Politiet slår nådesløst ned på pengeforfalskere

Her er pengesedlen der fik alarmklokkerne til at ringe hos Esbjergs politi. Foto: Sydjyllands Politi
Her er pengesedlen der fik alarmklokkerne til at ringe hos Esbjergs politi.
Foto: Sydjyllands Politi

Da en esbjergensisk butiksejer søndag den 19. oktober talte kassen op, studsede han over en 500-kroneseddel. Papiret var anderledes, og den føltes forkert. Han kontaktede derfor politiet, som bekræftede, at der var tale om en forfalsket pengeseddel.

Det er noget, der bliver slået meget hårdt ned på. Der er simpelthen ’no mercy’
Lars Bræmhøj, politiinspektør

Lars Bræmhøj, politiinspektør i Esbjerg, kalder det ”en meget alvorligt sag”, og han opfordrer borgere og butikker til at være opmærksomme.

– Man opdager det, når man får fat i noget, der ikke virker rigtigt. De fleste gange er det, fordi at papiret simpelthen føles forkert i hånden. Der kan også være printfejl, der springer en i øjnene.

Sådan spotter du en falsk seddel

Hvis man har mistanke om, at man har fået fingre i en falsk pengeseddel, så gælder det først og fremmest om at mærke efter og sammenligne med en anden seddel. Derudover mangler de falske sedler ofte både vandmærke og stregen i midten.

Det er især større pengeseder som 500- og 1000-kronesedler, der bliver svindlet med:

– Hvis der er en risiko forbundet med at bruge en pengeseddel, så er det nemmere at forsøge sig med en falsk 1000-kroneseddel, end tyve falske 50-kronesedler, forklarer Lars Bræmhøj.

Har man modtaget en falsk pengeseddel, så er man forpligtet til at melde det til politiet. Det er strafbart, hvis man selv handler den videre.

Læs også: Politiet vil opklare mord på Twitter

Man slår hårdt ned

Politiet i Esbjerg vurderer, at der sandsynligvis er flere falske sedler i omløb.

– Nu kan vi jo konstatere, at der er en, der har haft succes med at bruge en falsk seddel et sted, og derfor kan man forestille sig, at de vil forsøge sig igen. Men der er ikke mange i omløb, så havde vi modtaget flere anmeldelser, siger Lars Bræmhøj.

Pengeforfalskning er en form for kriminalitet, der bliver slået kraftigt ned på. Ifølge straffelovens paragraf 166-168 kan man få tildømt op til 12 års fængsel for at fremstille falsk valuta.

Alligevel er der flere danskere, der prøver at snyde systemet. En opgørelse fra Nationalbanken viser, at der i 2013 blev fundet 1433 falske pengesedler i Danmark. Det er cirka tre gange så mange som i 2012.

Lars Bræmhøj advarer dog på det kraftigste mod at få gode idéer:

– Det er en alvorlig sag, og den vil tid enhver tid ligge højt på vores prioriteringsliste. Det er noget, der bliver slået meget hårdt ned på. Der er simpelthen ’no mercy’.

Samtidig understreger han, at langt størstedelen af alle sager om pengeforfalskning i Danmark ender med at blive opklaret. Det er derfor ikke et problem, vi oplever ofte i Danmark:

– Vi ser det af og til, men det er ikke sådan, at det er et altoverskyggende problem. Vi slår hårdt ned på det, når vi oplever det.

Læs også: Pas på falske soldater på nettet