I øjeblikket hærger uhyggelige væsener vores fjernsynsskærm, når tv-serier som True Blood og Teen Wolf ruller over skærmen. Men hvor kommer disse væsener fra? Vi spurgte vampyrentusiast Niels K. Petersen og monstrolog og lektor ved Aalborg Universitet Jørgen Riber Christensen og fandt ud af, at det ikke er helt, som vi troede.
– Det moderne billede af en blodsugende person med hugtænder har ikke noget at gøre med de oprindelige beskrivelser, siger Niels K. Petersen.
Ifølge ham opstår ordet vampyr i 1725 i det nuværende Serbien. Her hærgede en række dødelige sygdomme, hvor mennesker døde i løbet af få dage fra de var blevet smittet. På det tidspunkt havde man ikke meget viden om, hvordan kroppen fungerer, og folk var frustrerede over ikke at vide, hvad der egentlig skete med de mange mennesker, der døde. Derfor begyndte datidens feltlæger at grave ligene op af de som var døde af sygdommen for at finde ud af, hvad der var sket med dem. Flere af de lig, der blev gravet op, var endnu ikke gået i forrådnelse, og da der sommetider kom underlige lyde fra ligene, troede lægerne, at de ikke var helt døde. Man kaldte tilstanden for en vampyrtilstand.
Ud over at grave ligene op, spurgte man nogle af de smittede, hvilke symptomer de oplevede. Mange svarede, at de havde set en død person stå ved deres seng, hvorefter de havde følt, at de blev kvalt. Derfor konkluderede man, at den døde person var en såkaldt vampyr, og at denne var skyld i personens sygdom.
Læs også: Vampyrer vækker vores grå hverdag til live
Forfattere opfandt den moderne vampyr
– Vampyrer blev en forestilling om, at nogen, efter deres død, kan komme tilbage og forstyrre de levende, typisk familie og naboer, og så forårsage sygdom og død, siger Niels K. Petersen. Han fortæller også, at det moderne billede af vampyren i virkeligheden først blev opfundet i Romantikken.
– Skønlitteraturen har opfundet det moderne billede af vampyren. Et af de første tydelige eksempler på en moderne vampyr findes i ’The Vampire’ fra 1819. Forfatteren John William Polidori lod sig inspirere af Lord Byron, som han var læge for i en periode. Han brugte hans person som forbillede for vampyren i sin roman, siger vampyrentusiasten.
I dag findes der dog helt naturlige forklaringer på den såkaldte vampyrtilstand. Ifølge Niels K. Petersen er det for eksempel ikke unaturligt, at der kan komme lyde fra lig, der er ved at rådne.
Zombie betyder egentlig spøgelse på bantusprog (afrikansk sproggruppe, red.), og zombien er en død krop, der bliver animeret. Det er en meget omstændelig zombieskabelsesproces, hvori der indgår magisk pulver og ritualer.
Jørgen Riber Christensen, monstrolog og lektor ved Aalborg Universitet
Voodoo-religionen skabte zombien
Mens vi så den første vampyr allerede i 1700-tallet, hører vi først om zombien i 1940’erne. Ifølge monstrolog og lektor ved Aalborg Universitet Jørgen Riber Christensen er zombien en myte, der er opstået inden for voodoo-religionen.
– Zombierne blev, ifølge myten, skabt som arbejdskraft. De første zombier er derfor ofre og blev ikke set som farlige.
Jørgen Riber Christensen beskriver zombier som døde, der opfører sig som levende.
– Zombie betyder egentlig spøgelse på bantusprog (afrikansk sproggruppe, red.), og zombien er en død krop, der bliver animeret. Det er en meget omstændelig zombieskabelsesproces, hvori der indgår magisk pulver og ritualer, siger han.
Læs også: Hvorfor jagter vi det gode gys?
Zombien gik fra svag til farlig
Men den klassiske zombie, som vi kender fra zombiefilmene, kom først senere.
– I 1960’erne og 1970’erne bliver zombien udtryk for en samfundskritik. Her er zombierne langsomme og går rundt med udstrakte arme og er egentlig fysisk ganske svage, siger Jørgen Riber Christensen. Han tilføjer, at de svage zombier var et udtryk for de overlevende menneskers tilstand efter Vietnamkrigen.
I 1980’erne skifter zombien karakter fra at være offer til at blive et farligt monster. Disse farlige zombier kaldes ’runner-zombies’.
– De bliver lynhurtige, og der er rigtig mange af dem. Der kommer mere fart over handlingen. Runner-zombies er farlige på grund af mængden af dem og selvfølgelig deres hurtighed, siger Jørgen Riber Christensen. Han siger dog, at zombien hele tiden udvikler sig, blandt andet fordi computerspil og zombiefilm er med til at skabe nye zombietyper.
Nedenfor kan du få et overblik over de to monstres historie.