Ny endagsfestival opsættes i tidligere Olsen Banden-fængsel

På billedet ses en koncert i det tidligere Horsens Statsfængsel. Foto: FÆNGSLET

Kunne du også tænke dig at høre Rune Rask fra Suspekt eller Phlake i tidligere fængselsrammer?

Det får du muligheden for nu, da den nye endagsfestival ’Gennem Porten’ åbner op for fængselsdørene. ’Gennem Porten’ præsenteres i samarbejde mellem bygge- og anlægsvirksomheden A. Enggaard A/S samt spillestedet Forbrændingen.

Det er startskuddet til noget større, forklarer Sofia Buus-Hansen, byudvikler for A. Enggaard A/S:

– ’Gennem Porten’ er en reference til den ikoniske grønne port, hvor Egon Olsen er gået ind og ud. Det er en fejring af Vestegnen, og vi prøver at løfte hele denne historie, men samtidig er det et startskud til, at der sker noget nyt herude. Her skal det være mere inkluderende, hvilket både handler om mennesker, kultur og fællesskab, siger hun.

Se video af Egon Olsen, der træder ud af Vridsløselille Fængsel. Artiklen fortsætter nedeunder.

Den nye bydel Vridsløselille
’Gennem Porten’ er en del af et større projekt omhandlende den nye bydel Vridsløselille. Her bliver det gamle Vridsløselille Statsfængsel hovedsæde for et nyt kulturelt samlingspunkt, hvilket blandt andet nu kulminerer i en festival til slut maj.

– Det er en del af bydelens DNA, at der skal være kultur og fællesskab. Festivalen er en forsmag på, hvilket type af liv, der kommer til at være herude. I første omgang er det også en måde at give tilbage til byen og vise alt det stjernestøv, som også er i Albertslund. I manges bevidsthed er der en fordom om, hvad Albertslund er, men der udspringer også en masse skønne ting fra Albertslund, forklarer Sofia Buus-Hansen.

I manges bevidsthed er der en fordom om, hvad Albertslund er, men der udspringer også en masse skønne ting fra Albertslund
Sofia Buus-Hansen, byudvikler hos A. Enggaard A/S

Alle kunstnere ved festivalen er opvokset på Vestegnen. Dette tæller blandt andet den succesfulde duo Phlake, Rune Rask fra Suspekt, der alle er opvokset i Albertslund.
Derudover bliver vestegnen repræsenteret af hip-hop-duoen Trey & Zay, Roskilde Festivals aktuelle MAS samt rapperen Nøx.

Dette forklarer Sofia Buus-Hansen som et meget bevidst valg.

– Det er en hyldest til det lokalområde, vi lander ned i og en anerkendelse af det.

Læs også: Phlake vinder Årets Udgivelse til DMA

Omdannelse giver god mening

Ifølge Fabian Holt, lektor på Roskilde Universitet, og som tidligere har forsket i festivaler, så giver det generelt god mening at omdanne et fængsel til blandt andet at kunne huse festivalgæster.

– Det er helt almindeligt, når samfundet forandrer sig, at man har nogle bygninger, der ikke længere skal bruges til tidligere behov, at de så kan bruges til noget, man mere har brug for. Dette foregår ret ofte, og det synes jeg er en god idé at gøre. Samtidig kan det skabe en særlig effekt og symbolik, at der er en historie forbundet med stedet, der har været dystert og anderledes. Dette kan give et oplevelsespotentiale for festivalgæsterne, forklarer Fabian Holt.

Festivalen har et todelt program, hvor der om formiddagen vil være flere gratis aktiviteter, samt rundvisninger af den historiske fængselsbygning. Fra klokken 16 af vil musikprogrammet starte.

’Gennem Porten’ festivalen løber af stablen den 27. maj med omkring 1.200 billetter til salg.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik et tip fra en kollega om den nye festival i Albertslund. Herefter blev der taget kontakt til Sofia Buus-Hansen, der er byudvikler hos A. Enggaard A/S, som står for festivalen. Herefter blev der taget kontakt til Fabian Holt, som tidligere har forsket i festivalkulturer. Begge interviews foregik telefonisk.