Københavnere dropper at ryste røven

Zumba er ikke længere det, der trækker københavnerne i fitnesscentrene  Foto: Simon Schoeters
Zumba er ikke længere det, der trækker københavnerne i fitnesscentrene.
Foto: Simon Schoeters

Salen er halvtom. En håndfuld midaldrende kvinder i stramme tanktops og løse joggingbusker sætter skiftevis højre og venstre fod tungt i det blanke parketgulv i takt med, at hofterne kører i ukontrollerede cirkelbevægelser. De prøver desperat at følge den blonde instruktørs velplacerede trin til tonerne af Mambo nr. 5.  Vi er til zumba.

Antallet af zumba-hold i de københavnske Fitness World-centre er faldet i takt med at efterspørgslen også er gået ned. Zumba har mistet sin popularitet i de københavnske centre.

– Generelt er interessen for zumba dalet. Antallet af zumba-hold i 2015 er ikke lige så højt som for to år siden. Der er stadig en del super populære zumba-hold med venteliste, men efterspørgslen er ikke så stor længere, fortæller Louise Ager, der er Uddannelses- og konceptudviklingsansvarlig hos Fitness World.

I 2011 og 2012 bragede zumba-bølgen ind over Danmark. Træningsformen bygger blandt andet på dansearter som marengue, samba og salsa. Ventelisterne til fitnesscentrenes zumba-hold var alen lange, og folk kunne ikke få nok af de latinamerikanske rytmer.

Det blev sådan lidt lallet. Det er spild af tid, når man ikke engang får sved på panden
Louise Degn Pedersen, studerende

Men ifølge Louise Ager er det ikke længere zumba, der er buzzword hos kædens medlemmer. De vil noget andet.

– Dansebølgen er ikke lige så stor som for et par år siden. I dag vil vores medlemmer gerne træne på hold som indeholde styrke og puls træning, fortæller hun.

Læs også: Fitness i medgang og modgang

“Det er spild af tid, når man ikke engang får sved på panden”

En af de mange, der ikke længere går til zumba, er 25-årige Louise Degn Pedersen. Hun prøvede som så mange andre kræfter med zumba i 2011 og 2012, da træningsformen for alvor kom til Danmark.

– Man vil jo gerne prøve noget nyt. Det var nok lidt nyhedens interesse, og så var det også lidt eksotisk. Så jeg tænkte, at det kunne være lidt sjovt, fortæller den 25-årige københavner.

Men for Louise Degn Pedersen var bekendtskabet med den eksotiske træningsform ikke en udpræget succes. Dansetrinene gav simpelthen ikke nok.

– Det blev sådan lidt lallet. Det er spild af tid, når man ikke engang får sved på panden.

Hun har derfor nu lagt zumba på hylden og kastet sig over mere krævende træningsformer, der ifølge hende selv giver mere sved på panden.

– Nu går jeg til Bodyfit og løber, siger hun.

Læs også: Foråret ændrer ikke på fitnessvaner 

Vi gider ikke fordybe os

Idrætsforker Kasper Lund Kirkegaard, der er forskningsansvarlig i Danmarks Idrætsforbund, nikker genkendende til fænomenet. At zumba ikke længere er hipt, men derimod ”so last season”, hænger sammen med fitnesskulturens konstante jagt efter det nyeste nye.

– Fitnesskulturen har hele tiden behov for fornyelse. Kunderne specialiserer sig ikke på samme måde som i sporten og vedbliver med at dygtiggøre sig indenfor den samme idrætsaktivitet, fortæller han.