Hvis du, ligesom tusindvis af andre danskere, er ejer af et lille langøret kæledyr, så er det tid til at finde transportkassen frem og smutte en tur til dyrlægen. Stampe kan nemlig vaccineres.
En helt ny vaccine er netop kommet til Danmark, efter at den har været populær i mange af vores nabolande i flere år, herunder Tyskland og Sverige.
Læs også: Katte kan gå gratis til tandlæge i november
Vaccinen beskytter imod to virussygdomme “VHD” og “Myxomatose”, den sidste er også kendt som “kaninpest”.
Myxomatose (kaninpesten)
- Smitter gennem insekter, foder, udstyr, mennesker eller direkte kontakt mellem syge kaniner
- Symptomer er f.eks. hævede øjne, kønsdele, næse eller ører, udflåd fra næsen, apatisk adfærd, besværet vejrtrækning eller koma
- Forekommer hyppigst om efteråret
- Inkubationstiden er 3-5 dage
- Der findes ingen behandling mod sygdommen
Kilde: Fødevarestyrelsen
Alle kaniner er i risikogruppen
Sygdommene er yderst smitsomme, og selv kaniner der bor alene i en baghave er i risiko for at blive smittet af kaninpesten, da sygdommen blandt andet er insektbåren.
Ifølge Fødevarestyrelsen anslår man, at der hvert år er tilfælde af kaninpest i Danmark, hvorimod VHD er mere sjælden, og sidst registreret i 2011 på Bornholm. Begge sygdomme har en høj dødelighedsprocent og er uhelbredelig, hvis først kaninen er smittet.
Begge sygdomme rammer kun kaniner, og kan ikke smitte mennesker.
Henriette Munk, dyrlæge og kaninentusiast hos Albertslund Dyreklinik, har længe glædet sig til at kunne benytte sig af vaccinen i Danmark. Hun understreger, at vaccinen er aktuel for langt de fleste kaninejere:
– Kaniner er blevet populære kæledyr og holdes ofte som stuekaniner og har status af familiemedlemmer på lige fod med hunde og katte, og til dem er min anbefaling at de bliver vaccineret.
Fødevarestyrelsen oplyser på deres hjemmeside at der cirka hvert 7. år opleves en decideret epidemi af sygdommen. Sidst denne epidemi blev registreret var i 2007, hvor sygdommen stadig var anmeldepligtig. Her blev registreret udbrud flere end 141 steder med et uvist antal kaniner i alt Fødevarestyrelsen registrerer ikke længere antallet af udbrud, og det er derfor svært at vide, hvor udbredt sygdommen er i dag.
Samtidig påpeger hun, at vaccinen også er særlig oplagt til de kaninejere, der tager deres kanin med rundt i landet, med på ferie eller endda deltager i kaninudstillinger hvor der er samling af mange kaniner fra hele landet. Her er smitterisikoen større, da begge sygdomme smitter ved direkte kontakt mellem syge kaniner, også selvom kaninerne ikke viser symptomer endnu.
Sygdommene har så høj dødelighed, at det er vigtigt, at man får vaccineret sin kælekanin, siger dyrlæge Henriette Munk
VHD-sygdommen
- Smitter gennem udstyr, foder, afføring, mennesker og direkte kontakt mellem syge kaniner
- Symptomer er mistet appetit, feber, hurtig vejrtrækning, blødninger fra næse eller endetarm.
- Forekommer hele året i bl.a. Sverige, Tyskland og England
- Inkubationstiden er 24-72 timer
- Der findes ingen behandling mod sygdommen
Kilde: Fødevarestyrelsen
Kælekaniner bør vaccineres
Vaccinen kan allerede nu bestilles hjem af alle landets dyrlæger, og man anslår, at prisen pr. vaccine er 110 kr + konsultationsprisen, som er svingende fra dyrlæge til dyrlæge. Kaninerne skal vaccineres en gang årligt for at holde dem fuldt beskyttede mod begge sygdomme.
Henriette Munk oplever, at flere kaninejere er lettede over endelig at have muligheden for at vaccinere deres kaniner, men hun frygter dog at prisen kan afholde nogle fra at få deres kaniner beskyttet:
– Har man mange kaniner, eller er man avler, kan det blive et spørgsmål om økonomi der afgør om dyrene bliver vaccinerede. Men fordi sygdommene har så høj dødelighed, synes jeg at det er vigtigt at man får vaccineret sin kælekanin.
Kaninavlerne takker nej
Hos Danmarks Kaninavlerforening er man ikke lige så begejstrede for den nye vaccine, og her forventer man ikke, at det er noget deres medlemmer vil gøre brug af. Torben Christensen, næstformand i Danmarks Kaninavlerforening, mener ikke, at sygdommene har været så omfangsrige, at deres medlemmer vil begynde at vaccinere. Han pointerer, at de fleste af foreningens medlemmer udstiller deres kaniner, og her giver det ikke mening at vaccinere:
– Cirka 95% af de kaniner, der kommer på en udstilling om vinteren, er unger fra om sommeren. Der er et hurtigt generationsskifte, så det kan ikke betale sig at vaccinere dem. Det overskud vi har, bliver slagtet, siger han.
Han uddyber, at kaniner der er vaccineret naturligvis ikke senere bør spises til aftensmad, da fordelene ved kaninkød netop er, at det ikke indeholder medicinrester.
I stedet anbefaler man fra Kaninavlerforeningens side, at man pr. 1. august undlader at fodre sin kanin med grønt fra naturen af fare for smitte udefra. Denne anbefaling skrives hvert år på kaninavlerforeningens side, og Torben Christensen understreger, at når det viser sig, at der er udbrud i Danmark, aflyses alle arrangementer, indtil epidemien er overstået.
Kaninpesten rammer i epidemier
Den mest udbredte af de to sygdomme i Danmark er “myxomatose”, også omtalt som kaninpesten. Myxomatose skønnes at ramme danske kaniner hvert år, oftest ses smittespredningen omkring sensommeren og efteråret, hvor man opfatter myg som en stor smittekilde hos kaninerne, da de kan bære sygdommen med sig.
Får man diagnoticeret VHD hos sin kanin skal den dyrlæge, der har tilset dyret anmelde dette til Fødevarestyrelsen, da sygdommen pga. dens alvorlighed stadig er anmeldepligtig.
Vaccinen kommer fra Medicinalfirmaet MSD Animal Health.