»Vi er ved at drukne i tøj«: Nu frabeder kommunen flere private donationer

De har fået travlt i Røde Kors butikken på Strandmarksvej 21 pga. de mange private donationer.
Foto: Stella Buur Rasmussen

Fyldte sække med tøj, tæpper og møbler er væltet ind fra private borgere, siden de første ukrainske flygtninge kom til Danmark.

Hos vandrehjemmet Belægningen, hvor 44 ukrainske flygtninge er blevet indkvarteret, oplever man, at hjælpen nærmest har været for overvældende, hvilket har resulteret i, at kommunen nu på deres hjemmeside frabeder flere private donationer direkte til Belægningen.

Lørdag d. 26. februar ankom de første ukrainske flygtninge til Danmark, og i Hvidovre er de blevet taget imod med åbne arme af både kommunen og lokalbefolkningen.

Siden da har der været stor opbakning og hjælp fra lokalbefolkningen i Hvidovre, der har doneret i sækkevis til de ukrainske flygtninge.

– Det har været fantastisk, men det er også begyndt at blive problematisk at få plads til det hele. Så vi henstiller nu til, at folk der gerne vil donere, tager hen til de lokale genbrugsbutikker og afleverer det, som man ønsker at donere, siger Carsten Smith Rindom, vandrehjemsleder på Belægningen, hvor 44 ukrainske flygtninge i øjeblikket bor.

Stor opbakning fra lokalbefolkningen

Carsten Smith Rindom fortæller, at de hos Belægningen har oplevet, at der har været stor velvilje fra borgerne i Hvidovre til at hjælpe ukrainerne, bl.a. gennem de mange private donationer af både tøj, tæpper og andre former for nødvendigheder.

– Der har været mange, der gerne ville komme med ting, for at hjælpe, lyder det fra vandrehjemsleder Carsten Smith Rindom.

Læs også: Ukrainere får tiltrængt mødested i Hvidovre

Vandrehjemmet Belægningen har på stående fod indkvarteret 44 ukrainske flygtninge i deres egne værelser og i Retræten, som er kommunens bygning ved siden af vandrehjemmet Belægningen.

De ukrainske flygtninge bor på vandrehjemmet Belægningen og Retræten i Hvidovre.
Foto: Stella Buur Rasmussen

Birgit Willumsen, der er butiksleder i Røde Kors butikken på Strandmarksvej 21, oplever også den store velvilje fra borgerne i Hvidovre til at hjælpe ukrainerne.

– Jeg kan tydeligt mærke en stor opbakning fra lokalbefolkningen i Hvidovre, siger Birgit Willumsen.

Folk kommer med alt fra tøj, sko og tasker, til porcelæn, sengetøj og smykker.

Travlhed i genbrugen

De mange private donationer har gjort, at de har fået ekstra travlt i genbrugsbutikken.

– Vi er ved at drukne i tøj, siger Lise Bauer, der også er butiksleder i Røde Kors butikken på Strandmarksvej.

Lise fortæller, at det vælter ind alle former for tøj fra private.

– Det er både børnetøj, legetøj, overtøj og masser af dametøj, der bliver doneret til butikken, siger Lise Bauer, og det giver travlhed i genbrugen.

Det er både pga. de mange private donationer, at der er ekstra travlt i butikken, men også fordi der kommer mange ukrainske flygtninge forbi butikken og får udleveret gratis tøj.

Men i genbrugsbutikken på Strandmarksvej 21 har de ikke noget imod ekstraarbejdet, fortæller Birgit Willumsen, da de kan mærke, at det gør en forskel for de ukrainere, der bor i Hvidovre.

Ukrainske flygtninge i Hvidovre

Alle pladser på vandrehjemmet Belægningen og Retræten er optaget.

44 ukrainske flygtninge er indkvarteret på Belægningen og Retræten.

Hvis man ønsker at donere noget til de ukrainske flygtninge, bedes man aflevere det til sin lokale genbrugsbutik.

Kilde: Hvidovre Kommune

– Vi oplever stor taknemmelighed fra de ukrainske flygtninge, siger Birgit Willumsen, hvilket også gør, at det ekstra arbejde og travlheden ikke gør noget.

Det er især tøj, sko og overtøj, som de ukrainske flygtninge har brug for, fortæller Birgit. De er kommet til Danmark nærmest uden noget, så selv de små ting, kan Birgit mærke, gør en forskel.

I Hvidovre Kommune var man klar til at hjælpe de ukrainske flygtning, allerede før de begyndte at komme til Danmark i slut februar.

Kommunen stillede vandrehjemmet Belægningen til rådighed, så ukrainerne havde et sted at bo.

Læs også: Flere kommuner melder sig klar til at huse flygtninge fra Ukraine

Sådan gjorde vi: Idéen opstod i en samtale med en butiksleder i en genbrugsbutik. Det førte til en pressemeddelelse fra Hvidovre Kommune, hvorefter vandrehjemsleder hos Belægningen blev interviewet over telefon.