Traditionsforsker om Hillerøds juletradition: ”Det styrker sammenholdet i byen”

Nisserne fra Mastodonternes nissekorps, der underholdte deltagerne i Den Levende Julekalender d.19 december sidste år. Foto: Jeanett Korch Elong

Julen er hjerternes fest og en højtid, hvor hyggen kommer i centrum. Vi samles om varme læskende drikke, tonsvis af pebernødder og juleeventyrer. Ligeledes er højtiden præget af flere traditioner, der bringer nær og fjern sammen.

Netop ovenstående omfavner Hillerøds lokale juletradition, Den Levende Julekalender, der byder på blandt andet oplæsning af juleeventyrer, og gemte nisser, der skal findes.

Teatergruppen Mastodonternes nissekorps stå igen i år klar ved Julemøllen fra d. 1-24 december, hvor de vil tage børn med rundt på eventyr i byen.

En sådan tradition styrker fællesskabet i et lokalsamfund, forklarer traditionsforsker ved Det Kgl. Bibliotek, Caroline Nyvang.

– Vi bliver bedre til at være sammen, når vi har traditioner vi kan mødes om, tilføjer hun.

Læs også: Glostrups egen julemand hedder David: »Det er tabubelagt ad helvedes til at række hånden ud«

Den Levende Julekalender blev introduceret til Hillerød for tretten år siden af C4 Foreningen. C4 er en paraplyorganisation, der samler erhverv, handel, uddannelse, kultur & sport samt turisme, og arbejder med at fremme tiltag indenfor ovennævnte områder. Derfor blev initiativet stablet på benene for at skabe noget ekstraordinært i samarbejde med erhvervslivet og handlen i byen.

Traditioner opstiller en ramme for socialt samvær 

En tradition som “Den Levende Julekalender” er positiv for en by som Hillerød og det lokale sammenhold. Det styrker fællesskabet, når folk mødes under vante rammer, siger Caroline Nyvang.

– Når man har en tradition, har man nærmest også en manual for, hvordan man skal mødes. Det giver os en tryghedsfornemmelse, når vi ved, hvad der foregår, tilføjer Caroline Nyvang.

Og rigtig nok kan borgerne i Hillerød forvente nøjagtig samme forløb, som de foregående år. Mødestedet er igen Julemøllen, hvor børn og nisser herefter vil gå mod den butik, hvor dagens låge, skal åbnes. Her vil nisserne læse et juleeventyr op, imens der bliver serveret nogle julegodter.

– Nu kører vi på trettende år og Den Levende Julekalender, er nu blevet en tradition. Der skabes et fællesskab omkring traditionen, og vi har familier der følger med alle de dage, de kan siger projektkoordinator hos C4, Dorte Krogh Jones.

Især juletraditioner skaber forbundethed og sammenhold.

– Når vi undersøger traditioner og spørger danskerne, er det jul og deres egen fødselsdag, de fremhæver. Julen bekræfter nogle særlige idealer i samfundet, og favner alle mulige traditioner med musik, smagsindtryk og madkultur. Dernæst falder julen i en mørk tid, hvor der er særligt behov for at mødes sammen, tilføjer Caroline Nyvang.

Læs også: Røde Kors forventer flere ansøgninger om julehjælp i velhaverkommune

Fakta om Den Levende Julekalender

  • Den Levende Julekalender opføres hver december af teatergruppen Mastodonterne.
  • Mastodonternes nissekorps møder op d.1-24 december ved Julemøllen.
  • Børn og nisser møder hinanden, og går rundt til butikker og institutioner, der har sørget for underholdning.
  • Hver dag er sponsoreret af en butik eller institution.
  • Mød op ved Julemøllen eller stedet, der faciliterer den specifikke dag, mandag-fredag kl.17 og lørdag-søndag kl.11.

Kilde: Hillerød.nu

Sammen om Hillerød

Den Levende Julekalender er med til at fremhæve, hvilken samhørighed, der eksisterer i Hillerød. Der samarbejdes på tværs af butikker, foreninger og med kommunen, for at skabe en unik oplevelses by, lyder det fra Dorte Krogh Jones.

– Sammenhængskraften i Hillerød er helt essentiel og med Den Levende Julekalender, skaber vi noget ekstraordinært, fordi vi står sammen i byen, siger hun.

Også medejer af “Torvets Café og Vinbar” Jeanett Korch Elong er enig i, at Den Levende Julekalender er med til at bidrage til et fællesskab i Hillerød. Sidste år var restauranten mødestedet d. 19 december, hvor børn og nisser mødtes, drak kakao og læste et juleeventyr.

– Det styrker samarbejdet blandt os butiksejere, på samme tid med det styrker sammenholdet, som vi har, her i byen. Vi vil gerne gøre noget godt for byen, og ved at tage del i Den Levende Julekalender bidrager vi til at samle store som små i Hillerød. Det er et fantastisk initiativ, siger Jeanett Korch Elong.

Et par af nisserne fra Den Levende Julekalender læser et juleeventyr højt. Billedet er fra sidste års arrangement. Foto: Jeanett Korch Elong

Hillerød har formået at skabe deres egen lokale tradition, men som ifølge Caroline Nyvang også griber fat i noget større.

– Den Levende Julekalender er blevet en etableret lokal tradition, der på samme tid også griber fat om en national tradition med julekalenderen. Det genkendelige element gør det også nemmere at mødes med mennesker, vi ikke kender, siger Caroline Nyvang.

Borgere i Hillerød skal ikke vente længe med, at mødes om deres lokale tradition. Nissekorpset står klar ved Julemøllen om et par uger igen, og hele programmet for Den Levende Julekalender kan ses på Hillerød.nu.

Læs også: I Lyngby tænder de for julelyset: Lidt julehygge må der altså være plads til

Sådan gjorde vi: Efter en samtale med en borger i Hillerød, blev journalisten gjort opmærksom på Den Levende Julekalender. Herefter fandt journalisten frem til relevante kilder, der alle er interviewet over telefonen.