Kritik af ny misbrugsstrategi: »Det er ikke på alkoholismens præmisser«

Alkoholisme er én af de afhængigheder der påvirker over hundredtusind mennesker i Danmark. Foto: Melissa Mørkeberg Arabaci

I Høje-Taastrup Kommune er det besluttet, at der fra næste år skal spares på misbrugsområdet – en beslutning, der møder kritik

Beslutningen betyder, at kommunen fra næste år vil satse mindre på private behandlingssteder og i stedet tilbyde flere behandlingsforløb gennem egne tilbud. Blandt andet vil det være muligt, at modtage dagsbehandling hos Albertslund Rusmiddelcenter, som Høje-Taastrup Kommune har et samarbejde med.

Derudover vil kommunen beskære antallet af personer som får dagbehandling til 10 borgere om året, mod de tidligere 20. Samtidig bliver tiden i behandlingen halveret fra 12 til 6 måneder. De borgere, der ikke får tilbudt dagbehandling, vil i stedet blive henvist til ambulant behandling. Dagbehandling foregår intensivt med 3-5 møder om ugen, mens ambulant behandling er mellem 2-8 møder om måneden. Kommunen forventer, at det kan tilpasses i misbrugernes hverdag.

De nye vilkår for kommunal alkoholbehandling fremgår af et budgettiltag i kommunens plan for 2025-2028.

Borgerne har stadig ret til behandling i kommunen, hvis de kæmper med misbrugsproblemer. Derudover kan de vælge et privat tilbud, men det kan kræve, at de selv betaler for behandlingen.

Fakta om typer af misbrugsbehandlinger:

  • Ambulant misbrugsbehandling
    Behandling uden indlæggelse, ofte med ugentlige møder. Kan omfatte individuel terapi, gruppeterapi og medicinsk behandling som Risolid eller Antabus.
  • Dagbehandling
    Dagbehandling foregår hver dag i en gruppe, med aktiviteter som yoga eller træning. Det kræver fleksible arbejdstider og tilbydes ofte, hvis ambulant behandling ikke er tilstrækkelig.
  • Døgnbehandling
    Intensiv behandling på et center 24/7 i 4-12 uger.

Kilde: Friafmisbrug.dk

De nye tiltag er en del af Høje-Taastrups budget for 2025-28. Tiltaget vil samlet spare kommunen 1,8 milioner.

Tjele: Kort behandling kan svigte borgerne

Søren Elbæk er rådgiver fra Tjele, som er en af Danmarks udbydere af privat misbrugsbehandling. Udover sin rådgivningsrolle har han personlig erfaring med problematikken, da han selv har været ædru alkoholiker i 20 år.

Han udtaler skarp bekymring overfor den nye strategi og at de kortere forløb ikke vil være nok for dem, der kæmper med  langvarig afhængighed.

– Jeg bliver bekymret, når en kommune vælger at reducere dagsbehandling fra 12 til 6 måneder. Det kan muligvis fungere for nogle, men alkoholisme kræver ofte længere forløb for at skabe en vedvarende effekt. Det fungerer fint for mennesker, der måske drikker for meget i en periode. Men når vi taler om afhængighed, så behandler man ikke alkoholisme på alkoholismens præmisser i det kommunale system. Det er problematisk, siger Søren Elbæk.

Han bruger alkoholmisbrug som eksempel, men påpeger også det gælder for så vidt andre misbrug også.

Han understreger, at hans kritik ikke retter sig mod de ansatte i den kommunale behandling, men mod de politiske beslutninger bag misbrugsindsatsen.

– Jeg har den allerstørste respekt for dem, der arbejder i det kommunale system. De er uden tvivl veluddannede og har de bedste intentioner. Problemet ligger i de politiske beslutninger bag, siger Søren Elbæk.

Tjele behandler årligt omkring 1.900 mennesker for misbrug, 700 af dem er for alkoholmisbrug. Et typisk alkoholbehandlingsforløb koster 89.000 kroner.

Udover at behandle alkoholmisbrug, behandler Tjele også forskellige stofmisbrug samt medicin-, opiod-, ludomani- og sex-afhængighed.

Mindre indgriben kan være ’en fordel for nogle’

Ifølge Emil Viskum (EL), medlem af Socialudvalget i Høje-Taastrup Kommune, har man set positive resultater i andre kommuner med en mindre indgribende indsats.

– En mindre indgribende indsats kan hjælpe borgere med at opretholde deres arbejde, og det er en fordel for nogle. Men jeg er i tvivl om, hvorvidt vi med denne tilgang risikerer, at nogle borgere faktisk har brug for en mere omfattende behandling, siger Emil Viskum (EL).

Læs også: Halveret behandling og færre tilbud til misbrugere: »Det kan fungere for chokoladefrøer, men ikke for mennesker«

Han understreger samtidig vigtigheden af at sikre opfølgning efter behandlingen.

– Man vil være inde i et forløb, og ligegyldigt hvad, vil man jo have brug for noget efterbehandling. Men vi mener, at indsatsen bliver bedre, hvis vi overgår til ambulant behandling efter dagsbehandling. Det er vigtigt, at vi ser på det her igen allerede om et år for at sikre, at det virker, siger Emil Viskum (EL).

Men spørger man Søren Elbæk, ser han det vigtigste i misbrugsindsatser som at vurdere borgerens behov tidligt i forløbet.

– Man skal blive langt bedre til at screene borgerne. Hvis vi har med egentlig afhængighed at gøre, skal man tilbyde døgnbehandling. Kommunerne må forstå, at afhængighed ikke kan behandles inden for almindelig kontortid fra 9-16.”, siger Søren Elbæk.

Sådan gjorde vi:  Journalisten undersøgte Høje-Taastrups Kommunes budget for 2025-2028 og læste et af de nyeste prioriteringsforslag, som træder i kraft fra 2025. Journalisten kontaktede et byrådsmedlem fra Socialudvalget samt en repræsentant fra Tjele. Begge interviews er foretaget telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.