Bagmænd udnytter Danmark til sex-trafficking

Sex-trafficking er et globalt problem. Særligt i Europa pga. de åbne grænser. Foto: Privat
Sex-trafficking er et globalt problem, særligt i Europa på grund af de åbne grænser. Foto: Privat

I denne uge skete det igen, fem bagmænd blev anholdt og sat i forbindelse med sex-trafficking. Det drejer sig, også i dette tilfælde, om piger fra de fattigere dele af Østeuropa. De bliver transporteret lovligt til landet, men efter ankomst til Danmark bliver de frarøvet deres identitet. De får taget deres pas og tvinges til at arbejde illegalt i Danmark, som prostitueret.

På grund af globaliseringen og de åbne grænser i Europa, så er det blevet en menneskeret, at kunne bevæge sig frit mellem landene. Derfor er der mange gråzoner forbundet med den tilsyneladende ustoppelige sex-trafficking.

Læs også: Danske mænd skal oplyses om menneskehandel

-Mange europæiske lande er yderst ambitiøse i forhold til at ensrette lovgivningen, omkring sex-trafficking. Men det forhold står Danmark uden for, vi lever op til de retslige minimumskrav, men forhold til mange andre lande, halter Danmark virkelig bagefter, siger konstitueret leder hos Reden International Malene Muusholm.

Handlingsplan skal skabe forandring

Regeringen har afsat 85,6 millioner kroner i perioden 2011-1014 til en målrettet handlingsplan. Her indgår det internationale samarbejde også, som en del af budgettet. For eksempel samarbejdet mellem politigrupper i de indblandede lande.

Handlingsplanens mål for trafficking:
• Ofre for menneskehandel identificeres
• Efterspørgslen på ydelser fra menneskehandlede i Danmark begrænses
• Ofre for menneskehandel får optimal støtte
• Menneskehandel forebygges internationalt
• Bagmænd identificeres og straffes
kilde: kvinfo.dk

-Fra indsatsen begyndte fra omkring nullerne til nu, har der klart været en positiv forandring. Der har helt klart været en ændring i forbindelse med handlingsplanen, det er faktisk den tredje eller fjedre handlingsplan, som Danmark er på, siger konstitueret leder hos Reden International Malene Muusholm.

Malene Muusholm uddyber:

-Man har oparbejdet en ekspertise omkring identifikationsprocessen, som er meget vigtig i forhold til ofrene. Samtidig har man også optimeret krisecentre og samarbejdet mellem Ngo’er og de offentlige instanser er klart forbedret.

Det betyder at der er opnået større sikkerhed og beskyttelse hos de handlede kvinder, på grund af handlingsplanen.

Samarbejde mellem landene 

Men det store problem ligger i lovgivningen, i Europa har vi et fælles internationalt udgangspunkt, i form af Palermo-protokollen. Den siger helt konkret, at de fleste europæiske lande er forpligtiget til at kriminalisere menneskehandel, retslig forfølgelse af bagmændene, beskytte ofrene og samarbejde på tværs af landegrænser.

Læs også: Den rå virkelighed på Istedgade og Halmtorvet

Men hvad nytter det fælles regelsæt, når der findes forskellige lovgivninger for købesex i de europæiske lande.

-Det er da meget uretfærdigt, at det er ofrene som mærker den store forskel lovgivningsmæssigt. Om det er Italien, Tyskland eller Danmark man som handlede kvinde lander i, siger konstitueret leder hos Reden International Malene Muusholm.

Reden International mærker en klar forbedring i forhold til sex-trafficking, men der er stadig plads til forbedringer, mener Malene Muusholm.