Julen varer længe og koster mange penge, og det kan kirkerne i Lyngby-Taarbæk Kommune også mærke op til decembermåneden. Kirkerne i kommunen tilbyder julehjælp til familier, hvor det kniber med at økonomien i juletiden, og de forventer flere ansøgere til julen i år.
Det er folk der virkelig har brug for noget hjælp, som de ikke altid kan få fra andre steder.
Lone Marcussen, menighedsrådsformand i Lundtofte Kirke.
Julehjælpsansøgningerne er allerede begyndt at komme ind ad døren i Lyngby Kirke og Lundtofte Kirke, som på ingen måde forventer en tom brevkasse når ansøgningsfristen er udløbet.
– Der er flere der søger end tidligere, og det skyldes nok at folk har fået det værre, siger Kirsten Skov Pedersen, menighedsrådsformand i Lyngby Kirke.
Læs også: Ansøgere til julehjælp stiger igen: »Vi tager ikke problemet alvorligt nok«
Julehjælpsansøgningerne steg under corona-nedlukningen, og er fortsat steget efter samfundet åbnede op, fortæller Lone Marcussen, menighedsrådsformand i Lundtofte Kirke.
Den ærgerlige udvikling og tendens, er også til at se andre steder i samfundet. Ligesom i Lyngby-Taarbæks kirker, er mængden af julehjælpsmodtagere steget hos Røde Kors. Efter Corona-nedlukningen, er mængden af julehjælpsmodtagere på kun fire år steget fra 13.300 til 21.000 familier i Danmark.
»Næstekærligheden er kirkens DNA«
Kirkerne i Lyngby-Taarbæk ser julehjælpen, og at kunne hjælpe folk, som værende en vigtig del af kirkens arbejde.
– Det er folk der virkelig har brug for noget hjælp, som de ikke altid kan få fra andre steder, som hos kommunen. Så det er der at kirken kan træde til i stedet, og som vi også gerne gør i det omfang vi er i stand til, siger Lone Marcussen.
Kirsten Skov Pedersen siger også, at det er en del af kirkens funktion at kunne tilbyde hjælpen til mennesker, og at man støtter og tilgodeser deres behov: ”Næstekærligheden er kirkens DNA.”
Læs også: Stigning på 123 procent: Blå Kors vælter i ansøgninger om julehjælp
Kirkerne oplever også, at julehjælpsmodtagerne bliver meget glade og taknemlige for hjælpen de modtager. I nogle områder i Lyngby-Taarbæk gør julehjælpen en stor forskel for modtagerne, og betyder at enlige forældre kan få købt julegaven deres barn ønsker sig, eller få købt ind til et ordentligt julemåltid til juleaften.
Sådan søger du julehjælp:
Hvis du ønsker at søge julehjælp i Lyngby-Taarbæk Kommune, kan du finde et udfyldningsskema på kirkernes hjemmesider. Kirkerne tilbyder julehjælp til borgerne i kommunen i form af gavekort til dagligvarebutikker.
Ansøgningsfrister for julehjælp i Lyngby-Taarbæks kirker:
Lyngby Kirke: Fredag d. 6. december
Lundtofte Kirke: Søndag d. 12. december
Christianskirken: Tirsdag d. 3. december
Kilde: Lyngby Kirke, Lundtofte Kirke & Christianskirken
Præsterne og menighedsrådet står i spidsen for at udvælge hvilke ansøgere, som de vurderer, det er som har mest brug for julehjælpen ud fra ansøgningens indhold.
Hvis ansøgerne ikke har ressourcerne til at kunne holde en ordentlig jul, kan de få opfyldt deres ønske om julehjælp. Indkomst er derfor ét kriterie for at kunne modtage julehjælp, og der lægges blandt andet også vægt på om der er blevet søgt julehjælp andre steder fra.
Sådan gjorde vi: Lyngby Kirke havde på Facebook delt et opslag om at det var muligt at søge julehjælp for julen 2024. Journalisten kontaktede efterfølgende menighedsrådsformændene i både Lyngby Kirke og Lundtofte Kirke, som fortalte om tendenserne i stigningen af julehjælpsansøgninger, og værdien de ser i at kunne tilbyde julehjælp til dem som har brug for den.