Gymnasieelever protesterede mod besparelser, men de mærker dem ikke

3.g’erne på Aurehøj Gymnasium har ikke mærket noget til besparelserne. De synes dog at musikudstyret er lidt slidt. Foto: Jonas Emil Fogh

I november demonstrerede tusinder af gymnasieelever mod regeringens plan om at omfordele ressourcer fra store gymnasier til små gymnasier i udkantsdanmark. Tre måneder efter besparelserne trådte i kraft, mærker flere elever på Gammel Hellerup Gymnasium og Aurehøj Gymnasium knapt nok noget til besparelserne.

– Det er ikke noget man kan mærke, siger 19-årige Loui, der går i 2. g på Gammel Hellerup Gymnasium

Han fortæller dog, at gymnasiet har informeret eleverne om, at man ville spare på de sociale arrangementer og udvalgene på skolen.

– Det eneste sted, jeg har lagt mærke til det er på festerne. Vi havde flere fester sidste år, end vi har i år, og billetterne er også blevet dyrere, siger gymnasieeleven, der ikke ønskede at stille op med sit fulde navn.

Rebekka Kirstein Junge, der går i 3.g på Gammel Hellerup Gymnasium, mærker heller ikke meget til besparelserne.

– Om vinteren har der været lidt koldt, fordi man ikke må skrue radiatorne op over en bestemt temperatur. Der har også været forslag om at nedlægge nogle studieretninger, men det ville først være, når jeg er gået ud, siger hun.

Rebekka Kirstein Junge bekræfter desuden, at der ikke er lige så mange sociale arrangementer på gymnasiet som førhen.

Man kan ikke levere samme kvalitet for færre midler

Spørger man rektor på Aurehøj Gymnasium, Anette Hestbæk Jørgensen, kan besparelserne dog mærkes andre steder end på de sociale arrangementer.

– Vi kan mærke det på, hvor meget tid lærerne har til forberedelse, siger Anette Hestbæk Jørgensen.

Ifølge rektoren har besparelserne kostet Aurehøj Gymnasium 450.000 kroner i 2025, og det betyder mindre forberedelsestid til lærerne.

– Det kan for eksempel mærkes på mængden af afleveringer, som eleverne får. Før har vi givet dem flere afleveringer, men nu giver vi dem det antal, der er krævet af bekendtgørelsen.

Aurehøj Gymnasium har 752 elever og bliver derfor ikke ligeså hårdt ramt som nabogymnasiet Gammel Hellerup Gymnasium.

Læs ogsåBesparelser på standby: ”I skal ikke bare lytte, I skal forstå”

Gammel Hellerup Gymnasium har  1.098 elever. Det betyder, at de står til at få omtrent halvanden millioner kroner mindre i støtte om året, end de har gjort førhen. Det fremgår af en tabel fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Selvom Aurehøj Gymnasium ikke er ligeså hårdt ramt som Gammel Hellerup Gymnasium, går besparelserne alligevel udover uddannelseskvaliteten, mener rektoren.

– Jeg tror, hvis man spørger eleverne, vil de være glade for, at de får lidt færre afleveringer. Så kan man diskutere, om det påvirker elevernes kompetencer, men det er klart, at man ikke kan levere den samme kvalitet, når man har færre midler, siger Anette Hestbæk Jørgensen.

Besparelser betyder fyringsrunder

Besparelserne trådte i kraft med finansloven for 2025. Ifølge Maja Bødtcher-Hansen, der er formand for Danske Gymnasier, kan det være årsagen til, at eleverne endnu ikke kan mærke besparelserne. Maja Bødtcher-Hansen er dog ikke i tvivl om, at besparelserne kan mærkes på længere sigt.

– Det betyder, at der er færre penge til at løfte den samme mængde elever og klasser. Alt i alt vil det betyde færre ansatte, siger formanden.

Ifølge Maja Bødtcher-Hansen er det rimeligt at holde hånden over de små gymnasier. Hun mener dog ikke, at man bør tage pengene fra de store gymnasier.

– Det er rimeligt at holde hånden over de små gymnasier, men man må jo også erkende, at det ikke er et rimeligt hensyn at tage, når det går udover kvaliteten af undervisningen for de mange tusinde elever, der går på de store gymnasier, siger Maja Bøtcher-Hansen.

Formanden mener i stedet, at hjælpen til de små gymnasier skal komme fra et større tilskud til gymnasierne.

Børne- og Undervisningsministeriet forsvarer omfordelingen

Med finansloven tages der penge fra gymnasier med over 700 elever. De penge skal nu gives til små gymnasier i udkantsdanmark, det fremgår af en artikel fra Gymnasieskolen.dk.

Overblik over omfordelingen:

Penge bruges primært til:

  • Et nyt og forhøjet udkantstilskud på 3,8 millioner kroner til gymnasier i land- og provinskommuner.

Pengene tages primært fra:

  • Det nye knæktaxameter, hvor skoler med over 700 elever får 7,5% færre kroner pr. elev over 700 elever.
  • A-fagstaxameteret, der gives pr. elev, der består fysik, kemi, biologi, bioteknologi, geovidenskab og/eller musik på STX og IB, skæres med cirka 10%.

Kilde: Gymnasieskolen.dk

Læs også: Unge lider når gymnasierne lukker

Ifølge Maja Bødtcher-Hansen er omfordelingen endt med at gå rigtig hårdt udover de store gymnasier.

– Den måde man har gjort det på har gået meget hårdt udover de store skoler, og det har ikke hjulpet alle de små udkantsgymnasier, som man ønskede, at det skulle hjælpe, siger hun.

Børne- og Undervisningsministeriet er blevet forelagt kritikken. I et skriftligt svar fosvarer ministeriet omfordelingen.

– Ministeriet oplyser, at justeringerne af taxameter- og tilskudssystemet, som indførslen af knæktaxameteret er del af, samlet set repræsenterer en forhøjelse af tilskuddet til ungdomsuddannelserne med 190 mio. kr. årligt, og således er en markant styrkelse af sektorens økonomi, skriver ministeriet.

Ministeriet oplyser desuden at modellen samlet set omfordeler et trecifret millionbeløb fra store skoler til små skoler.

– Små skoler får samlet 196 mio. kr. som følge af justeringerne. 92 mindre skoler vil få en varig tilskudsstigning, mens 33 skoler vil miste tilskud, skriver Børne- og Undervisningsministeriet.

Sådan gjorde vi: Efter regeringen blev enige om en aftale om den nye EPX-uddannelse i februar, blev jeg mindet om besparelserne på gymnasierne og de demonstrationer, der havde været i efteråret. Da jeg ikke kunne finde nogle artikler om hvad besparelserne har fået af konsekvenser for de store skoler i 2025, valgte jeg at undersøge det. Gymnasieeleverne, med undtagelse af Rebekka Kirstein Junge, er blevet interviewet ansigt til ansigt. De andre kilder er blevet interviewet over telefonen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.