Kræft-scannere kan i fremtiden blive mere præcise ved hjælp af ny dansk teknologi. Ph.d.-studerende Anders Simonsen og hans makker Tolga Bagci fra Niels Bohr instituttet har været med til at udviklet en ny målemetode, der kan gøre målinger fra MR-scannere, der scanner patienter for kræft, mere præcise.
Jo mere følsomt du kan måle, jo mere vil du kunne se
Anders Simonsen, Ph.d.-studerende
– Den konverterer radiobølger til optiske signaler. Vi kan lave et klarere signal ved at bruge laser, forklarer Tolga Bagci, der mener, at metoden kan bruges til mange forskellige ting.
– Vi håber, den kan blive brugt til radioastronomi, spektroskopi og MR-scanninger, fortæller han.
Banebrydende forskning
Anders Simonsen kalder metoden for banebrydende på flere punkter:
– Det banebrydende er, at vi kan måle elektriske signaler optisk. En anden banebrydende ting er, at man kan bruge det til meget følsomme målinger. Og så kan man overføre det til kvantetilstande.
Netop følsomheden gør, at metoden har potentiale til at gøre MR-scannerne bedre:
– Jo mere følsomt du kan måle, jo mere vil du kunne se, siger han.
Det er her teknologien kan hjælpe til at finde tegn på for eksempel kræft, da en mere præcis måling vil kunne opdage kræft symptomer tidligere.
Læs også: Lider Jorden samme skæbne som Mars?
Billigere end lignende produkter
De lignende apparater, der i dag bliver benyttet af blandt andet radioastronomer, skal køles ned for at virke. Derfor er det dyrere og mindre praktisk. Det er her den danske opfindelse har en fordel, da den fungerer ved stuetemperatur.
– Hvis vi kan lave en lille integreret pakke og ikke få prisen til at overstiger de andre produkter på markedet nævneværdigt, så vil der helt sikker være interesse, siger Anders Simonsen.
Lange fremtidsudsigter
Selvom interessen for de nye opdagelser er stor, skal metoden stadig gøres mere brugbar og laves til en samlet, brugbar pakke.
– Det næste skridt er, at jeg tager ud til DTU Danchip, hvor man kan lave nogle af de her ting, så man kan samle det i en lille pakke. Jeg skal have det gjort det yderligere kommercielt, der ved jeg ikke helt, hvor lang tid, der vil gå. Det kræver, at der er nogen, der vil investere i det, siger Anders Simonsen.