Så meget kræver det at få en hot sommer-numse

For mange kræver det forberedelse, når badetøjet skal luftes.
For mange kræver det forberedelse, når badetøjet skal luftes.

Af: Britt Christensen & Agnete Solvej Christiansen

Redigeret 5/6 2014 – Delvis anonymisering af kilde jf. efter anmodning fra kilde

Der er få måneder til, at de danske strande bliver overbefolket af danskere, der slikker sol og poserer i strandkanten. Fitnesscentrene meddeler, at de er er begyndt at mærke “badebukse-rykind’et”, fordi mange gerne vil være i god form, inden de smider det mester at tøjet på stranden.

Men fysisk træning er faktisk ikke den eneste form for træning, der skal til for at blive strandklar. Det forklarer psykolog Mette Holm.

– Grundlæggende handler det jo om selvværd, siger praktiserende psykolog Mette Holm, der har sin egen psykologvirksomhed.

Mette Holm mener dog, at den mentale træning, der skal til, er mindst lige så hårdt arbejde. Det kræver nemlig et højt selvværd at bryde med idealerne om den flotte krop. Men det kan lade sig gøre.

Det handler om at skaffe sig det selvværd, der skal til, for at man uden problemer kan spankulerer hen ad stranden i bikini med 15 kilo for meget på sidebenene. Mette Holm forklarer, at en af de ting, man kan arbejde med, er at smække sin krop i badetøjet i stedet for at gemme sig selv væk.

– Lev, som om du ikke har noget publikum. Det handler om være den, du gerne vil være. Du skal øve dig i at frakoble tanken om, hvad andre mener, at du skal være, siger Mette Holm.

Læs også: TV: Store muskler og små bikinier

Den eneste måde at gøre det på er ved at prøve. Ligesom al anden træning kan også mentaltræning gøre ondt.

– Det handler om at indtage scenen. At turde sætte sig selv derud. Man vil opleve, at det gør lidt ondt, men så skal man prøve igen. Det er benhårdt arbejde, men det kan godt lade sig gøre, siger Mette Holm

Man skal droppe pasta, brød og frugt. Det er der rigtig mange kalorier i, og man spiser rigtig meget af det.
Peter, personlig træner hos Fitness World, Forum.

Mette Holm mener ikke, at utilfredsheden med ens krop er forbeholdt folk med lavt selvværd:

– Vi lever i en tid, hvor der er så sindssygt meget fokus på krop. Du bliver hele tiden målt og vejet, og det er rigtig svært at klare cuttet. Det er tydeligt, hvad idealet er , og derfor bliver dit selvværd automatisk mindre.

Ifølge Mette Holm, er der ingen nem vej til at blive strandklar.

– Hvis man ikke har den krop, man gerne vil have, så kommer det til at kræve rigtig meget at blive klar til bikinisæsonen.

Mette Holm mener, at det er de færreste, der formår at slutte fred med de ekstrakilo udelukkende ved hjælp af mental træning, og der er derfor ingen vej uden om træningslokalerne.

Læs også: Derfor skal du proppe tang i din pizzadej

Fitnesstræner: Hård træning og drop frugten

Og heller ikke her, er der nogen nem udvej. Personlig træner hos fitnesskæden Fitness World, Peter (efternavn udeladt), forklarer, at kosten er altafgørende, når det handler om at blive strandklar. 80 procent af et vægttab, handler om, hvad man spiser – kalorieregnskabet skal gå i minus. Du skal spise færre kalorier, end din krop forbrænder for at tabe dig.

Hvis ikke man kan overskue at tælle kalorier, så er der ifølge Peter (efternavn udeladt) en nem løsning.

– Man skal droppe pasta, brød og frugt. Det er der rigtig mange kalorier i, og man spiser rigtig meget af det. Erstat det med kød og grønt, så er man næsten garanteret, at der sker noget, siger fitnesstræneren, der rådgiver folk i kædens afdeling i Forum.

Men kosten gør det ikke alene.

Udover hård styrketræning er Peters (efternavn udeladt) bedste råd at komme i gang med intervaltræningen på løbebåndet.

– Det handler om hele tiden at få pulsen op og ned. På den måde bliver der skabt et iltunderskud, som kroppen de næste 24 timer vil arbejde hårdt på at tilbagebetale. Det betyder, at forbrændingen stiger, forklarer han.

Både hos Fitness World og Fitness.dk har man oplevet en øget efterspørgsel efter højintensive hold, der giver hurtige og synlige resultater. Fitness World har i år lanceret “bikini bootcamp” og Fitness dk har PT8, som er et intenst 8-ugers træningsforløb.

Læs også: Smør, mælk og fløde kan hjælpe til vægttab