænge én mindeplade op eller at hænge 14 mindeplader op til ære for kvindelige drabsofre i Hørsholm og omkringliggende kommuner.
Kommunalbestyrelsen har valgt førstnævnte forslag, én plade, men med det forbehold, at den kun skal hænge i et enkelt år.
Og spørger man Ditte Bjerregaard, der er direktør i i Center for Voldsforebyggelse, så hun gerne, at den kommende plade hang der i længere tid.
– Jeg ville selvfølgelig ønske, man var lidt mere ambitiøs, fordi drab på kvinder er en af de mest forebyggelige former for personfarlig kriminalitet. Når vi ser kommuner gå foran med initiativer, så ser vi også færre drab og voldstilfælde, siger hun.
Direktøren fortæller også, at de blandt folk i Hørsholm har oplevet en interesse for at tale om kvindedrab:
– Vi har tidligere været oppe på Hørsholm Bibliotek og holdt et oplæg om kvindedrab, hvor der dukkede utrolig mange mennesker op. Vi fandt ud af, at der var en stor tørst efter at snakke mere om kvindedrab som et oplysningsprojekt. Der mangler tilbud, som kan forebygge kvindevold uden for de store byer, siger hun.
Venstre: Skaber præcedens for »alt muligt andet«
Caroline Victoria Christensen (S) ville også foretrække, at mindepladen hang længere, men forklarer, at man er kommet frem til løsningen, fordi der har været debat om forslaget i byrådet.
– Det var det kompromis, vi kunne lande på. Jeg synes egentlig godt, den måtte blive ved med at hænge der. Og jeg tager den gerne op igen om et år for at se, om den må blive der længere. Hele pointen med pladen er jo at starte en samtale om kvindedrab på en bedre måde. Man kan godt sætte spørgsmålstegn ved, om et år er nok, siger hun.
Læs også: Kommune opsiger aftale: Slut med samkørsel i Hørsholm
En af dem, der deltog i debatten, er netop Christian Wikström (V). Ifølge ham en del af problemet, at en mindeplade for kvindedrab kan lægge op til lignende forslag fra andre organisationer.
– Udfordringen er, at det kan skabe præcedens for alt muligt andet. Jeg mener, det var Hvidovre Kommune, der udtalte, at der er en risiko for, at der kan komme en anden forening og sige, at de vil have en mindeplade for alt muligt andet, for eksempel trafikdrab, siger han.
Det argument er Ditte Bjerregaard dog ikke enig i:
– Vi har ikke set andre foreninger, der har gjort noget lignende. Vi synes, man skal stilling til andre forslag, når de kommer, men vi ser det her initiativ som noget helt særligt, siger hun.
Drabet i Hørsholm Isenkram blev dækket i flere medier i 2008. Ud over kvinden blev hendes 65-årige far også dræbt. Den 46-årige gerningsmand blev idømt anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev bekendt med sagen gennem et referat fra et byrådsmøde. Derefter kontaktede journalisten Ditte Bjerregaard, så Caroline Victoria Christensen (S) og så Christian Wikström (V). Alle interview er foretaget telefonisk.