Dagpengemodtagere får job i udlandet

Mange af de ledige, der er rejst tre måneder til udlandet med kufferten fuld af jobansøgninger og lommen fuld af dagpenge, kommer ikke hjem til dagpengeland igen. Hvis ikke de ledige får job inden for de tre måneder, skal de nemlig vende snuden hjem og melde sig på deres danske jobcenter igen. Men det er det kun halvdelen, der gør.

»Det må siges at være en god statistik,« siger Marie Outzen, der sidder med tallene som EØS-koordinator i Beskæftigelsesministeriet.

Jobsøgningen bærer frugt
»Formålet med ordningen er at søge job, så når halvdelen ikke vender hjem igen, så må vi formode, at jobsøgningen er lykkedes for dem,« forklarer hun.

Der er ikke præcise tal på, hvor mange af dem der faktisk har fået et job, for tallene dækker blandt andet også dem, der følger med en ægtefælle til udlandet og måske kan blive forsørget efter de tre måneder. Desuden er der en del udlændinge, der får tre måneders dagpenge med hjem. 

»Vi har for eksempel en hel del islændinge, der har uddannet sig i Danmark og tager dagpenge med hjem til de første tre måneder. Og selvom de måske ikke får job, kommer de ikke tilbage til Danmark efter de tre måneder,« siger konsulent i Akademikernes A-kasse Torben Hansen.

Men han er enig i, at jobsøgningen i udlandet bærer frugt.

»Det giver job. Vi kan se, når folk har fået et job, for så melder de sig ud hos os og får en arbejdsløshedsforsikring i det pågældende land,« siger han, selvom Akademikernes A-kasse heller ikke har opgjort de præcise tal.

Der er også dem, der lige er hjemme at vende på jobcentret, men som faktisk har fået en ansættelse i udlandet senere, nævner Torben Hansen.

Nye regler gør det lettere at tage ud
Dagpengemodtagernes flugtvej bygger på en aftale mellem EU-lande, hvor ledige kan tage af sted, så længe de står til rådighed på arbejdsmarkedet og følger de eventuelle krav for aktivering i EU-landet.

Tidligere skulle de ledige desuden have udbetalt dagpengene gennem de lokale myndigheder. Men i 2010 blev reglerne lavet om, så pengene kommer direkte fra den danske A-kasse, og det letter hverdagen for de jobsøgende i udlandet.

»Det er blevet meget nemmere. De skal ikke lave så meget papirarbejde, og de sparer noget ventetid hos de lokale myndigheder,« siger Marie Outzen.

Ferie eller jobsøgning
Forrige år skrev Avisen.dk, at flere ledige tager de tre måneder som en ferie, og at ret mange vælger det solrige Spanien som destination, selvom arbejdsløsheden der er noget højere end i Danmark.

I Beskæftigelsesministeriet og hos AAK genkender de det nu ikke som et udbredt fænomen, at folk tager af sted for at holde ferie.

Det varierer meget fra land til land, hvilke krav der bliver stillet til de ledige. Når det kommer til aktivering under ledighed, er Danmark dog et af de mere strikse EU-lande, vedkender Mare Outzen.

Sidste år var der 1049 ledige, der prøvede lykken i udlandet, mens tallet i 2007 var 626. I alt er der omtrent 130.000 på dagpenge. Det vil sige, at hver 13. dagpengemodtager tog turen fra dagpengeland til udland sidste år, og antallet lader ifølge Marie Outzen ikke til at blive mindre i år.  

Top 5 destinationer for dagpenge i udlandet er Storbritannien, Spanien, Tyskland, Norge og Frankrig.

Læs mere:

Læs reglerne for dagpenge i udlandet her

Rødt opgør om jobcentrenes fremtid

Unge studerende stormer til a-kasserne

Fagbevægelsen indstiller sig på smalkost