Du kender dem nok, hvis du har sat dine fødder i et fitnesscenter. De pruster som brunstige hjorte på steroider, hver gang de løfter vægtene og brøler, så snart de kaster dem mod gulvet igen. For ikke at glemme pigerne, som stønner sig gennem crossfit-timen med et lydniveau, der passer til en tysk pornofilm.
Spørgsmålet er, hjælper det overhovedet på træningen, eller er det bare spild af luft? Eksperterne siger både ja og nej.
To slags brøl
Der findes to slags brølere i fitnesscenteret. Der er dem, som bruger det til at mande sig op, før de skal løfte tungt, og dem som konsekvent stønner sig gennem alle deres vægtløft.
Læs også: Flere kvinder vil træne i fitness uden mænd
Anders Nedergaard er ph.d. i muskelbiologi og trænings-og ernæringsvejleder, og han fortæller, at der er stor forskel på effekten af brølene.
– Man kan komme i en stemning af at brøle, og det kan hjælpe, men midt i udførelsen af en øvelse kan man slippe for meget luft ud, og så kan det have en negativ effekt, siger han.
Når man råber, kommer man nemlig let til at slippe trykket i brystet, og så synker man sammen som en flad ballon. Derfor forklarer Anders Nedergaard, at man er bedre tjent med at holde vejret.
Det er jo lidt et krigerbrøl, og fitnesscenteret er en af de få steder, hvor man kan gå rundt og brøle og være lidt ur-agtig, der mangler bare en pelsdragt og en kølle
Bjarke Oxlund, lektor på Institut for Antropologi.
Som at presse en baby ud
Uden for fitnesscenteret findes der også hårde fysiske anstrengelser, hvor det er helt afgørende for et godt resultat, at man trækker vejret rigtigt, mens man presser.
Jordemoder Louise Lykke Pedersen fra Hillerød Sygehus fortæller, at når kvinder føder, må de naturligvis godt skrige, men det kan ikke anbefales, for så risikerer de at besvime.
– Hvis du råber helt vildt, så ryger trykket ud af din mund. Derfor er det bedre at holde vejret og lukke munden, så du bruger dine mavemuskler, siger hun.
På den måde gælder de gode råd fra fødselsgangen også under træningens anstrengelser.
Louise Lykke Pedersen forklarer, at det er ligeså formålsløst at skrige, når man føder, som når man er på toilettet.
– Forestil dig, at du er på toilettet og har rigtig hård mave, det er lidt det samme, fordi man holder vejret og trykker. Der sidder man heller ikke og råber helt vildt, siger hun.
Læs også: Tre trin til at finde motivationen til træning
Vikingen i fitnesscenteret
Det er bare ikke alle, som følger jordemoderens gode råd, når de løfter tunge vægte. De træner hårdt, og de har behov for at putte lyd på træningen uanset hvad.
Derfor går Bjarke Oxlund, lektor på Institut for Antropologi, et spadestik dybere og forklarer, hvorfor man brøler i fitnesscenteret.
– Det er jo lidt et krigerbrøl, og fitnesscenteret er en af de få steder, hvor man kan gå rundt og brøle og være lidt ur-agtig, der mangler bare en pelsdragt og en kølle, siger han.
Selvkontrol og plads til alle
Det deler ofte folk i to lejre, hvorvidt fitnesscenteret skal være stille som en kirkegård eller en ren brølefest.
Trænings- og ernæringsvejleder og ph.d. i muskelbiologi Anders Nedergaard fortæller, at brøleaberne burde kunne ”psyke sig selv op” uden at te sig alt for åndsvagt. Der er dog alligevel to sider af sagen. Selvom støn og brøl kan være en dårlig vane, så er hård træning bare ikke en stille og hyggelig aktivitet. Derfor skal der også være plads til dem, som vil træne hårdt, mener Anders Nedergaard.
– Det kan jo også blive en kulturbetinget dårlig vane at råbe, men generelt er der ikke en god forståelse af, at folk vil træne hårdt. Når man træner, så ser man jo anspændt ud i ansigtet, og man trækker vejret højt, siger han.
Det har fået fitnesscenteret Raw Fitness i Middelfart til at høste medlemmer på netop det problem. I Raw Fitness skriver de følgende:
– Her må du pruste og stønne, når du træner! Her må du godt larme med håndvægte og vægtstænger! Her må du dødløfte, så det kan høres!