Satellitten Swift svæver rundt i en fjern del af vores galakse, hvor den for nyligt har opdaget noget ganske uventet, nemlig en stor eksplosion.
Satellitten fra den amerikanske rumfartsadministration NASA opdagede nemlig for nylig en ny supernova i Mælkevejen. G306.3-0.9, som supernovaens rester er blevet døbt, er mindre end 2500 år vurderer NASA. Dette fremgår af deres hjemmeside.
NASA vurderer samtidig, at supernovaen befinder sig 26.000 lysår væk. Et enkelt lysår svarer til 9.460.730.472.580 kilometer, så 26.000 af slagsen må siges at være ubeskrivelig langt væk.
Læs også: NASA
Tina Ibsen, der er astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium i København, forklarer, at en supernova er en meget stor stjerne, der eksploderer.
– Det er sådan, at når stjerner, der er større end solen, dør, så sker der det, at kernen i stjernen kollapser. Når det inderste i en stjerne kollapser, falder det yderste lag ind mod kernen, og så ser vi det som denne her supernovaeksplosion, siger Tina Ibsen.
Ifølge NASA, giver resterne fra supernovaer forskere og astronomer mulighed for at forstå stjerner og deres undergang. I den nylige supernovaeksplosion, har NASA opdaget fremkomsten af grundstoffer som blandt andet jern, svovl og neon. Det er netop i sådanne eksplosioner at forskellige grundstoffer opstår, og en supernova har derfor været årsag til Jordens skabelse, beskriver NASA.
Voldsom begivenhed
Tina Ibsen forklarer, at supernovaeksplosioner er meget voldsomme og er nogle af de allermest voldsomme begivenheder i universet.
– Vi vil helst ikke have, at der sker sådan noget tæt på os. Hvis der skete en supernova tæt på Jorden, så ville det faktisk være nok til at blæse atmosfæren af vores planet, siger astrofysiker Tina Ibsen.
Der sker ofte supernovaeksplosioner, fortæller Tina Ibsen, men heldigvis sker de voldsomme stjerneeksplosioner ikke så tit i Mælkevejen. Det er en så sjælden begivenhed, at det kun er muligt at opleve en stor stjernes endeligt, maksimum to gange i løbet af et århundrede i vores egen galakse.
I en fjern galakse
Tina Ibsen forklarer, hvordan man opdager en supernova:
-Der sker det, at stjernen bliver enorm klar, den bliver meget, meget, lysstærk, og det gør faktisk også at vi ofte kan se galakser langt væk, lige pludselig så lyser der mere op end en hel galakse af milliarder af stjerner, og det er sådan vi ser sådan nogle supernovaeksplosioner.
Læs også: Universets fødsel genskabes af danskere