Ved sidste Europa-Parlamentsvalg stemte blot 30% af de danske unge om hvem, der skulle varetage deres interesser i Bruxelles. Det står i stor kontrast til folketingsvalget, hvor langt flere unge mellem 18 og 28 år stemmer. Dermed er der en stor udfordring forud for Europa-Parlamentsvalget d. 25 maj.
En norm der skal ændres
Michael Hedelund, chefkonsulent for DFU, Dansk Ungdoms Fællesråd, mener, at oplysning om EU er vigtig, men at fokus i høj grad burde lægge på at ændre den negative tendens i form af at unge ikke går til stemmeboksen.
– Det vi arbejder for, det er at få flere ned og stemme. Og vi ved, at det at gå ned og stemme, det er primært en norm man indarbejder, siger Michael Hedelund, chefkonsulent for Dansk Ungdoms Fællesråd.
DUF arbejder blandt andet for at fremme den demokratiske deltagelse blandt unge. Frem mod Europa-Parlamentsvalget vil de tage teknologien i brug, og sende ”huske-sms’er” ud til de unge førstegangsvælgere.
– Alene det at jeg spørger dig om du har tænkt dig at stemme, har den effekt, at det øger sandsynligheden for at du går ned og stemmer, siger Michael Hedelund.
Det, jeg synes der er så ærgerligt ved den lave valgdeltagelse ved Europa Parlamentet er, at der er mange der tror, at de ikke har nogen indflydelse på hvad der sker. Men jeg kan jo bare sige, hvis nu man ikke går ned og stemmer, så har man hvert fald ikke nogen indflydelse.
Læs også: Ny EU-radio rammer danske unge
EU i øjenhøjde
For Nicolai Svejgaard Poulsen, EU-kandidat fra Venstres Ungdom, handler det om, at EU-spørgsmål skal tages ned på et niveau, hvor folk kan relatere til det. Derfor burde unge tænke mere på håndgribelig politik, end at se EU som et fort langt væk i Bruxelles.
– Det jeg gør hver gang jeg får muligheden for det, det er at forklare folk, at selvom detaljen er kompliceret, så er det ikke kompliceret at have et ideologisk standpunkt. Så er det ikke kompliceret at mene, om Europa, groft sagt, skal være rødt eller blåt, siger Nicolai Svejgaard Poulsen.
Nicolai Svejgaard Poulsen ærgrer sig over, at der er en generel holdning om at man ikke går til stemmeboksen, blandt de danske unge.
– Det jeg synes der er så ærgerligt ved den lave valgdeltagelse ved Europa Parlamentet er, at der er mange der tror, at de ikke har nogen indflydelse på hvad der sker. Men jeg kan jo bare sige, hvis nu man ikke går ned og stemmer, så har man hvert fald ikke nogen indflydelse.
Se også: TV: Unge ligeglade med Europa-Parlamentet
Håb om lysere fremtid
Både Michael Hedelund og Nicolai Svejgaard Poulsen tror dog på, at denne tendens vil ændre sig. Michael Hedelund pointerer, at på trods af denne tendens, så er danske unge nogle af verdens mest politisk engagerede unge. Nicolai Svejgaard Poulsen er også fortrøstningsfuld.
– Jeg tror ikke på at det bliver så slemt, fordi det er altid let at spå, at ungdommens forfald står foran os. Men man ser jo også, at folk bliver mere politiske med alderen, og det tror jeg også vil blive ved, siger Nicolai Svejgaard Poulsen.