Helsingør Sømandsforening har store planer for fejringen af deres 150-års jubilæum i 2025.
De vil afholde en international såkaldt “shantyfestival”, der skal fylde Helsingørs gader med sømandshistorier og korsang. Udtrykket “shanty” kommer fra de sange som sømænd i gamle dage sang holde moralen og arbejdstempoet oppe, mens de var på havet.
Festivalen er planlagt til at løbe af stablen fra den 29. til den 31. august 2025, og vil byde på flere shantykor fra både Danmark og udlandet.
– Vi vil gerne være med til at gøre Helsingør til en kulturby, og ikke mindst til en maritim kulturby, som man også kan føre sig frem på, siger Jogvan Joanesarson, formand for Helsingør Sømandsforening.
Fakta om Helsingør Shantykor
- Stiftet i 1999 af Jesper Bloch
- Ca. 25 medlemmer
- Består af medlemmer af Helsingør Sømandsforening
- Der er ca. 10 andre shantykor i Danmark
Kilde: shantykoret.dk
Festivalen skal afholdes forskellige steder i Helsingør centrum og hos udvalgte kulturinstitutioner. Programmet byder både på individuelle koncerter, en stor fælleskoncert og en fest for alle de deltagende kor. Arrangørerne forventer, at der deltager omkring 200 sangere fra shantykor i både Danmark og udlandet.
Maritim kulturarv
Shantyfestivalen er ikke kun en fest for sømandsforeningen, men det er også en hyldest til den maritime kulturarv, som shantysangene repræsenterer. Shantysang er en meget gammel tradition der startede blandt sømænd.
– Ombord på skibene har der været denne musiktradition, som i virkeligheden opstod ud fra et praktisk behov for at synkronisere arbejdet, siger Benjamin Asmussen, seniorforsker i maritim historie på Nationalmuseet.
Shantysangene gav ikke bare mulighed for at opretholde effektiviteten, men var også et udtryk for det fællesskab, man oplevede på den lange rejse, det til tider var.
– Samtidig med at det jo så også bliver noget i sig selv, de her sømandsange, som fortæller om det stærke fællesskab, der også altid har været på søen og den forskellene sammenlignet med dem fra land, tilføjer Benjamin Asmussen
Og det er netop det fællesskab, koret forsøger at få til Helsingør. Koret har tidligere været på udflugter til andre europæiske lande og delt deres tradition med andre kor, men i år vil de altså lægge by til.
– Vi synes, det er den perfekte anledning (red. 150-års jubilæum) til at skulle fejre sig selv med at holde en festival, hvor vi så kan give tilbage til dem, som har været søde at invitere os og lavet festivaler for os rundt omkring i verdenen, siger Jogvan Joanesaron
Der er ca. 900 shantykor i Tyskland og godt 300 i Holland, hvorimod der er kun ca. 10 i Danmark. Derfor håber koret på at kunne få besøg af flere udenlandske kor til festivalen.
Læs også: Fire unge mænd får ansvaret for festivalen Musik på Kysten
Bump på vejen
Rejsen mod shantyfestivalen har ikke været uden bump undervejs. Helsingør Sømandsforening har ansøgt om et tilskud på 100.000 kroner fra Helsingør Kommune til at finansiere festivalen, men Kultur- og Turismeudvalget har kun anbefalet et tilskud på 10.000 kroner videre til Økonomiudvalget.
– Det bremser os ikke. Vi er meget opsatte på at fortsætte med planlægningen, og vi er allerede i gang med at tale med lokale erhvervsdrivende for at finde yderligere finansiering, siger Jogvan Joanesarson.
Helsingør Sømandsforening er fast besluttet på at realisere drømmen om en shantyfestival i 2025. De tror på, at festivalen kan blive en succes og skabe glæde i Helsingør.
Hvordan gjorde vi: Journalisten blev opmærksom på festivalen efter at have læst om ansøgningen i referatet fra Kultur- og Turismeudvalget. Festivalens hjemmeside blev læst inden deres formand blev kontaktet.