– Der skal lægges pres på Ukraines regering, så de ved, at de skal handle efter de samme regler og demokratiske retningslinjer, som vi forlanger fra Rusland, lød det fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på et pressemøde mandag.
Udenrigsministeren anerkender det problematiske i, at en betydelig andel af den nye ukrainske regering tilhører højreradikale partier, og derfor skal også Ukraines regering observeres på lige fod med Rusland.
– Rusland har sammen med 27 andre lande har accepteret at sende mellem 100-500 uafhængige OSCE observatørere til de kriseramte områder i Ukraine, hvor risikoen for ydereligere eskalering har været høj, siger Martin Lidegaard.
Læs også: Observatør: Krim-afstemning er forhastet og ulovlig
Observatørerne fra OSCE har derfor ligeledes til formål at underrette om situationen i Ukraines nye regering. Udenrigsministeren har indtil videre ikke modtaget henvendelser om demokratiske eller humanitære overtrædelser, men erkender, at antallet af observatører hidtil har været for lavt.
Vi forventer, at den ukrainske regering skal være en del af konfliktens løsning, men vi vil selvfølgelig ikke acceptere provokerende eller voldelig adfærd over for russiske minoriteret
Der vil i følge Martin Lidegaard blive udsendt mellem 100 og 500 uafhængige observatører til områder i henholdsvis Syd- og Østukraine og også til Rusland.
– Det er meget vigtigt at få mange flere observatører ud i Rusland og Syd- og Østukraine, så hvis der sker overtrædelser, så ved vi, hvad der er sket, hvem der har gjort det, og vi ved det fra vores egne uafhængige observatører, siger udenrigsministeren
Læs også: Forsker: Rusland ingen militær trussel mod EU
Krisen i Ukraine har trukket meget fokus i det internationale mediebillede. Under pressemødet understregede udenrigsministeren, at både Ukraine og det resterende internationale samfund stadig er afhængige af et godt forhold til Rusland i forhold til andre humanitære kriser i verden.
– Et af mange tragiske aspekter ved krisen i Ukraine er, at andre kriser i verden på sin vis overhales af situationen i Ukraine. Ser vi på Syrien, hvor der foregår en humanitær katastrofe, hvor der er meget svært at finde løsninger på konfklikten, har vi brug for Rusland til at tage ansvar i processen, siger Martin Lidegaard.