Dagsværkerne mangler arbejde

Vask din lærers bil. Puds din nabos en cykel. Eller fej blade i mormors have. Danske gymnasieelever må tage alternative metoder i brug, når kampagnen Operation Dagsværk på 28. år opfordrer eleverne til at skippe undervisningen d. 9 november for at tjene penge til uddannelsesprojekter i den tredje verden. Men dagsværkerne, som kampagnens deltagere kalder sig, har store problemer med at skaffe nok arbejdspladser til de mange hænder, der har meldt sig til dette års kampagne.

»Det er ikke fordi jobbene hænger på træerne, slet ikke,« pointerer 2.g’eren Signe, som er med til at koordinere dagen på Helsingør Gymnasium, hvor ca. 400 elever i år deltager.

Hun har for nylig været med til at trykke en annonce i Helsingør Dagblad, hvor eleverne opfordrer avisens læsere til at hyre arbejdsomme gymnasieelever på årets OD-dag. Indtil nu har de nemlig haft hårde odds med at skaffe nok arbejde, og de har derfor måttet tage alternative metoder i brug. 

Skærer helt ind til benet


»Hvis vi for eksempel ringer til en skole, så har vi fundet den metode, at man skal ringe direkte til pedellen. For hvis man ringer til skolekontoret, så ved de måske ikke, om de kan tage imod nogen, og så siger de nej. Pedellen har til gengæld oveblikket over, hvilket praktisk arbejde der skal laves,« fortæller Signe fra Helsingør Gymnasium.

I Esbjerg står OD-koordinatorerne over for samme udfordringer. Sofie, som går i 2.g på Esbjerg Gymnasium, kan tydeligt mærke, at det er blevet vanskeligere at skaffe arbejde til eleverne.

»I går sad vi 15 mennesker og ringede rundt til virksomheder i tre timer, og vi fik næsten ikke nogen jobs ud af det. Sidste år tog det halvanden time at skaffe jobs til alle,« fortæller hun. På Esbjerg Gymnasium deltager ca. 600 elever, hvilket svarer til to tredjedele af skolens elever.

Krisen kradser i kampagnen


Ifølge Sofie, forklarer virksomhederne sig med, at de ikke har ressourcer til at tage imod dagsværkerne. Og at de unge i forvejen har svært ved at skaffe erhvervsarbejde, hjælper ikke på situationen. Sidste år havde 30 elever bedt skolens OD-gruppe om at skaffe dem et arbejde, i år ligger tallet på 143.

»Når vi får så mange afslag fra virksomheder, så er det nok fordi de (eleverne, red.) også selv har fået mange afslag, når de har søgt arbejde« fortæller Sofie fra Esbjerg Gymnasium.

I Helsingør er tendensen på mangel på erhvervsarbejde den samme.

»Der er rigtig mange unge, der ikke har et job, de kan trække på. Men vi har alligevel opfordret folk til at prøve at skaffe et job selv, for det er et meget stort arbejde at skulle sidde og ringe rundt og skaffe jobs til alle,« fortæller Signe fra Helsingør Gymnasium.

Sekretariatet overrasket
At virksomhederne er særligt svære at få fat i i år, er en nyhed for Operation Dagsværks sekretariatsleder, Stine Bang.

»Det er første gang, jeg hører det. Ikke fordi, jeg ikke kan bekræfte det, jeg har bare ikke hørt det før,« fortæller hun.

Hun er dog optimistisk, og er generelt rigtig glad for elevernes opbakning til kampagnen.

»Jeg har på fornemmelsen, at antallet af deltagere vil stige lidt i år. Men vi kan ikke sige noget sikkert før dagen. Jeg har på fornemmelsen, at der kommer flere til, end der falder fra,« vurderer Stine Bang.

Sidste år deltog omkring 25.000 gymnasieelever over hele landet i kampagnen.


Fakta om Operation Dagsværk:

– Operation Dagsværk blev afholdt for første gang i Danmark i 1969. Siden 1985 har kampagnen kørt kontinuerligt hvert år.
– Sidste år arbejdede gymnasieeleverne sig til 6.502.151 kr. som gik til Folkekirkens Nødhjælps uddannelse-program i Burma.
– I år går pengene til IBIS-projektet ”Den stille katastrofe”, som hjælper oprindelig folk mærket af olieudslip i Perus jungle.
– En dagsværker koster 300 kr. for fem timers arbejde. Alle pengene går til årets projekt.
– På Operation Dagsværks hjemmeside kan du lave et opslag i ”Jobbanken”, hvis du kunne bruge en dagsværker d. 9. november.

Læs mere om kampagnen
Operation Dagsværks hjemmeside
Operation Dagsværk fyrer partnere efter rod i papirerne